• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

EnergiKemiteknik01. 12. 2001 | Katrine Meyn

Brint fra organisk materiale med ny proces

EnergiKemiteknik01. 12. 2001 By Katrine Meyn

Tryksat katalytisk omdannelse af våd biomasse.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 12, 2001 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Karsten Pedersen, Teknologisk Institut, Kemiteknik, Århus,

En ny katalytisk proces, hvor alt organisk stof opløst i vand omdannes til en ren blanding af brint og carbondioxid med en speciel katalysator, har set dagens lys.
Forskningen fortsætter med henblik på at opløse alt fast organisk materiale i vand under tryk i temperaturområdet 250-400ºC. Målet er at omdanne organisk materiale som korn, halm, træ, slam, alger samt affald fra gummi, plast, papir og materiale af dyrisk oprindelse til værdifuld energi.
Processen foregår ved 100-200 bar, som sikrer, at brint efter separation af carbondioxid direkte kan lagres i brintlagre med trykcylindre eller specielle kulstof-nanotubes. De sidstnævnte har en energitæthed, der nærmer sig flydende brint, der har ca. 27% af energitætheden i benzin.
Brint fra processen kan direkte anvendes i brændselsceller på kraftværker eller i biler.
Produktgassen kan endvidere direkte anvendes til fremstilling af methanol eller benzin i efterfølgende tryksatte kommercielle katalytiske reaktorer.
Processen er forelagt IEA task group 16 (Hydrogen from Biomass) på et møde i London den 14.-15. marts i år med henblik på at føje processen til IEA’s indsatsområder. Processen har fået en meget positiv modtagelse.
En indledende økonomisk analyse viser, at processen kan frembringe brint til en pris, der er lavere end prisen på brint fremstillet ved den gængse metode via steam reforming af naturgas – naturligvis under forudsætning af, at alt organisk stof omsættes. Der er indledt et samarbejde med det amerikanske institut NREL (National Ressource Energy Laboratory, en afdeling af US-DOE), som skal udarbejde en endelig analyse af processen.
Processen åbner mulighed for, at vi i fremtiden kan køre i eldrevne biler med brint fra træstof og lidt vand.

Baggrund
I udlandet og på Teknologisk Institut har der været forsket i forskellige højtryksprocesser til fremstilling af energiprodukter fra våd biomasse og organisk slam. Forskning med henblik på fremstilling af gas er foretaget af bl.a. prof. Michael Antal ved Universitet i Honolulu [1], som har påvist, at visse kulstofbaserede katalysatorer er i stand til at omsætte våd biomasse ved vands superkritiske tilstand til en simpel gasblanding af carbonmonoxid, brint, carbondioxid og methan ved temperaturer over 500°C. Vand bliver superkritisk over 374°C og 221 bar.
Ved temperaturer over 450ºC mister superkritisk vand imidlertid pludselig sin ioniseringsevne [2], hvorved uorganiske salte fælder ud, hvilket kan medføre tilblokning af reaktorsystemet og give anledning til spændingskorrosion. Opløseligheden af salte og upolære organiske stoffer ses i figur 1.
For at undgå driftsmæssige problemer er det derfor overordentligt vigtigt, at processen foregår under 450ºC.
Teknologisk Institut har fulgt op på den katalytiske udvikling og har fundet et system [3], der kan arbejde ved en lavere temperatur under den kritiske grænse. Undersøgelsen har været foretaget med forskellige vandige opløsninger af biomassens bestanddele, som består af omtrentlig lige dele af cellulose, hemicellulose og lignin.

