En ny metode kan afsløre, om der er fusket med øko-mærket på frugt og grønt. Herhjemme er troværdigheden af det røde Ø stort, men erfaringen viser, at fusk på verdensmarkedet forekommer i stor stil. Nu har en forskergruppe inden for plantenæringsstoffer og fødevarekvalitet på Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet udviklet en analysemetode, der viser, hvorvidt der er tale om en reelt økologisk dyrket vare eller ej.
Metoden fokuserer på isotopsignaturen i planten ved at isolere sulfat, som kan afsløre, hvordan planten er dyrket. Både mennesker, dyr og planter har isotopsignaturer, der fortæller noget om de omgivelser, vi lever i og hvordan vi lever.
Metoden kan fortælle, hvorvidt de økologiske planter er gødsket korrekt. Metoden kan derfor vise, om reglerne for økologi er overholdt. Metoden kan dog ikke stå alene, men er et supplement til den eksisterende metode, hvor man leder efter rester af pesticider. Den metode kan til gengæld ikke fortælle om gødskning, og har yderligere den ulempe, at der kan komme forurening fra en nabomark. Ved at kombinere de to metoder står man med et meget stærkt bevis på, hvorvidt det pågældende produkt er økologisk dyrket.
Og der er god grund til at gå produkterne efter i sømmene. Fødevaresvindel er en milliardforretning, som har budt på alt fra ris fremstillet af plast, giftstoffer i vin og kunstig honning. Opfindsomheden er stor. Det samme er de mulige fortjenester.
Kilde: Københavns Universitet