Jernmangel er udbredt over det meste af verden, og i den industrialiserede verden er den faktisk den eneste næringsstofmangel.
Risikogruppen er især børn og kvinder i den fødedygtige alder. Baggrunden for manglen er lav biotilgængelighed fra basisfødevarer som f.eks. fuldkornsprodukter på grund af fytinsyre, der binder bl.a. jern.
Ny forskning viser, at et stykke tyggegummi med enzymet fytase kan forbedre muligheden for, at vi kan optage en langt større del af den jern, som findes i vores fødevarer.
Hvis man tygger det lige efter, man har spist et fytinsyreholdigt måltid, nedbrydes fytinsyren i mavetarmsystemet. Det er dog vigtigt, at der er tale om fuldkornsprodukter, der indeholder væsentligt mere fytinsyre end raffinerede produkter.
I f.eks. hvede og durra (en vigtig afgrøde i Afrika) er der 3-5 mg. pr. 100, og disse afgrøder kan derfor være en god kilde til at få de fornødne 1-2 mg jern, vi skal have om dagen.
Den lave biotilgængelighed betyder, at vi typisk kun kan optage 2-3 procent. Med en næsten 100 procents nedbrydelse af fytinsyre, bliver biotilgængeligheden tilsvarende forbedret.
Læs mere om udviklingen af fytase-tyggegummiet i Dansk Kemi udgave 8.