Eksperimentelt
Katalysatorforsøgene blev foretaget med vandige opløsninger af glucose fra cellulose, xylose fra hemicellulose og phenol samt metoxyphenoler fra lignin. Forsøgsopstillingen er vist i figur 2, hvor man i forgrunden ser en HPLC-pumpe, der pumper opløsningerne til en højtryksreaktor, som vist i figur 3. Reaktoren er 300 mm lang og har en indre diameter på 10 mm. Katalysatoren er neddelt til granulat med en diameter omkring 1 mm.
Forsøgene viste, at en speciel katalysatortype var i stand til effektivt at omdanne disse stoffer til en gasblanding, hovedsagelig brint og carbondioxid (69% H2, 29% CO2 og 2% CH4) ved temperaturer under 400°C .
Glucose og xylose blev omdannet overordentligt effektivt og hurtigt, mens opløsninger af phenoler blev omsat lidt langsommere, men dog stadig meget hurtigt.
Eksempelvis blev phenolopløsninger omsat til den brintrige gas ved 100 bar, 380°C og en opholdstid på 6–12 minutter.
Sammensætningen af produktgassen er konstant under ca. 420ºC. Ved højere temperatur øges indholdet af methan og indholdet af brint mindskes, som vist i figur 4. Termodynamiske beregninger viser, at ligevægten for produktgassen består af methan og carbondioxid. Med andre ord er methandannelsen effektivt blokeret til fordel for dannelsen af brint i processens operationsområde.
Reaktionen øges med temperaturen, som vist i figur 5, hvor reaktionens hastighedskonstant er afbildet mod den reciprokke Kelvin-temperatur, hvilket giver en ret linie for hastighedsudtrykket:
Hvor
R Reaktionshastigheden [mol/liter/time]
C Koncentrationen af organisk stof [mol/liter]
E Aktiveringsenergi [J/mol]
R Gaskonstant 8,31 [J/mol]
T Temperatur [ºK]
Reaktionen er en første ordens reaktion med hensyn til koncentrationen af organisk stof.
Omdannelse af methanol er meget hurtig, hvilket kan ses af den øverste kurve. Aktiveringsenergien for denne reaktion er 111 kJ/mol. Når phenol blandes i opløsningen, nedsættes omdannelseshastigheden af methanol, hvilket viser, at phenol og nedbrydningsprodukter heraf adsorberes kraftigere til katalysatorens aktive overflade. Den nederste kurve viser omdannelseshastigheden for phenol. Aktiveringsenergien er omkring 32 kJ/mol. Som det ses af figuren, er der en del usikkerhed omkring måleværdierne, som skyldes, at katalysatorens aktivitet ændrer sig noget med tiden ved driftstilstanden.
Af denne grund blev der foretaget målinger ved forskellige tryk, hvor reaktionshastigheden blev målt som funktion af driftstiden ved 400ºC, som vist i figur 6. Det ses, at aktiviteten stabiliserer sig på et konstant niveau efter ca. et døgns drift, når trykket ligger imellem 100 og 200 bar. Er trykket lavere deaktiverer katalysatoren på grund af aflejringer i katalysatoren. Deaktiveringern er reversibel, fordi aflejringerne fjernes med en regenerering med en 10% methanolblanding ved 500ºC.
Det er, som om der skal være et minimum af vanddamptryk til stede for at reagere og fjerne nedbrydningsprodukter af phenol i katalysatoren. Man iagttager, at reaktonshastigheden øges voldsomt med procestrykket, ca. med kvadratet af trykket.
Mekanismen er sandsynligvis en sekventiel nedbrydning af det organiske stof til kulstof C1, som reagerer med to adsorberede vandmolekyler på katalysatorens overflade under dannelse af CO2 og H2.
Den overordnede reaktion er her illustreret med phenol
Processen er en smule endotherm, hvorfor varmeveksling og udnyttelse af restvarme er essentiel for denne reaktion.
Det er således vigtigt, at katalysatoren har en høj aktivitet, der skal sikre, at processen har en rimelig omsætning ved den adiabatiske temperatur, som er ca. 50ºC lavere end indgangstemperaturen.

Processkema
Processen har på nuværende tidspunkt kun været udført med opløsninger af organiske stoffer. Næste trin er at opløse organiske stoffer i sub- eller superkritiske solventer.
For at bringe f.eks. træ i opløsning kræves en speciel teknik, hvor der anvendes blandinger af vanddamp og carbondioxid under højt tryk. Teknikken bruges i dag i analyseteknik i mikroskala til at udtrække organisk stof fra forskellige prøvematerialer. Ved over 250–300ºC går cellulose i opløsning, hvilket er ønskeligt i denne proces [4].
Diffusionshastigheden for stoffer i superkritisk væske er næsten som for stoffer i gas, men alligevel har organiske såvel som uorganiske stoffer en opløselighed, som var det en væske. Blandingen af carbonmonoxid og vand er et bedre solvent end hver for sig, idet carbondioxid udviser upolære egenskaber og vand polære.
Der er med superkritisk vand opnået meget høje ekstraktionsudbytter af organisk stof fra træ. Det har indtil nu været muligt at opnå udbytter op til 74% af tørstof, hvis processen udføres ved en temperatur, hvor der sker en pyrolyse eller termisk nedbrydning af de polymere stoffer træ er sammensat af [2].
I stor skala anvendes ekstraktionsprocessen i dag til fremstilling af ren papirmasse, hvor træets brunfarvede limstof lignin opløses og udtrækkes ved ca. 200ºC og et tryk omkring 30 bar i den såkaldte Steam Explosion-proces [5]. Processen er vist i figur 7.
I skrivende stund er et hold af internationale specialister ved at blive samlet med henblik på at tilvejebringe en ekstraktionsproces, hvor alt organisk stof opløses i trin uden anvendelse af kemikalier, ud over CO2 og vand.
Det totale processkema er vist i figur 8. Træ er anvendt som eksempel.
Processen er baseret på, at vægtforholdet for organisk stof er 1:9. Forsøg vil vise, om dette forhold kan nedbringes.
Tør træmasse med et fugtindhold på 10% er anvendt i eksemplet. Træet komprimeres i en pillepresser til 150 bar, hvilket er det normalt forekommende ekstruderingstryk. Overhedet damp med carbondioxid tilsættes og organisk stof ekstraheres. I eksemplet forudsættes en kulstofudnyttelse på 95%. Resten forlader systemet med asken. Det opløste organiske stof ledes i kontakt med katalysatoren, som frembringer en gas med samme selektivitet til brint og methan, som fundet i laboratorieforsøgene.
Et tons tør træmasse bliver med ovenstående forudsætninger omdannet til 2629 Nm3 gas, hvoraf 1684 Nm3 er brint.
Der skal tilsættes ca. 8.9 tons vand/damp. Der skal ikke tilsættes vanddamp til processen ved omsætning af slam med et fugtindhold omkring 90%.

