Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse. Resultaterne er opnået i en ny undersøgelse foretaget i et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Kræftens Bekæmpelse. Og studierne viser, at antibiotika modvirker den gavnlige effekt af fuldkorn – især hos kvinder.
Fødevarestyrelsen anbefaler voksne danskere at spise mindst 75 gram fuldkorn om dagen. Og en række studier har vist en positiv sammenhæng mellem indtag af fuldkorn og lavere risiko for at udvikle en række livstilssygdomme, heriblandt kræft, hjertekarsygdomme og type 2 diabetes. Det drejer sig konkret om lignaner, der er difenoliske forbindelser, der findes i alle korntyper og i højere koncentrationer i fuldkorn end i raffineret mel. Rug har i særdeleshed et højt indhold.
Efter indtag omsættes lignanerne af vores tarmbakterier til enterolignaner, der har en kemisk struktur, der ligner østrogen. Det er mest sandsynligt denne egenskab, der giver enterolignanerne en positiv effekt i forhold til at udvikle brystkræft.
Undersøgelsen, foretaget i et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Kræftens Bekæmpelse, viser, at brugen af antibiotika kan hæmme en række af de gavnlige effekter ved indtag af fuldkorn.
Undersøgelsen bygger på data fra befolkningsundersøgelsen “Kost, kræft og helbred”, hvor mere end 57.000 danskere i årene fra 1993 til 1997 indleverede detaljeret information om deres kost og livsstil samt biologisk materiale i form af prøver fra blod, fedtvæv, urin og tånegle. Mere end 2.200 af deltagerne har efterfølgende udviklet kræft i årene mellem 1996 og 2009.
Netop denne gruppe er blevet undersøgt nærmere. Niveauet af enterolignaner er blevet målt i blodet og sammenholdt med de samme danskeres antibiotikaforbrug, der er blevet registreret i det danske Lægemiddelstatistikregister.
– Det viser sig, at der er en tydelig sammenhæng mellem antibiotikaforbrug og lavere koncentrationer af enterolignaner i blodet, specielt blandt kvinder. For kvinder, der har taget antibiotika op til tre måneder før blodprøvetagning, er koncentrationen hele 40 procent lavere end koncentrationen blandt de kvinder, der ikke har taget antibiotika, forklarer professor på Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet, Knud Erik Bach Knudsen.