Årets familieiværksættere

Busch familien har allerede udlevet diversitet, da konceptet i bedste fald var et modeord. I et kvart århundrede har Dr. Karl, Ayhan, Ayla, Sami og Kaya Busch i fællesskab ledet Busch Vacuum Solutions og truffet alle vigtige beslutninger sammen. For denne virksomhedskultur er de nu blevet hædret som “Årets familieiværksættere” af ’INTES Academy for Family Business’. Denne pris har eksisteret siden 2004 og er den mest prestigefyldte familievirksomhedspris i Tyskland.


Fra venstre mod højre: Ayla, Dr Karl, Sami, Ayhan og Kaya Busch. Kilde: Leon Kopplow.

“Med sin levede diversitet mellem generationer, køn og kultur står Busch-familien for en form for fremadrettet, økonomisk meget succesrigt iværksætteri, der ekstraordinært implementerer den langsigtede sikring af virksomheden i familiens hænder,” citerer jurymedlemmet og INTES’ administrerende direktør Catharina Prym fra juryens udtalelse.

Den familieejede virksomhed. med en global omsætning på omkring en milliard euro på verdensplan, administreres af grundlæggerparret, Ayhan og Dr Karl Busch og deres børn Ayla, Sami og Kaya Busch. Beslutningerne træffes i fællesskab af Busch familien. Med denne indstilling dyrker de en diskussionskultur, som kræver stor disciplin og styrke, men som samtidig giver de bedste resultater.

“Vi er alle Co-CEO’er,” fortæller Kaya Busch, og Ayla Busch tilføjer: “Alle har forskellige perspektiver, kritik fører os videre.” En konstruktiv kritisk holdning, forskellige perspektiver og åbne ord forventes også fra de 3.800 ansatte på verdensplan, der arbejder på seks produktionssteder og datterselskaber i 45 lande.

Denne diskussionsorienterede virksomhedskultur kan spores tilbage til ægteparret, Ayhan og dr. Karl Busch. I 1963 opfandt ingeniøren, Karl Busch, den første vakuumpumpe til pakning af fødevarer, HUCKEPACK, i sit hjems kælder. På baggrund af denne nyskabelse udviklede familievirksomheden en førende teknologi inden for vakuum og overtryk. Den geniale opfindelse ville dog aldrig være blevet så vellykket uden Ayhan Busch. Hun udvidede virksomheden og sikrede en passende markedsføring af produktet. Helt fra begyndelsen har det stiftende par haft et ligeværdigt partnerskab, hvor ingeniørånd og iværksætteri supplerer hinanden. De tre børn var “født ind i opstarten”, som Sami Busch udtrykker det. Fra en tidlig alder fik de mulighed for at tage med forældrene på forretningsrejser og dele deres meninger om virksomheden.

Virksomheden har været loyal over for sit hovedkvarter i Maulburg i årtier, da lokal forankring og regional forankring er vigtigt for familien. Busch Vacuum Solutions har allerede fået priser for sit sociale og kulturelle engagement. Familievirksomheden er ikke bekymret for dens langsigtede eksistens: Seks børnebørn er allerede i gang med at følge deres forældre og bedsteforældre. “De vil alle gerne arbejde for Busch én gang,” fortæller Dr. Karl Busch.

Om Busch:
Busch Vacuum Solutions er en af verdens største producenter af vakuumpumper, vakuumsystemer, blæsere og kompressorer.

Virksomhedens omfattende produktportefølje omfatter løsninger til vakuum- og overtryksapplikationer i alle industrisektorer, herunder den kemiske, semicon-, plastik- og fødevaresektorerne samt den medicotekniske industri. Den beskæftiger sig også med design og konstruktion af skræddersyede vakuumsystemer og har et globalt servicenetværk.

Busch-koncernen er en familieejet virksomhed og ledes stadig af Busch-familien. Busch Vacuum Solutions har 3.800 ansatte i mere end 60 selskaber i over 40 lande og bureauer verden over. Busch har hovedkvarter i Maulburg i det sydvestlige Tyskland. Dette er beliggenheden for Busch SE hovedkvarteret samt det tyske produktionsanlæg og den tyske salgsvirksomhed. Udover Maulburg har Busch også sine egne produktionsfabrikker i Schweiz, Storbritannien, Tjekkiet, Korea og USA.

Historie:
Busch Vacuum Solutions blev stiftet af Dr.-Ing. Karl Busch og hans kone Ayhan Busch i 1963. Dr.-Ing. Karl Busch udviklede “HUCKEPACK”, som var den første vakuumpumpe, der kunne bruges til vakuumpakning af fødevarer og drikkevarer. Det opfølgende produkt, den kompakte “R5” lamelvakuumpumpe, revolutionerede fødevarepakningen. En yderligere milepæl repræsenterede udviklingen af “COBRA” skruevakuumpumpen. I 1971 begyndte Busch-koncernens internationale udvidelse med etableringen af en salgsvirksomhed i Storbritannien. Den første produktionsfabrik uden for Tyskland blev grundlagt i USA i 1979.

*”INTES (Integrated Owner Strategy) Academy for Family Businesses” er en del af PwC Group (PriceWaterhouseCoopers). Siden 2004 har INTES, FBN (Family Business Network) Germany og foreningen “Die Familienunternehmer” (familieiværksætterne) uddelt prisen i fællesskab på “Entrepreneurial Success Forum” på Schloss Bensberg i nærheden af Køln i Tyskland. Administrerende direktører og aktionærer, der medvirker til den langsigtede tryghed i den familieejede virksomhed, bliver hædret. Dette omfatter tiltag inden for områderne strategi, ledelsesformer, finansiering eller virksomhedsmæssig succession, men også strategier, der styrker ejerkredsens samhørighed og bevidstheden om deres iværksætteransvar.

Vil du høre flere spændende nyheder, interessante cases og udvide din horisont indenfor vakuum, kan du skrive dig op til Buschs nyhedsbrev eller følge dem på LinkedIn.