Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 8, 2020 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder.
Det overordnede mål er at udrydde uligheder mellem lande. Det primære fokus er uligheder i indkomst, men også uligheder mellem forskellige grupper som for eksempel rig/fattig, alder, køn, handicap, race, etnicitet, oprindelse osv. er der fokus på og herigennem at sikre lige muligheder for alle.
Klimaforandringer og “naturlige” katastrofer har en uforholdsmæssig større effekt på de mest sårbare grupper og er dermed med til at øge uligheden både på tværs af landegrænser såvel som indenfor de enkelte lande. Over de seneste godt 10 år er mere end 20 millioner mennesker mere eller mindre frivilligt blevet fordrevet fra deres oprindelige hjem på grund af hændelser, der kan tilskrives klima og/eller vejr. Også manglen på adgang til, og udnyttelsen af, naturlige ressourcer, som for eksempel rent vand, er en medvirkende faktor til øget ulighed og ofte til konflikter, ligesom ulighed spiller en væsentlig rolle i relation til sundhed.
I forbindelse med en reduktion af ulighed kan betydningen af kvalitetsuddannelse ikke undervurderes. Her spiller den kemiske industri en væsentlig rolle gennem dens engagement i uddannelsesaktiviteter og støtte til udvikling af institutioner med fokus på en bæredygtig udvikling samt til en mere ligelig og fair adgang til og brug af naturlige ressourcer. Generelt kan det siges, at fornuftige investeringer i håndteringen af naturlige ressourcer og ikke mindst i en sund forvaltning af miljøet vil have en gavnlig virkning i relation til reduktion af uligheder. Områder, hvor kemisk ekspertise i praksis vil være uundværlig.
Vandrensning er et eksempel på et område, hvor kemisk ekspertise er en nødvendighed. Mange virksomheder er aktive på området, blandt andet danske Aquaporin. Som et konkret eksempel kan Natural Capital Partners’ projekt i Guatemala nævnes, hvor uddeling af filtre til vandrensning, der, sammen med forbedret effektivitet af brændsel til madfremstilling, har reduceret den indendørs luftforurening. Foreløbig har mere end 230.000 mennesker draget fordel af dette “Gold Standard water treatment or cookstove project”.
Lars Carlsen, lc@awarenesscenter.dk
For detaljer om verdensmål 10, se: https://sustainabledevelopment.un.org/sdg10
Relaterede verdensmål:
• Mål 1: Afskaf fattigdom
• Mål 2: Stop sult
• Mål 3: Sundhed og trivsel
• Mål 4: Kvalitetsuddannelse
• Mål 5: Ligestilling mellem kønnene
• Mål 7: Rent vand og sanitet
• Mål 8: Anstændige jobs og økonomisk vækst
• Mål 17: Partnerskab for handling