Indsamling af urter og rødder til alt fra spændende Noma-inspirerede retter til hjemmelavet kryddersnaps er en yndet og stadig mere udbredt sport. Men det er ikke en helt ufarlig en af slagsen. Ligesom med svampe bør man kende sine urter, før man giver sig kast med suppegryderne, for mens 60 gram ramsløg gør retten ekstra lækker, så gør 60 gram af høsttidsløs, retten til det rene mordvåben. Lunger, lever og nyrer svigter.
Ramsløgsfejltagelsen (både høsttidsløs og liljekonval, der giver hjertestop, ligner ramsløg) er klassikeren i køkkenet, men faktisk er der mange flere, som fritidskokken skal være varsom med. Kvan indeholder f.eks. terpener, kumarin, angelicin, tannin og β-terebangelen. Kumarin findes også i mange urter og græsser, f.eks. lavendel, skovmærke, feldgræs, guldaks m.fl., der alle er kendt som gode snapseurter. Kumarin er betænkeligt, fordi det i større mængder har vist sig at være kræftfremkaldende i rotter og mus.
Læs mere om de spændende – mere også problematiske – urter i Dansk Kemi udgave 6/7