Ny dansk forskning med deltagelse af forskere fra Carlsberg Laboratorium vil genskabe egenskaber hos byg og hvede, som er gået tabt gennem årtusinders forædling. Formålet er at gøre planterne mere robuste, så de bedre kan klare sig i naturen. Det skriver Carlsbergfondet i deres nyhedsbrev.
En gruppe forskere fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet og Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet vil i samarbejde med forskere ved Carlsberg Laboratorium bringe byg tilbage til sit oprindelige robuste ophav.
Byg og hvede er højt forædlede kulturplanter og de to mest producerede afgrøder i Danmark. Det er årtusinder siden, at disse planter voksede vildt i naturen, og i dag kan de forfinede kornsorter ikke klare sig selv i konkurrencen med andre planter uden landmandens pleje og omsorg.
Ny forædlingsteknik
Ved at benytte en avanceret ny forædlingsteknik, som Carlsberg Laboratorium har udviklet, vil forskerne under naturlige forhold tilføre afgrøderne nogle af de egenskaber, de har mistet gennem tiden. Målet er, at deres evne til at optage næringsstoffer og få næring bragt helt ud i kernerne forbedres.