• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

BioteknologiBranchenytFødevarekemi01. 02. 2007 | Katrine Meyn

Te forsvarer sundheden

BioteknologiBranchenytFødevarekemi01. 02. 2007 By Katrine Meyn

Te har mange gunstige virkninger på helbredet, men det er ikke ligegyldigt, hvilken slags te der bruges, hvordan den tilberedes, og hvor meget der drikkes.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2007. Teksten kan desuden læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Carsten Christophersen,

Buddhistmunken Bodhidharma, der grundlagde Zen-buddhismen, mediterede ni år, mens han stirrede ind i en væg. Efter syv år falder han i søvn. I raseri over det skærer han begge øjenlåg af. Hvor de falder på jorden, vokser teplanter op. Det er en af mange legender om teplantens fødsel.

Forskellige slags te
Al ægte te stammer fra træet Camellia sinensis. Grøn te er de ubehandlede og sort te de varmetørrede blade. Ved tørringen, der ofte urigtigt kaldes fermentering, sker en iltning af bladenes indholdsstoffer. Oolong te er en mellemting mellem grøn og sort te. Lapsang Suchong er røget og den kraftigst smagende te.
De fleste undersøgelser af te peger på grøn te som den stærkest virkende. F.eks. så indeholder bladene op til 30 vægt-% catechiner.

Gavnlige virkninger
Den opkvikkende virkning af te skyldes methylxanthiner som koffein. Men ud over dem indeholder te mange andre aktive stoffer.
Typisk er mange forskellige virkninger undersøgt, men ikke på et så sikkert videnskabeligt niveau, at resultaterne tillader almene anbefalinger om anvendelse. Nyere studier på mennesker tyder stærkt på, at grøn te mindsker risikoen for hjerte-karsygdomme og nogle former for kræft. Sammen med en kraftig antioxidativ virkning optræder en antiinflammatorisk og blodkarudvidende effekt. Endvidere er blodtrykssænkende og antifibrotisk virkning påvist. Te beskytter mod infektion med virus og mikrosvampe og formindsker risikoen for solskoldning. Der er beskrevet en stimulerende effekt på knoglemineraliseringen, en beskyttende effekt på nerver og en positiv virkning på kontrol af legemsvægten.

Bakterier taber slaget
Tes gavnlige virkning på sundhedstilstanden i mundhulen har været kendt i århundreder. De omkring 200 mg catechiner i en kop grøn te har antibakteriel virkning. De hæmmer DNA-gyrase-enzymer, der har en enestående opbygning hos bakterier. Det resulterer i udslettelse af bakterien, uden skader for den inficerede person. Samtidig støttes effekten fra catechinerne ved en stimulering af immunsystemet forårsaget af et andet indholdsstof – theanin. Det frigør ethylamin under tebrygningen. Ethylamin stimulerer immunsystemet på en yderst kompleks måde, men resultatet er at bakterier uskadeliggøres.

Aldrig med mælk og aldrig for meget
De gavnlige effekter på blodkredsløbet ophæves fuldstændigt, hvis der tilsættes mælk. Det skyldes, at caseinerne fra mælk danner robuste komplekser med polyphenoler fra te, og derved blokerer for deres virkning. Det anbefales at undlade mælken i hvert fald en gang imellem.
De mange gode egenskaber og den megen reklame har ført til overdreven indtagelse af stærke udtræk i stedet for et par kopper almindelig te. Det er en dårlig idé, der må advares stærkt imod, fordi alt tyder på, at det skader leveren.
Disse resultater er tankevækkende, ikke mindst i den aktuelle diskussion om funktionel føde. Blandinger af ellers sunde råvarer kan altså give anledning til helt uventede bivirkninger.

Teceremoni
Den japanske teceremoni er en strengt ritualiseret begivenhed, der ofte varer flere timer. Hver bevægelse ceremonimesteren udfører dikteres af et ældgammelt traditionelt system – hvor alt har en symbolsk betydning. Formålet med ceremonien er at brygge og servere te på den mest perfekte, høflige, elegante og charmerende måde. Teceremonien repræsenterer en pause fra hverdagens stress og tillader fordybelse og meditation. Det tager ofte flere år at lære at udføre en ceremoni, og kunsten forfines gennem hele livet. Teen er pulveriseret grøn te.

Kilder
B. Kamath, L. Wang, H. Das, L. Li, V. N. Reinhold og J. F. Bukowski Antigens in tea-beverage prime human Vγ2Vδ2 T cells in vitro and in vivo for memory and nonmemory antibacterial cytokine responses. PNAS 2003, Bind 100, side 6009-6014.
C. Cabrera, R. Artacho og R. Gimenez Beneficial effects of green tea – A review. Journal of the American College of Nutrition 2006, Bind 25, side 79-99.
M. Lorenz, N. Jochmann, A. von Krosigk, P. Martus, G. Baumann, K. Stangl og V. Stangl. Addition of milk prevents vascular protective effects of tea. European Heart Journal doi:10.1093/eurheartj/ehl442.
A. Javaid og H. L. Bonkovsky Hepatotoxicity due to extracts of Chinese green tea (Camellia sinensis): A growing concern. Journal of Hepatology 2006, Bind 45, side 334-336.
H. Grandisar, P. Pristovsek, A. Plaper og R. Jerala Green Tea Catechins Inhibit Bacterial DNA Gyrase by Interaction with Its ATP Binding Site Journal of Medicinal Chemistry ASAP Article 10.1021/jm060817o S0022-2623(06)00817-X.
Billedet teceremoni-1:
Ceremonimesteren sidder i den klassiske stilling og tilbereder teen. Foran ham står den hvide beholder med te, bambuskosten til at piske teen med, karret med varmt vand til brygningen og øsen af bambus til at afmåle vandet med. På gulvet ligger de traditionelle tatami-måtter lavet af strå.
Foto: Carsten Christophersen.
Billedet teceremoni-2:
Mesteren afmåler det varme vand til teen. Læg mærke til hændernes stilling – alt bliver korrekt udført.
Foto: Carsten Christophersen.
N-ethyl-L-glutamin, der danner ethylamin og L-glutaminsyre ved hydrolyse, når teen brygges.

Catechin kaldes også catechol eller systematisk 2R,3S-3,3’,4’,5,7-pentahydroxyflavan. Der kendes mange afledede forbindelser af denne grundstruktur, og mange findes i te.

Skrevet i: Bioteknologi, Branchenyt, Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik