Vallen fra osteproduktionen var i gamle dage et affaldsprodukt, indtil man i 1960’erne opdagede, at det kunne bruges til proteintilskud til dyr.
I dag er vallen på ingen måde et værdiløst affaldsprodukt, men bliver anset som værende en værdifuld proteinkilde.
Sidestrøm er et kendt fagudtryk for produkter som vallen, og sådanne sidestrømme findes der flere af, og de blive stadig vigtigere at bruge, især hvis man ønsker at komme ind i en regulær cirkulær økonomi.
Og vallen har absolut ikke været den eneste sidestrøm, der gennem en årrække er blevet udnyttet af den danske fødevareindustri til at fremkomme med unikke fødevareingredienser, hvor specielt animalsk protein har været efterspurgte på grund af de egenskaber, som det besidder.
F.eks. kan man fremstille proteiningredienser ud fra skind og svær, der har en formidabel evne til at binde vand, og dermed ændre teksturen i fødevarer.
Cirka en tredjedel af en slagtekrop, lidt afhængig af dyreart, består af råvarer, der ikke er decideret kødmateriale, og det gælder om at få brugt disse sidestrømme, da de kan indeholde værdifulde produkter. Man kan lidt spøgefuldt sige, at man skal tilbage til gamle tider, hvor det eneste man ikke havde brugt på en slagtet gris – var skriget.
Læs mere i artiklen i Dansk Kemi nr. 4, side 12