• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Analytisk kemi01. 06. 2013 | Katrine Meyn

Automatiseret dynamisk headspace

Analytisk kemi01. 06. 2013 By Katrine Meyn

– den letteste vej til høj følsomhed ved analyse af lavmolekylære stoffer.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6/7, 2013 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Jens Glastrup, Rikke Bendixen og Tore Vulpius, MSCi Aps

Analyse af stofblandinger med en gaskromatograf forudsætter, at de indgående enkeltkomponenter har en vis flygtighed. Dog kan man med passende valg af injektor og kolonne udmærket analysere stoffer med en molekylvægt på op mod 1000g/mol. I den modsatte ende af skalaen, de helt små komponenter fra C1 til C15, er det lettere at få stofferne gennem systemet; til gengæld ligger der mange andre udfordringer ved analysen af disse. Netop fordi de har et højt damptryk forsvinder de let fra matrix, og de kan være vanskelige at fange reproducerbart.
Mange af disse stoffer har stor betydning for stofblandingers aroma, såvel god som dårlig. Monoterpener er vigtige i naturlige og kunstige aromasammensætninger, og mono- og flerumættede hydroxy- og oxo-forbindelser er nyttige indikatorer for oxidationen af fedtsyrer, og dermed for vores opfattelse af fødevarer som friske eller harske. Organiske svovlforbindelser har stor betydning for aromadannelsen i ost, kaffe og øl, og såmænd også for duften fra såvel råddent tang som fra svinestalde. Næsten alle indgår i den samlede aroma i lave ppb-niveauer, i en ofte særdeles kompleks heterogen og/eller emulsionsmatrix. Det vil derfor ofte være nødvendigt at analysere gasfasen over prøven i et forsøg på at karakterisere de vigtige komponenter. Det stiller store krav til analysemetoden, samt til det apparatur som skal anvendes.
Statisk headspace udtager en prøve af gasfasen og analyserer den med GC. Denne metode giver sjældent tilstrækkelig følsomhed til karakterisering af aromakomponenter. Dynamisk headspace (DHS) flytter gasfasen over på et adsorptionsrør, og da ligevægten forskubbes og nye molekyler kommer op i gasfasen kan DHS stort set ”tømme” en prøve for flygtige komponenter i løbet af relativt kort tid. Når tømningen er fuldført, flyttes adsorptionsrøret over i den termiske desorber, og komponenterne desorberes over i injektoren og analyseres på almindelig vis.
Specielt i USA har en parallel metode været populær, purge-and-trap, hvor man gennembobler en væskeformig prøve og dermed river komponenter med over på adsorptionsrøret. Flygtighedsintervallet for analytterne er i begge tilfælde typisk fra C1 til C15.
I begge tilfælde giver metoderne anledning til lave detektionsgrænser. Akilleshælen ved begge typer af analyse er tendensen til at hvirvle aerosoler og/eller støv (afhængig af matrix) med i bæregassen. Det er helt essentielt for en god DHS-analyse, at det kun er gasserne, der overføres. I denne henseende er DHS typisk lidt mindre kritisk end purge-and-trap, idet gennemboblende bæregas i purge-and-trap næsten altid vil rive små mængder af aerosol med, som efterfølgende vil sætte sig længere inde i systemet. Hvis og når det alligevel sker, er det derfor ligeledes essentielt at systemet er nemt at rense.

Opbygning af DHS-udstyr
GERSTEL DHS-udstyret er opbygget over standard autosampleren (MPS), hvor såvel adsorptionsrør som vials med prøver til analyse står i en tray. Man kan vælge, om man vil bruge samme adsorptionsrør hver gang, eller om der skal anvendes et nyt for hver prøve. Det er typisk nok med 1-2 mL prøve i et 20 mL vial, idet dette normalt giver en følsomhed på 0,1-1 ppb. Der er lagt mange kræfter i at gøre omrøringen så effektiv og samtidig så nænsom som mulig, og vial er derfor ophængt gyroskopisk, med en stillestående top og en bevægelig bund.
• Vial til analyse flyttes over i DHS-holder, omrøring og opvarmning til ønsket temperatur starter (A).
• Adsorptionsrør flyttes til DHS-holder og rør og vial sammenkobles, så der kan skylles med inert gas, N2 eller He. Flygtige komponenter flyttes fra gasfase til adsorptionsrør (B).
• Adsorptionsrør afkobles fra vial og eventuelt vand fjernes med en ”tørregas” (C).
• Adsorptionsrør flyttes til den termiske desorber (TDU). TDU opvarmes, CIS holdes kold. Herved overføres analytter til CIS (D).
• Når alle komponenter er overført, adsorptionsrør fjernes, blindrør sættes i, CIS varmes op og analytter kromatograferes.
Selve DHS’en ses i figur 2, holderen til adsorptionsrørene ses øverst (A) og holderen til vial nederst (B). Der er ganske mange trin involveret i processen, men disse udføres, mens GC kører den foregående analyse. Denne vil, under næsten alle omstændigheder, være længere end præparationstiden. Der vil derfor altid være ensartede prøveforberedelsesbetingelser før injektion. Til gengæld skal køletray overvejes til prøverne, hvis der er tale om sensitivt materiale. Der er typisk plads til 30-80 kørsler/døgn, afhængig af analysetiden.
Desorptionen sker i modsat retning af adsorptionen, altså efter sidst-ind-først-ud princippet, og det giver derfor god mening at anvende double- eller triple-bed sorbenter, med en svag adsorbent nederst, en middel adsorbent i midten og en stærk adsorbent øverst. DHS anvendes typisk ved sporanalyser, og der er derfor sjældent brug for høj kapacitet, men ofte for adsorption af vidt forskellige komponenter med forskellig polaritet og molekylvægt. Ved at anvende multi-bed adsorbenter vil de stærkt adsorberende analytter sætte sig på den svage adsorbent, længere oppe vil de svagere adsorberende analytter sætte sig på den stærke adsorbent. Den efterfølgende eluering i TDU, i modsat retning, sikrer, at de stærkt adsorberende analytter aldrig kommer i nærheden af den stærke adsorbent, hvilket ellers kunne give anledning til carry-over-problemer.

Praktiske eksempler
Praktisk erfaring
Vores praktiske erfaring viser, at metoden er specielt velegnet til komponenter fra C1 til C15. Større komponenter har for lavt damptryk, og vil derfor være vanskelige at få overført med tilstrækkelig stor følsomhed. Her vil almindelig væskeekstraktion, brug af SPME, Twister’s eller direkte termisk desorption være at foretrække. Væske-, to-fase-systemer eller faste materialer giver alle gode resultater og god linearitet ved standardaddition.
Metoden er derfor specielt velegnet til aromakomponenter, oxidationsprodukter mv., og vi har i det følgende valgt et par eksempler fra fødevareindustrien.

To-fase-system med 70% olie-vand-blanding.
Prøverne skulle undersøges for aromakomponenter, typisk alkoholer og enkelt- eller flerumættede oxo-forbindelser i det lave ppb-område. To-fase-systemer kan være analytisk krævende pga. muligheden for at såvel polære som ikke polære komponenter ”helst” vil være i væskefasen. Det kan derfor også være vanskeligt at lave almindelige kalibreringskurver for denne type af analyse. I stedet er der anvendt standardaddition, hvor der er kørt tre analyser af prøven og herefter tilsat 50 ppb og 100 ppb til yderligere to prøver. Der skal altså køres 5 x 1 mL prøve/kvantisering, men også standardadditionen kan automatiseres via autosampleren.
Kromatogrammet af en analyse ses i figur 3A, og tre udvalgte kvantiseringer er taget med som 3B, 3C og 3D. I alle tre tilfælde er der god linearitet på de udvalgte komponenter. Kvantiseringsgrænsen for de analyserede komponenter i prøvematerialet ligger typisk på 0,1-1 ppb. Det skal bemærkes, at kvantiseringen af 2,4-nonadienal var den ringeste af alle kørte kvantiseringer.

Analyse af faste prøver for indhold af reststoffer
En anden type af analyse vi har udført er lave rest-koncentrationer af eugenol i et fast, men meget finkornet pulvermateriale. Udfordringen her var igen at undgå ophvirvling af matrix, så en forurening af adsorptionsrør blev undgået, og samtidig skulle der udføres en kvantisering af komponenten i den faste matrix. I figur 4A ses kromatogrammet af de ekstraherede komponenter samt den beregnede værdi (4B) ud fra standardaddition. Der blev igen anvendt 5 prøver/kvantisering.

Konklusion
Hvad angår analysen af små komponenter i komplicerede matricer har DHS i næsten alle tilfælde levet op til vore ønsker om god følsomhed og muligheden for reproducérbar kvantisering. Pga. de komplicerede og forskelligartede matricer har det for det meste været nødvendigt at undgå almindelige kalibreringskurver og i stedet anvende standardaddition. Det betyder typisk 5 kørte prøver pr. analyse. Kvantiseringerne har vist god linearitet i næsten alle de typer af analyser, vi har udført. I alle de udførte analyser har det været muligt at undgå forurening med aerosoler/pulvere fra vial til adsorptionsrør. Det har derfor ikke været nødvendigt at skifte adsorptionsrør under analysen, idet det jo netop bliver udbagt mellem hver kørsel. Det er vores overbevisning, at en god del af grunden til den gode kvantisering såvel som den gode følsomhed ligger i den nænsomme og konstante mekaniske omrøring. Det er sandsynligt, at automatiseret DHS, specielt ved 2-fase systemer og mere eller mindre faste materialer, vil være ”håndholdt” dynamisk headspace overlegent, idet den sikrer en mere ensartet prøveforberedelse, end det er muligt ved manuel håndtering.

Figur 1. Funktionen af Gerstel Dynamisk Headspace(DHS). A: Vial med prøve (nederst) sammenkobles med adsorptionsrør (øverst) vha. en dobbeltnål. B: Det gyroskopisk ophængte vial omrøres, samtidig skylles vial med purge-gas, typisk 200-500 mL, hvorved flygtige komponenter flyttes over på adsorptionsrøret. C: Hvis nødvendigt kan adsorptionsrøret tørres med tør purge-gas. D: Adsorptionsrøret flyttes til den termiske desorber, og prøven påsættes GC.

Figur 2. Gerstel DHS monteret på autosampleren. A: Holder til adsorptionsrør og B: Holder til vial med prøve. Holderen A er monteret på en slæde, ved analyse køres A over B, og dobbeltnålen forbinder de to enheder.

Figur 3. Analyse af to-fase system, 70% olie i mælk. Autosampler GERSTEL MPS med DHS, GC/MS Agilent 6890/5973. Fokus var på aroma- og oxidationskomponenter fra C5-C9. Adsorptionsrøret var pakket med TenaxTA, mens genfokuseringen i injektoren skete med en Carbotrap pakket liner. Temperatur prøve: 40°C, Temperatur adsorptionsrør: 40°C. Gas skyllevolumen 250 mL.
Kolonne: Rested Rxi-624Sil, 30 m, 0,32 mm i.d., 1,8 µm. Kromatogrammet er vist i Scan, hvorimod kvantiseringerne er kørt i SIM-mode.
A: Kromatogram af den analyserede prøve, med de vigtigste analytter indskrevet over de respektive toppe. Ovenover kvantisering af tre udvalgte komponenter, alle med standardaddition: 3 prøver uden tilsætning, 1 prøve med tilsætning af 50 ppb og 1 prøve med tilsætning af 100 ppb: B: 1-penten-3-on, C: 1-penten-3-ol og D: 2,6-nonadienal.

Figur 4. Kromatogram af pulverprøve med indhold af eugenol. Prøven er kørt i scan mode, men kun m/z 168 er vist (A), og det er også denne ion, der er kvantiseret på ved standardaddition (B). Betingelser som ovenfor, men der er afvejet 0,5 g fast prøve til hver analyse. Standardaddition blev foretaget med 10 og 20 ppb.

Skrevet i: Analytisk kemi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik