• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

BranchenytKlima og miljø01. 05. 2004 | Katrine Meyn

Frants Roager Lauritsen: Vi skal sælge løsninger – ikke problemer

BranchenytKlima og miljø01. 05. 2004 By Katrine Meyn

Frants Roager Lauritsens store mål som professor i analytisk miljøkemi på KU er at udvikle en ny analyseform, der kan bruges i et »universelt« varslingssystem, som opdager uønskede forandringer i miljøet. Tidligere har han udviklet instrumenter til overvågning af miljø og bioteknologiske processer.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 5, 2004 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder.

Af Katrine Meyn

Gennem Frants Roager Lauritsens foreløbige karriere har et gennemgående træk været at anskue specifikke problemer på en ny måde. Hvordan kan de egenskaber, der kendetegner problemet, udnyttes bedst muligt i videnskabelig henseende? En tilgang der allerede har givet mange og meget forskellige resultater. Også hans faglige baggrund er usædvanlig. Han er egentlig uddannet som eksperimentel fysiker, men har både arbejdet med analytisk instrumentudvikling og mikrobiologi i mange år.
Frants Roager Lauritsen blev færdiguddannet som eksperimentel fysiker ved Odense Universitet i 1986, men det var hans afsluttende projekt i overfladefysik, der kom til at bestemme hans løbebane.
– Det var et interessant projekt, der åbnede mine øjne for overfladefysik, og det blev overfladefysikken der førte mig videre til Institut for Biokemi (Odense Universitet). Jeg blev som ph.d.-studerende tilknyttet det første center for bioteknologisk procesforskning. Min opgave var at bygge et tandem massespektrometer til processtyring af fermentorer baseret på MIMS. MIMS – membrane inlet massespektrometri – er en meget simpel teknik (figur 1). Man udtager en vilkårlig prøve og analyserer den uden opkoncentrering eller oprensning. Jeg tror faktisk, at det triple quadropole massespektrometer jeg designede i 1987, var det første af sin slags i Danmark, fortæller Frants Roager Lauritsen og fortsætter:
– Inden udstyret blev bygget, brugte man analyseteknikken til at måle opløsningen af gasser (f.eks. oxygen og CO2) i væsker. Det udnyttedes til at styre bioreaktorer og optimere den biologiske proces. Teknikken skulle udvikles til også at omfatte organiske stoffer, men noget forsinkede signalet? De organiske stoffer var lang tid om at nå frem til massespektrometrets ionkilde, fordi de under høj-vakuum bliver siddende på tilfældige overflader og glemmer, hvor de kommer fra.
Problemet blev løst ved at indbygge plastmembranen i selve ionkilden. Med membranen placeret her skal stofferne ikke længere transporteres gennem et vakuumrør, før de kan ioniseres og detekteres. Princippet udviklede Frants Roager Lauritsen parallelt med en amerikansk forskningsgruppe, og i dag eksisterer der mange varianter, som er tilpasset forskellige analyseopgaver.

Det er vigtigt at komme ud
Da Frants Roager Lauritsen var færdig med sin ph.d. i 1990, fortsatte han som post.doc. tilknyttet samme center. I bevillingen lå, at han kunne rejse udenlands, og i 1991-1992 var han på Department of Chemistry, Purdue, USA, hos professor Graham Cooks. Han er førende inden for denne type massespektrometri.
– Her fik jeg et detaljeret indblik i, hvorledes quadropole systemer og ionfælder virker. Ionfælder er Graham Cooks speciale. Det var meget inspirerende at være en del af hans gruppe på 7-8 post.doc og 20 ph.d.-studerende. Det har givet mig et stort netværk, som jeg har nydt godt af lige siden. Det er vigtigt, at ph.d.’er og post.doc’er ser og oplever verden. Danmark er alt for lille til at specialisere sig. Mine udenlandske forbindelser giver mig en inspirerende faglig feedback, jeg ikke kan få i Danmark, siger Frants Roager Lauritsen.
Efter 14-15 måneder i USA blev et adjunktur om »Udvikling af udstyr til overvågning af fermentorer« slået op på Odense Universitet. Frants Roager Lauritsen søger og får det. Dvs. at han siden 1993 har haft to forskningsområder: produktion af online-udstyr til miljømålinger og mikrobiologi.

