I Danmark smider vi hvert år over 700.000 tons mad ud, som kunne være spist. Derfor er Teknologisk Institut, sammen med en række fødevare- og emballagevirksomheder og Aarhus Universitet, i gang med at udvikle en ny aktiv emballage, som skal forlænge holdbarheden af frugt og grønt.
Frisk frugt og grønt udgør en stor del af madspildet, og særligt råd er skyld i, at det havner i skraldespanden. Råd skyldes blandt andet, at man i dag emballerer i meget tætte emballager, som holder på fugten. Det giver gode betingelser for vækst af mikroorganismer, som ødelægger fødevaren.
Projektet har fået ca. 3,5 mio. kroner i tilskud fra Miljø- og Fødevareministeriets erhvervsstøtteordning Grønt Udviklings- og DemonstrationsProgram (GUDP).
I projektgruppen har man store forventninger til projektets effekt. Aktiv emballage forventes at give bedre kvalitet og holdbarhed af frisk frugt og grønt hos forbrugerne, ligesom det forventes at medføre besparelser for omkring 244 mio. kroner årligt i reduceret madspild. Projektet har samtidig potentiale for at reducere klimabelastningen med 14.500 tons CO2 årligt.
• Emballageprojektet er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Aarhus Universitet, Hunsballe Grønt, Limfjord Danske Rodfrugter, DLG Lammefjords Grønt A/S, Schur Pack Denmark a/s, NNZ Scandinavia ApS, Scanstore Packaging A/S og Dansk Supermarked A/S. Projektet forventes afsluttet ved udgangen af 2018.
• Konkret undersøger projektets forskere, hvordan man for eksempel kan indarbejde naturligt forekommende planteekstrakter, sukker og salte i selve emballagen, så det kan hæmme udviklingen og vækst af mikroorganismer. Derudover undersøges forskellige løsninger til at reducere fugtindholdet eksempelvis ved at anvende coated papir og pap, som opsuger fugten inde i emballagen, så mikroorganismerne får dårlige vækstbetingelser.
• Målet er at udvikle og afprøve minimum fem forskellige emballageløsninger, der kan bekæmpe råd og skimmel.