Ny viden om dioxiners sundhedsskadelige virkning på mennesker har fået den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, til at sænke grænsen for det tolerable ugentlige indtag af dioxiner og dioxinlignende PCB. Dioxiner er miljøgiftstoffer, der ophober sig i visse fedtholdige animalske fødevarer og fisk. De kan blandt andet skade forplantningsevnen.
Den nye grænse er 2 picogram TEQ pr. kilo kropsvægt pr. uge, hvilket er syv gange lavere end den hidtidige grænse fra 2001. Et picogram er en billiontedel af et gram.
DTU Fødevareinstituttet har beregnet den gennemsnitlige ugentlige danske eksponering for dioxin og dioxinlignende PCB til 3,9 picogram pr. kilo kropsvægt. Den gennemsnitlige eksponering for en dansker er således næsten to gange højere end tilrådeligt.
Ifølge EFSA er giftigheden af et af de stoffer, der bidrager mest til det sundhedsskadelige indtag (PCB-126), muligvis overvurderet. Hvis yderligere forskning viser, at giftigheden er mindre end antaget i EFSA’s vurdering, vil færre danskere dermed overskride indtagsgrænsen.
Selvom dioxiner og dioxinlignende PCB’er kan være til stede i fisk, ost og kød, anbefaler EFSA ud fra den nuværende viden, at forbrugere bliver ved med at spise disse fødevarer, da de samtidig er en kilde til mange værdifulde næringsstoffer i kosten.
EFSA opfordrer dog til, at organisationens egen helhedsvurdering af at spise fisk bliver opdateret, så den tager højde for eksponering for dioxiner og dioxinlignende stoffer.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet