Muslinger, græs og tang kan blive nogle af fremtidens proteinkilder til foder og fødevarer. Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen har derfor netop præsenteret en ny handlingsplan for fremtidens bæredygtige proteiner. Handlingsplanen er et svar på anbefalinger fra Det Nationale Bioøkonomipanel.
Allerede inden for en kort årrække vil det være muligt at erstatte op mod en tredjedel af de importerede proteiner, der især anvendes til foder, med mere bæredygtige lokale alternativer. Det konkluderede Det Nationale Bioøkonomipanel i en række anbefalinger, som nu følges op af handlingsplanen.
– Danmark skal gå forrest i at udvikle nye, innovative og bæredygtige fødevarer. Vi står med et stort behov for at finde nye bæredygtige proteinkilder, og det er en udfordring, vi skal tage op herhjemme. Der er allerede nogle meget spændende projekter i gang, og jeg vil gerne sætte fokus på de reguleringsmæssige rammer for bæredygtige proteiner. Fødevare- og landbrugserhvervet viser stor interesse for området, og jeg vil opfordre til at gå sammen om at koordinere aktiviteter med deltagelse af de store spillere, så vi kan få sat endnu mere skub i udviklingen, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.
Hovedparten af de nye proteiner forventes at komme fra velkendte landbrugsafgrøder som græs, kløver og bælgplanter. Disse afgrøder er kendt for deres høje proteinindhold. Men fremtidens protein kan også udvindes af blandt andet muslinger, insekter, tang og overskud fra fødevareproduktionen. De kan erstatte nogle af de proteinkilder, vi typisk anvender i dag.
Udfordringen ved at omlægge til mere bæredygtige proteinkilder er, at de skal kunne konkurrere på pris og kvalitet med proteinprodukter, som er udviklet, forfinet og tilpasset over mange årtier.
Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet