Te har mange gunstige virkninger på helbredet, men det er ikke ligegyldigt, hvilken slags te der bruges, hvordan den tilberedes, og hvor meget der drikkes.
Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2007. Teksten kan desuden læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.
Af Carsten Christophersen,
Buddhistmunken Bodhidharma, der grundlagde Zen-buddhismen, mediterede ni år, mens han stirrede ind i en væg. Efter syv år falder han i søvn. I raseri over det skærer han begge øjenlåg af. Hvor de falder på jorden, vokser teplanter op. Det er en af mange legender om teplantens fødsel.
Forskellige slags te
Al ægte te stammer fra træet Camellia sinensis. Grøn te er de ubehandlede og sort te de varmetørrede blade. Ved tørringen, der ofte urigtigt kaldes fermentering, sker en iltning af bladenes indholdsstoffer. Oolong te er en mellemting mellem grøn og sort te. Lapsang Suchong er røget og den kraftigst smagende te.
De fleste undersøgelser af te peger på grøn te som den stærkest virkende. F.eks. så indeholder bladene op til 30 vægt-% catechiner.
Gavnlige virkninger
Den opkvikkende virkning af te skyldes methylxanthiner som koffein. Men ud over dem indeholder te mange andre aktive stoffer.
Typisk er mange forskellige virkninger undersøgt, men ikke på et så sikkert videnskabeligt niveau, at resultaterne tillader almene anbefalinger om anvendelse. Nyere studier på mennesker tyder stærkt på, at grøn te mindsker risikoen for hjerte-karsygdomme og nogle former for kræft. Sammen med en kraftig antioxidativ virkning optræder en antiinflammatorisk og blodkarudvidende effekt. Endvidere er blodtrykssænkende og antifibrotisk virkning påvist. Te beskytter mod infektion med virus og mikrosvampe og formindsker risikoen for solskoldning. Der er beskrevet en stimulerende effekt på knoglemineraliseringen, en beskyttende effekt på nerver og en positiv virkning på kontrol af legemsvægten.
Bakterier taber slaget
Tes gavnlige virkning på sundhedstilstanden i mundhulen har været kendt i århundreder. De omkring 200 mg catechiner i en kop grøn te har antibakteriel virkning. De hæmmer DNA-gyrase-enzymer, der har en enestående opbygning hos bakterier. Det resulterer i udslettelse af bakterien, uden skader for den inficerede person. Samtidig støttes effekten fra catechinerne ved en stimulering af immunsystemet forårsaget af et andet indholdsstof – theanin. Det frigør ethylamin under tebrygningen. Ethylamin stimulerer immunsystemet på en yderst kompleks måde, men resultatet er at bakterier uskadeliggøres.
Aldrig med mælk og aldrig for meget
De gavnlige effekter på blodkredsløbet ophæves fuldstændigt, hvis der tilsættes mælk. Det skyldes, at caseinerne fra mælk danner robuste komplekser med polyphenoler fra te, og derved blokerer for deres virkning. Det anbefales at undlade mælken i hvert fald en gang imellem.
De mange gode egenskaber og den megen reklame har ført til overdreven indtagelse af stærke udtræk i stedet for et par kopper almindelig te. Det er en dårlig idé, der må advares stærkt imod, fordi alt tyder på, at det skader leveren.
Disse resultater er tankevækkende, ikke mindst i den aktuelle diskussion om funktionel føde. Blandinger af ellers sunde råvarer kan altså give anledning til helt uventede bivirkninger.
Teceremoni
Den japanske teceremoni er en strengt ritualiseret begivenhed, der ofte varer flere timer. Hver bevægelse ceremonimesteren udfører dikteres af et ældgammelt traditionelt system – hvor alt har en symbolsk betydning. Formålet med ceremonien er at brygge og servere te på den mest perfekte, høflige, elegante og charmerende måde. Teceremonien repræsenterer en pause fra hverdagens stress og tillader fordybelse og meditation. Det tager ofte flere år at lære at udføre en ceremoni, og kunsten forfines gennem hele livet. Teen er pulveriseret grøn te.
Kilder
B. Kamath, L. Wang, H. Das, L. Li, V. N. Reinhold og J. F. Bukowski Antigens in tea-beverage prime human Vγ2Vδ2 T cells in vitro and in vivo for memory and nonmemory antibacterial cytokine responses. PNAS 2003, Bind 100, side 6009-6014.
C. Cabrera, R. Artacho og R. Gimenez Beneficial effects of green tea – A review. Journal of the American College of Nutrition 2006, Bind 25, side 79-99.
M. Lorenz, N. Jochmann, A. von Krosigk, P. Martus, G. Baumann, K. Stangl og V. Stangl. Addition of milk prevents vascular protective effects of tea. European Heart Journal doi:10.1093/eurheartj/ehl442.
A. Javaid og H. L. Bonkovsky Hepatotoxicity due to extracts of Chinese green tea (Camellia sinensis): A growing concern. Journal of Hepatology 2006, Bind 45, side 334-336.
H. Grandisar, P. Pristovsek, A. Plaper og R. Jerala Green Tea Catechins Inhibit Bacterial DNA Gyrase by Interaction with Its ATP Binding Site Journal of Medicinal Chemistry ASAP Article 10.1021/jm060817o S0022-2623(06)00817-X.
Billedet teceremoni-1:
Ceremonimesteren sidder i den klassiske stilling og tilbereder teen. Foran ham står den hvide beholder med te, bambuskosten til at piske teen med, karret med varmt vand til brygningen og øsen af bambus til at afmåle vandet med. På gulvet ligger de traditionelle tatami-måtter lavet af strå.
Foto: Carsten Christophersen.
Billedet teceremoni-2:
Mesteren afmåler det varme vand til teen. Læg mærke til hændernes stilling – alt bliver korrekt udført.
Foto: Carsten Christophersen.
N-ethyl-L-glutamin, der danner ethylamin og L-glutaminsyre ved hydrolyse, når teen brygges.
Catechin kaldes også catechol eller systematisk 2R,3S-3,3’,4’,5,7-pentahydroxyflavan. Der kendes mange afledede forbindelser af denne grundstruktur, og mange findes i te.