Sukker får cancerceller ved tyk- og endetarmscancer til at vokse hurtigere, viser et nyt studie foretaget af cancerforskere fra svenske Karolinska Institutet. Det er i første omgang cancerceller hos mus, som vokser, men nu skal forskerne finde ud af, om det samme gør sig gældende for mennesker. Det er, ifølge forskergruppen, første gang, at der er konstateret en direkte sammenhæng mellem indtagelse af sukker og cancercellers øgede vækst.
I studiet fik musene en blanding af fruktose og glukosesirup – en form for sukker, som er meget almindelig i sukkerholdig sodavand, og det fik de enkelte tumorer til at vokse markant hurtigere.
Musene fik, hvad der omregnet svarer til 1,5 liter sodavand for et 70 kilos menneske om dagen. En “dosis”, som slet ikke er usædvanlig for mange.
Baggrunden for, at cellerne kunne vokse, er et enzym i tarmen, som gør energien i fruktose lettere tilgængelig for cancercellerne.
Ved studiet havde musene allerede cancer, så der er ingen indikation af, at sukker i sig selv er kræftfremkaldende, men en af forskerne bag, Lewis Cantley fra Weill Cornell Medicin i New York, løfter alligevel en advarende pegefinger – ikke mindst til de personer, som har en tendens til at udvikle polyper i tarmen.
– Vi ved, at polyper i tarmen kan være et forstadie til cancer, og risikoen er derfor, at udvikler disse personer cancer, vil forløbet være langt hurtigere end ellers.