Et overtryk på blot 10 kPa (0,1 bar) er tæt på ingenting. Ikke desto mindre sendte det meget beskedne overtryk en fire tons tung bryggeritank 30 meter i vejret, og endte med at smadre en varebil, som to teknikere lige havde forladt.
Uheldet skete på et bryggeri, der ville undertrykke en opskumning i en gærflødetank ved at sætte den under et “meget beskedent overtryk”, som 10 kPa er. En champagneflaske har et tryk på mere end 500 kPa.
Trods det lille overtryk var det tæt på at gå frygtelig galt, og det skyldes ikke misligholdelse eller ulovlige installationer. I stedet viser uheldet bl.a., at overtryk, som vi normalt ikke bekymrer os synderligt om, faktisk kan frigive store energimængder, hvis volumenet er tilstrækkelig stort. Derfor bør der være en større bevidsthed på ledelsesniveau om, at store volumener af gas under et “ganske beskedent overtryk” indeholder en ikke uvæsentlig mængde energi (egentlig: exergi), ligesom man ikke skal trykprøve udstyr med et kompressibelt medie, da konsekvenserne ved et eventuelt svigt er voldsomme. Trykprøvninger udføres sikrest med inkompressible medier, eksempelvis vand.
Læs mere om uheldet og baggrunden for det i Dansk Kemi nr. 4.
Foto: IW Michaelsen.