Skruevakuumpumper til Arc PVD Coating

Efterbehandling af overfladerne på store metalværktøjer og komponenter er Dreistegen GmbHs kerneforretning. De bruger forskellige diffusions behandlinger, såsom nitridering og nitrokarbonisering eller oxidering, samt coating teknikker, såsom fysisk dampaflejring (PVD) og kemisk dampaflejring (CVD), under anvendelse af koldt plasma.
Når Dreistegen påfører et hærdede lag ved hjælp af Arc fordampning (Arc PVD) under vakuum er de afhængig af en COBRA NC vakuumpumpe fra Busch Vacuum Solutions. Som bagpumpe fungerer den med to parallelle vakuumpumper for at generere vakuum i belægningskammeret.

I 2008 startede Dr. Oliver Kayser sin egen forretning i bygningerne på en gammel tekstilfabrik i byen Monschau i Eifel-regionen i Tyskland. Den gamle industribygning dateres helt tilbage til 200 år og blev bragt tilbage til live af Kayser, hvis forretning oprindeligt fokuserede på plasma nitridering og PVD-coating til værktøj og komponenter. Det der startede i en lille forfalden bygning, er nu forvandlet til en moderne, mellemstor virksomhed med 40 ansatte, der coater emner for at beskytte dem mod slid og korrosion. Desuden kan coating af overfladerne hjælpe med at forhindre dannelse af rester, og derved reaktioner med andre materialer. Mange af Dreistegens kunder arbejder med plastforarbejdning. Dreistegens coater deres sprøjtestøbte, ekstruderede eller blæsestøbte værktøjer. Dr. Oliver Kayser udviklede en speciel form for coating, der forhindrer værktøjsoverfladen i at nedbryde den smeltede plast. Som et resultat klæber plasten ikke fast til formen. For operatøren betyder det, at materiale og farve kan udskiftes hurtigt, når der anvendes ekstrudering eller sprøjtestøbning. Yderligere kan mængden af smøremiddel reduceres, eller helt fjernes. Dreistegen coater også formværktøj og formstøbning, primært til bilindustrien og dens leverandører. Dreistegen tilbyder en række nitrering-, PVD- og CVD-coating samt finish. Dr. Oliver Kayser er meget engageret i moderne coating teknikker og eksperimenterer altid med måder at optimere dette, for at give produkterne specifikke egenskaber, der kan give fordele for hans kunder i bestemte applikationer.

Arc PVD coating systemet han købte, , blev oprindeligt installeret med et vakuumsystem, der bestod af en oliesmurt lamelvakuumpumpe som en bagpumpe og to vakuumboostere. Dette system producerede det nødvendige vakuum til de to vakuumpumper, der arbejdede parallelt.
Kayser udskiftede hele denne bagpumpe med en COBRA NC 400 B fra Busch. Skruevakuumpumpen opnår et ultimativt tryk på 0,05 mbar (hPa) i et enkelt trin. Som sådan er det i stand til at udskifte den gamle tretrins vakuumenhed fra en anden producent med hensyn til ultimativt tryk og pumpehastighed, samtidig med at det opnår meget bedre energieffektivitet.

Kayser sætter pris på COBRA NCs stabile og pålidelige ydeevne og dens stille drift. Desuden kræver det meget mindre plads end det tidligere vakuumsystem.

Kayser undersøgte også omhyggeligt skruevakuumpumper fra en anden producent. De havde et ensidet lejesystem og blev drevet af en speciel motor, der var vanskelig at udskifte. Kayser var imponeret over COBRAs modulære, funktionelle design med et dobbeltsidet lejesystem på de to skruerotorer og dens flangemonterede standardmotor, som til enhver tid kan udskiftes.

Fra ilægning af emner i coating kammeret til fjernelse af dem, tager PVD-processen mellem 14 og 18 timer. COBRA NC vakuumpumpe kører i korte pauser mellem to processer til samling og fjernelse af emnerne. Det betyder, at COBRA NC kører året rundt.

For Kayser er det nuværende setup til generering af procesvakuum i hans coating system – bestående af kombinationen af en COBRA NC-skruevakuumpumpe og to parallelle vakuumpumper – den ideelle løsning.

Materialet, emnerne er lavet af, skal have et bestemt hårdhedsniveau i overfladen, før det kan gives en Arc PVD-coating. Af denne grund forbereder Dreistegen generelt emnerne, der skal coates, ved hjælp af en Plasma nitreringsproces.

Sammenlignet med den originale vakuumenhed er mængden af vedligeholdelsesarbejde, der kræves på vakuumsystemet, betydeligt lavere takket være brugen af COBRA NC skruevakuumpumpe. Det eneste arbejde, der kræves på skruevakuumpumpen, er en årlig udskiftning af gearolien.

Dr. Oliver Kayser understreger, at skruevakuumpumpens absolutte driftssikkerhed er meget vigtig for ham. Tabet af vakuum under processen ville forårsage enorme skader, da dette ville gøre de dyre emner ubrugelige.

Efter to års uafbrudt drift af COBRA NC siger Dr. Oliver Kayser: “Vi i Dreistegen er glade Busch kunder og er imponeret over maskinernes kvalitet.”

Vil du høre mere om COBRA og dens muligheder kan du kontakte Busch,
Du kan også skrive dig op til Buschs nyhedsbrev eller følge dem på LinkedIn.