Spændende »Sveden sodpore«-spektre
– En dag dukkede mikrobiologen David Lloyd, Cardiff op med lommerne fulde af mikroorganismer. En af dem var svampesporer fra rådsvampen »Sveden sodpore« (figur 2), der nedbryder gamle træer. Vi gik i gang med at studere svampens metabolitter – et skoleeksempel på bioteknologisk produktion af naturlige aromastoffer, idet den i sit stofskifte udskiller mandel-, lakrids- og vanillearoma.
– Vha. triple-quadropolen undersøgte vi svampene og fik meget overraskende nogle ukendte toppe op i massespektret (svampen var/er meget velbeskrevet). Det var udstyrets ekstra separation, der gjorde forskellen, siger han og fortsætter:
– Toppene viste sig at være chloraromater i store mængder, hvilket var en ubehagelig overraskelse set i lyset af svampens potentielle bioteknologiske anvendelse. De fleste troede, at chloraromaternes funktion var at beskytte svampene mod bakterier, men hollandsk forskning viste, at stofferne var afgørende for svampens evne til at nedbryde træ. I nogle år prøvede vi at få svampen til at chlorere forskellige stoffer, men det lykkedes os kun at frembringe en bestemt substitueret benzen, som vi til gengæld nærmest kunne fremstille med fluor-, chlor- og bromsubstituenter efter behag.

En duft af pølse – en vigtig intermediær
Ved bioteknologisk fremstilling af naturlige aromastoffer var den oprindelige strategi at stille store reaktorer op, dyrke mikroorganismerne og dernæst fremstille rene stoffer. Nu tilsættes mikroorganismer direkte til fødevaren.
– I dag er mange pølser tilsat bakterier. I den forbindelse har jeg samarbejdet med Bioteknologisk Institut i Kolding omkring bakteriernes produktion af de stoffer (små methylforgrenede aldehyder), der giver den karakteristiske pølseduft. Med online MIMS-teknik bestemte vi stoffernes produktionsforløb og opdagede, at de i renkulturer kan forsvinde fuldstændigt fra vækstmediet i løbet af meget kort tid. Min ph.d.-studerende Hans C. Beck fandt desuden ud af, at de forgrenede aldehyder er vigtige intermediater i bakteriernes syntese af methylforgrenede lipider til cellemembranen. Denne grundvidenskabelige information videregives via Bioteknologisk Institut til industrien til brug i deres optimering af processen, fortæller han.

VAKS-programmet
Der er penge i at designe sensorer, der går efter specifikke stoffer. Frants Roager Lauritsen har været med i Center for Vandkvalitetssensorer, VAKS siden det blev etableret i 2000.
– Jeg kom med i VAKS, fordi jeg nogle år tidligere var begyndt at samarbejde med Teknologisk Institut. De ønskede at arbejde med MIMS-teknologien og startede projekter, hvor de aktivt tog ud for at monitere. De benyttede sensorer skulle på sigt bruges til real-time online kraftværksovervågning af røggasser. I dag fungerer systemet.
– På denne tid begynder jeg at se systemets muligheder inden for grundvandsovervågning, hvor der analyseres for mange solventer. Netop til solventer kan vi lave et system, der er exceptionelt følsomt og kan konkurrere med de bedste GC-MS-analyser inkl. opkoncentrering. En færdig industriversion til solventanalyse blev da også fremstillet under VAKS. Forskningsmæssigt skulle jeg fortsætte med at arbejde med teknikken mhp. at måle pesticider. Teknikken til solventanalyse bruges i dag aktivt af Teknologisk Institut, der har instrumenterne monteret i deres biler.
I øvrigt startede Frants Roager Lauritsen i 1998 et konsulentfirma. MIMS-teknikken til almindelige målinger var nået det punkt, hvor det ikke mere hørte under universitetet. Han tager ud til firmaer og får betaling for at installere og lære dem at bruge teknikken. Mikrolab i Århus, der også er med i VAKS, har kommercialiseret teknikken og kan levere hyldeinstrumenter.

Hemmeligt – men morsomt!
– Det morsomste projekt jeg har været involveret i, udførte Mikrolab og jeg også i samarbejde. Vi fik en henvendelse fra de finske atomkraftværker. I Finland er det ved lov blevet besluttet at opbevare højradioaktivt brændsel i kæmpemæssige klippehuler i 6-700 meters dybde. Stedet er fundet, og de første mange boringer er lavet. Før miljøet dernede påvirkes, skal de kende den oprindelige gassammensætning i grundvandet. Mikrolab og jeg fik opgaven at udvikle udstyr, der kan bestemme den præcise luftsammensætning i de prøver, der kommer op fra 700 meters dybde. Problemet var, at trykket i prøvebeholderen kan svinge fra et par bar til 60-70 bar. Det tager mindst 14 dage at tage prøven – og der er kun et forsøg. Desværre er løsningen på problemet hemmelig, da det finske firma ikke ønsker at få den offentliggjort. I dag fungerer vores løsning fint. De første målinger er udført, og den endelige version af instrumentet fungerer fint. På længere sigt skal der installeres et instrument i dybden, så der er kontinuert online-monitering.

Fremtidigt arbejde som professor
Da professoratet i analytisk miljøkemi blev slået op, var Frants Roager Lauritsen ikke i tvivl. Hans hjerte ligger hos instrumenterne, så han søgte stillingen.
– Jeg er i gang med mange opgaver:
– Jeg arbejder bl.a. med at udvikle et miniature-MS, man kan have med under armen i felten. Begrænsningen er, at der skal et vakuumkammer og pumper med. Det fylder og koster. Jeg tror, at vakuumkammeret kan undværes. Ved minituarisering vil der være meget færre kollisioner, og de kan udnyttes. Men det vil tiden vise, fortæller han og fortsætter:
– I dag har man lagt miljøovervågningsstrategien an på en forestilling om, hvad der er af forurening derude. Man har et system, hvor man regelmæssigt tager en prøve, og iht. love og forskrifter analyseres der for de stoffer, man ved er der, eller som forventes at kunne dukke op. Det virker fint, indtil antallet af forurenende stoffer er for stort. Det punkt er vi ved at nå.
– Et andet mål er derfor at udvikle universelle sensorer, der ved, hvordan miljøet bør være, og som reagerer med en advarsel, hvis der kommer forandringer. I det øjeblik der kommer en advarsel indkaldes de analytisk kemiske laboratorier til at finde ud af, hvad problemet er.
Ideen er at udvikle billige halvspecifikke sensorer, der går efter helt forskellige stoffer, i stedet for at være optimeret til detektion af specifikke stoffer. Vha. moderne kemometriske metoder skal matematikken trænes til at se en normal tilstand. Frants Roager Lauritsen er i fuld gang med at udbygge parken af små sensorer.
– Når sensorprincipperne kører, får vi dem sammenkørt og så tages matematikken i brug. Det endelige varslingssystem er der nok om 10-15 år og de første sensorer om nogle år. Det afhænger naturligvis af midler og bemanding.
– Som fagfolk har vi i mange år begået den fejl, at vi sælger problemer og ikke løsninger. I stedet mener jeg, vi skal sælge løsninger, og løsningen er her et »universelt« varslingssystem, slutter han.

Frants Roager Lauritsen
1986:          Cand.scient. i fysik, Institut for Fysik, Odense Universitet
1990:          Ph.d. (biokemi), Institut for Biokemi, Odense Universitet
1991-92:          Post.doc., Department of Chemistry, Purdue University, Indiana, USA
1992-95:          Adjunkt, Institut for Biokemi, Odense Universitet
1995-03:          Lektor, Institut for Biokemi, Syddansk Universitet
2001:          Dr.scient. (massespektrometri), Syddansk Universitet
2004:          Professor i analytisk miljøkemi, Institut for Kemi, Københavns Universitet

Skrevet i: Branchenyt, Klima og miljø

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik