Det er oplagt, at både sygehuse og fødevareindustrien må ty til desinfektion for at fjerne skadelige og sygdomsfremkaldende bakterier. Men ny forskning viser, at man ikke bare skal fare frem med bål og brand. Der er faktisk en bagside, når der foretages desinfektion ved hjælp af biocider – nemlig resistens hos de bakterier, man ønsker at fjerne.
Derfor er det vigtigt, at man foretager desinfektion med omtanke, de rigtige midler og de rigtige arbejdsgange. Men hvordan ser det så ud på de to steder, hvor de fleste vil forvente, at man både er meget bevidst og dygtig til øvelsen med at fjerne bakterier?
For at blive klog på det, har en gruppe foretaget en meget grundig sammenligning af desinfektionen på et sygehus og, i dette tilfælde, et mejeri. Og der er forskelle. Bl.a. er den mest effektive metode på et mejeri også både meget ressourcekrævende og har et stort vandforbrug, og på sygehuset er det faktisk ikke lykkedes at fastslå, hvorvidt de anvendte desinfektionsmetoder kan give resistens eller ej.
Læs hele den omfattende sammenligning i Dansk Kemi, udgave 3, side 12.