Enorme energibesparelser ved pakning af convenienceprodukter

Friske salater, grøntsagsretter, urter samt friskskåret frugt, lige til at indtage er en del af Gartenfrisch Jung GmbH’s produktportefølje. Det veletablerede firma har udviklet sig til at være markedsleder på det tyske marked for convenienceprodukter, takket være deres kvalitet og erfaring. Siden begyndelsen af ​​2019 har vakuumforsyningen til deres  pakkemaskiner været enormt energieffektiv efter installationen af ​​et centralt vakuumsystem fra Busch Vacuum Solutions.

Gartenfrisch Jung fremstiller deres convenienceprodukter, på deres moderne fabrik i Jagsthausen , en by i den tyske delstat Baden-Württemberg.
For at kunne levere friske produkter året rundt har virksomheden sine egne producenter i Tyskland og Portugal. Dyrkning i to forskellige klimazoner sikrer, at hele produktsortimentet kan sælges og leveres året rundt, til kunder overalt i Tyskland via supermarkedskæder og lavprisbutikker.
Deres salater sælges både under virksomhedens eget mærke såvel som private label.
Gartenfrisch Jungs historie går tilbage til 1795. Virksomheden, der startede med et lille stykke landbrugsjord, er nu udviklet til integrerede og kontrolleret dyrkning af salater og grøntsager samt forarbejdning af disse produkter. Som familievirksomhed er Gartenfrish Jung blevet overført fra en generation til den næste lige siden det startede. Deres ekspertise er derfor vokset støt gennem årene, som et resultat heraf.

Det har ført til virksomhedens succesrige udvikling, samt høje kvalitetsstandard.
I dag forarbejder Gartenfrisch Jung 120 ton fødevare hver dag. Det svarer til håndtering af 2.000 paller.

De spiseklare salatretter (fig. 1) pakkes på tolv pakkelinjer med bakkeforseglere. Tidligere var disse pakkemaskiner udstyret med en lamel vakuumpumpe hver, dog havde en maskine to vakuumpumper tilsluttet.


Disse 13 vakuumpumper blev brugt til at evakuere luft ud af bakkerne, indtil det krævede vakuumniveau inden tætning var opnået.
Alle tolv pakkelinjer var i drift, dagligt i to-skift hold. Vakuumpumperne kørte konstant gennem disse skift, bortset fra i pauserne.
I løbet af et tredje skift rengøres produktionsfaciliteterne, mens alle maskiner står stille.

Jochen Neff, der er ansvarlig for teknologi hos Gartenfrisch Jung, ledte efter en alternativ vakuumforsyning, fordi varmen fra de 13 vakuumpumper, belastede klimaanlægget i produktionsfaciliteterne. Der skal være mellem 5-6 grader celsius i produktionslokalet under drift. Yderligere havde vakuumpumperne en installeret motorydelse på over 50 kilowatt. Vakuumeksperterne fra Busch Vacuum Solutions analyserede situationen og anbefalede en centraliseret vakuumforsyning, som kunne opstilles i et uden aircondition, og altså uden for produktionsanlæggene.

Da Jungs convenienceprodukter ideelt skal vakuumpakkes ved et vakuumniveau på 400 millibar, anbefalede Busch at bruge MINK klovakuumpumper.
Denne type vakuumpumpe har den højeste effektivitetsfaktor ud af alle mekaniske vakuumpumper. Dette er et resultat af deres kontaktfri driftsprincip, hvilket betyder, at de bevægelige dele inde i vakuumpumpen ikke kommer i kontakt med hinanden.
Til gengæld kræves ingen oliebaseret smøring , og alt vedligeholdelsesarbejde i forbindelse med brugen af ​​olie som driftsvæske fjernes.

Busch designede et vakuumsystem med tre frekvensstyrede MINK klovakuumpumper (fig. 2), som hver var udstyret med en motor med en nominel motorvægt på 8 kilowatt. En af de tre vakuumpumper er imidlertid udelukkende i standby. Ikke desto mindre er styresystemet programmeret til at sikre, at alle tre vakuumpumper har det samme antal driftstimer.

Centralisering af vakuumforsyningen gjorde det muligt at reducere den samlede installerede motorydelse fra 50,2 til 16 kilowatt (fig. 3) hvis man antager, at to af vakuumpumperne kører ved 60 Hz, dvs. maksimal effekt. Dette svarer til en 68 procent reduktion i energiforbruget. Jochen Neff har efter installeringen opdaget, at kun én af de to MINK klovakuumpumper er normalt i brug, og at denne har tendens til at køre ved en reduceret hastighed.

Efter flere måneders brug har Jochen Neff målt et gennemsnitligt strømforbrug på fire kilowattimer for hele vakuumforsyningen. Dette hænger hovedsageligt sammen med det faktum, at de tolv emballagelinjer ikke altid kører med maksimal hastighed, og at ikke alle maskiner er i brug hele tiden. Det efterspørgselsbaserede styresystem sænker derefter rotationshastigheden for at reducere outputtet fra vakuumpumpen, hvilket betyder, at systemet kun leverer den ydelse, der faktisk kræves .
I praksis svarer dette til energibesparelser på over 90 procent til vakuumgenerering.

Det nye centraliserede vakuumsystem blev installeret i april 2019 og har været i brug lige siden. Det er forbundet til pakkemaskinerne via rørledninger.
To opstrøms vakuumbeholdere med et volumen på 1.500 liter hver, sørger for at det krævede vakuumniveau er tilgængeligt i pakkemaskinerne, så snart det er nødvendigt. Ved at fjerne de tidligere 13 vakuumpumper fra produktionsområderne blev belastningen på klimanlægget også mindsket.
Dette betød, at man kunne skrue ned for klimaanlægget, for at holde stuetemperaturen mellem de 5-6 grader Celsius. Besparelserne i energiomkostningerne som følge af reduktion af klimaanlæggets output er ikke målt.
Imidlertid kan det generelt antages, at ændringen resulterede i en betydelig reduktion i den energi, klimaanlægget brugte.

Takket være vakuumsystemets redundante design kan vedligeholdelse udføres på de forskellige MINK klovakuumpumper under produktion og pakning.
MINK klovakuumpumper er næsten vedligeholdelsesfrie.
Vedligeholdelse er hovedsageligt begrænset til den årlige forebyggende skift af gearolie. Dette udføres af en Busch servicetekniker. Med det centraliserede vakuumsystem har Jochen Neff skabt en yderst energieffektiv, pålidelig og økonomisk vakuumforsyning til pakning af hans convenienceprodukter.

Vil du høre mere om Busch’ centraliserede vakuumsystem og MINK klovakuumpumper, kan du kontakte Busch.
Du kan også skrive dig op til Buschs nyhedsbrev eller følge dem på LinkedIn.