Innovationsfonden giver 18 millioner kroner til nyt forskningsprojekt, der skal udvikle og teste smagsaromaer til ølproduktion. Formålet er at skabe en sensor-platform baseret på kunstig intelligens, der kan reducere tid og omkostninger i udvikling af nye typer øl.
Udviklingen af en sensor-platform kan potentielt fremme bredere forskning og nye iværksættereventyr, idet der i dag ikke eksisterer en hurtig og effektiv måde til at bedømme smagsnuancer på.
Forskningsprojektet ”Beer Fingerprinting Project” skal gennemføres i samarbejde mellem forskere ved Carlsberg Laboratorium, Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Microsoft. I spidsen for Carlsberg Laboratoriums deltagelse står professor og leder af Gæring og Fermentering, Jochen Förster.
Som led i projektet har forskere fra iNANO allerede udviklet sensorer samt en prototype for, hvordan man kan skelne mellem smagsnuancer i fire Carlsberg-øl: Carlsberg Pilsner, Tuborg Pilsner, Wibroe og Nordic. Teknologien kan også anvendes til andre produkter end drikkevarer, eksempelvis til anvendelse i miljø-, farmaceutisk- og fødevareindustrien.