Et indhold i føden af anthocyaniner, der er antioxidanter, betragtes som en beskyttelse mod en lang række sygdomme. De fleste af de frugter og grøntsager, vi normalt spiser, indeholder imidlertid ikke tilstrækkelige mængder af anthocyaniner til at dække behovet. Man har derfor undersøgt mulighederne for at forøge mængden af anthocyaniner ved overførsel af gener fra andre planter. Der er f.eks. overført gener fra blomsterplanten løvemund til tomater.
Tomaternes røde farve skyldes ikke anthocyanin, men carotenoidet lycopen. Herved har man fremavlet violette tomater, der har et indhold af anthocyaniner i såvel skind som kød, der er på højde med indholdet i blåbær og solbær. De dominerende anthocyaniner i de violette tomater er delphinidin, der er blå, og petunidin, der er mørkrød/violet. Der er den største mængde i skindet. Der er ca. 3 mg anthocyanidin pr. gram frisk frugt.
Carl Th.
Kilde: Enrichment of tomato fruit with health-promoting anthocyanins by expression of select transcription factors. Nature biotechnology 26 (11) side 1301, DOI:
Du kan se flere sjove keminyheder på vores facebook-side UNGKEMI