UVB-lamper i svinestalden giver kød med masser af D-vitamin, viser et ph.d.-studie fra DTU Fødevareinstituttet.
Grisene fik i fire uger inden slagtning en daglig dosis UVB-lys. Det svarer til et ophold i sollyset på op til 10 minutter.
Analyser af hakkekød med 10 procent fedt fra forsøgsdyrene viser, at det i gennemsnit indeholder 2,0 mikrogram D-vitamin pr. 100 gram. Det er 13 gange højere end i hakkekød fra kontroldyrene, som i gennemsnit indeholder 0,1 mikrogram pr. 100 gram.
Leverpostej lavet af lever og spæk fra forsøgsdyrene indeholder i gennemsnit 3,2 mikrogram D-vitamin pr. 100 gram, mens leverpostej lavet af kontroldyrene indeholder 0,1 mikrogram D-vitamin pr. 100 gram.
Både hakkekødet og leverpostejen vil kunne markedsføres som produkter med højt D-vitaminindhold – og fordi vitaminet forekommer naturligt, vil det ikke skulle inkluderes i ingredienslisten.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet