Sikker og energieffektiv vakuumpakning

Næsten 300 ton kød i form af forskellige produkter leveres dagligt af produktionsanlæggene i Südbayerische Fleischwaren GmbH til butikker og forretninger i EDEKA kæden. Det vakuum, der bruges til pakning af varerne i produktionsanlæggene, genereres af vakuumpumper fra Busch Vacuum Solutions.
Som et resultat af de positive oplevelser på produktionsanlægget i Bayernfleisch, et 50 procent datterselskab af Südbayerische Fleischwaren, er et produktionsanlæg i Obertraubling nu også skiftet til en centraliseret vakuumforsyning fra Busch og drager nu de samme fordel på deres pakkemaskiner.

Südbayerische Fleischwaren har produktionsanlæg i både Ingolstadt, Donauwörth, Traunstein og Obertraubling. Alle fire produktionssteder har et samlet udvalg af 305 forskellige produkter. Südbayerische Fleischwaren leverer til i alt 1.280 detailforretninger, 35 andre virksomheder samt tre pakhuse, der alle tilhører EDEKA Südbayern. Hastighed er nøglen, deres logistik sikrer, at de bestilte varer leveres inden for 24 timer. Südbayerische Fleischwaren bruger udelukkende kød fra Bayern til alle produkter og garanterer således høj kvalitet og kan helt spore kødets oprindelse. I alt 221 priser af DLG-kvalitet er det bedste bevis på Südbayerische Fleischwarenes fremragende kvalitet.

Obertraubling-fabrikken producerer hovedsageligt pølser på skiftehold.
Mellem 22 ton og 24 ton pølser forlader fabrikken dagligt. Produkter pakkes på fire pakkelinjer med termoformningsmaskiner. Oprindeligt havde hver af disse maskiner installeret en lamelvakuumpumpe samt en vakuumbooster, for at forsyne pakkemaskinen med vakuum til termoformning af bundfilmen og til evakuering af vakuumkammeret.

På grund af den meget gode erfaring med et centraliseret vakuumsystem på fabrikken i Traunstein, overvejede fabriksleder, Walter Stemplinger, også muligheden for centralisering. Det der udløste dette, var nedlukning af en pakkelinje under det årlige vedligeholdelsesarbejde på vakuumpumperne. Han ønskede også at fjerne varmen fra vakuumpumperne fra det afkølede pakkerum og reducere støjen. Han kontaktede Busch, som allerede havde designet og bygget systemerne til Bayernfleisch og fabrikken i Traunstein.

Pladsforholdene i produktions- og pakkeområdet udgjorde en udfordring. For at kunne imødekomme den stigende efterspørgsel har fabrikken i Obertraubling gennemgået en række udvidelser i de senere år. Ikke desto mindre var der ikke plads til installation af et centralt vakuumsystem i pakkeområdet, som sidst blev udvidet i 2015. Busch designede defor et vakuumsystem (fig. 1), der kunne monteres i en 20 fods container. Busch leverede dette vakuumsystem, der bestod af fire PANDA vakuumboostere, fire R5 lamelvakuumpumper samt et kontrolkabinet, der er monteret inde i containere (fig. 2). Buffertankene blev monteret på toppen af containeren, og alle fire pakkelinjer var forbundet til dem.

Pakningskamrene evakueres i to trin med to vakuumforsyningslinjer. I den første linje er der et konstant såkaldt ”grov” vakuum på 30 millibar. Dette muliggør hurtig evakuering til det nødvendige vakuumniveau. Når dette er opnået, skifter systemet til den anden linje med et vakuumniveau på 4 millibar. Denne to-trins trykudligningsmetode giver korte cyklustider. Buffertankene på containeren og volumen i de 18 til 25 meter lange rør sikrer, at de nødvendige vakuumniveauer holdes permanent. Til termoformning af bundfilmen er det ”grov” vakuumniveau fuldstændigt tilstrækkeligt.
Systemet er efterspørgselsdrevet. Derved afhængigt af trykket, tændes eller slukkes de individuelle vakuumpumper ved hjælp af en tryktransmitter. Dette betyder, at i modsætning til den tidligere decentrale vakuumforsyning, er alle vakuumpumper ikke i brug på alle tidspunkter.

Vakuumforsyningen er nu fuldstændig redundant. Dette betyder,  at når der skal udføres vedligehold på en enkelt vakuumpump, frakobler man den ved ventilen, uden det påvirker den normale drift. Serviceteknikeren behøver ikke længere at komme ind i det hygiejnefølsomme pakkeområde. Derfor, kan der udføres den årlige service af vakuumsystemet under løbende drift. Efter at anlægget blev startet i 2018, kan produktionsdirektøren i Obertraubling i dag bekræfte: “Hvis der udføres servicearbejde på vakuumforsyningen, bemærker ingen dette ved emballagelinjer.”

Ved at fjerne vakuumpumperne fra pakkerummet, blev både støjen, samt varmen også fjernet, derfor kunne kølingen også reduceres. Dette sammen med den efterspørgselstyrede styring af vakuumforsyningen bidragede til et reduceret energiforbrug. På grund af energibesparelserne og den lettere service under drift har Südbayerische Fleischwaren nu også installeret en ekstremt økonomisk vakuumforsyning på sit andet produktionsanlæg.
I tilfælde af en vakuumpumpefejl, er det stadig muligt at bruge pakkelinjerne, uden begrænsninger, grundet det nye set up.
Takket være en servicekontrakt med Busch kan Walter Stemplinger være sikker på, at vakuumforsyningen altid er fuldt funktionsdygtig.

Vil du høre mere om,  hvilke fordele en centralieret vakuumforsyning kan give dig, kan du kontakte Busch.
Du kan også skrive dig op til Buschs nyhedsbrev eller følge dem på LinkedIn.