Anvendelsesmuligheder for brint
Brint kan anvendes i brændselsceller, som efterhånden er blevet meget effektive til at omdanne den kemiske energi til strøm. Det er muligt at opnå virkningsgrader op til 60%.
PEM-cellen (Proton Exchange Membrane) er en polymermembran med elektrodepålægninger, som anvender fugtig ren brint omkring stuetemperatur.
Solid Oxide Fuelcell udmærker sig ved også at kunne udnytte methan. Haldor Topsøe [6] er sammen med Risø ved at bygge en forsøgsproduktionslinie til en ny type SOFC-brændselscelle, der arbejder ved en rimelig lav temperatur.
Brint kan endvidere anvendes i specialbyggede forbrændingsmotorer, og flere bilfabrikanter har allerede lavet modeller, som kan købes. Men der er kun få testområder, hvor brint kan købes til bilerne. I IEA studeres forskellige distributionssystemer til brint. Man forventer, at de første områder i Europa er etableret inden år 2008.
Brint kan distribueres i naturgasnettet [7], som omtalt i Dansk Kemi nr. 10.
Brint anvendes i stor skala i petroindustrien til afsvovlingsprocesser og fjernelse af aromater.
Den kemiske industri anvender også brint i vid udstrækning til f.eks. fremstilling af margarine, hydrogenperoxid m.m.

Anvendelsesmuligheder for produktblandingen (H2+CO2)
Den dannede gas kan vha. kommercielle katalytiske højtryksprocesser efterfølgende nemt omdannes til andre energirige produkter, som bl.a. methanol, dimethylether (DME) og kulbrinter [6].
Der er således rige anvendelsesmuligheder for hydrogen alene eller som produktblanding med carbondioxid.
Anvendelsesmuligheder for restproduktet CO2
Carbondioxid i produktgassen har også rige anvendelsesmuligheder og er nem at separere og kondensere pga. den høje koncentration og det høje procestryk.
Væskeformig carbondioxid er et fortræffeligt opløsningsmiddel og kan erstatte organiske opløsningsmidler. I dag anvendes carbondioxid til forskellige procesmæssige formål med superkritisk CO2-teknik til bl.a.
– Imprægnering af træ [8]
– Rensning af tøj; erstatter chlorerede forbindelser [9]
– Ekstraktion af essentielle olier og smagsstoffer fra plantestof [10]
– Krystallisatorer til bl.a. solceller [11]
– Ekstraktion af råolieformationer med CO2-blandinger [12]

Konklusion og bemærkninger
Det er lykkedes at omsætte organiske stoffer til en ren gas, bestående af 70% brint, 2% methan og 28% carbondioxid, som har overordentlig mange anvendelsesmuligheder.
Katalysatoren har nu arbejdet i over 3000 timer uden permanent deaktivering ved omsætning af vandige opløsninger af phenol.
Processen har været præsenteret for IEA (International Energy Agency), som har fundet processen perspektivrig og tilføjet processen til indsatsområderne for det kommende årti.
I den kommende periode vil der blive udført forsøg med fast organisk stof, som bringes i opløsning med sub/superkritiske vandblandinger for herigennem at fuldende processen til også at kunne udnytte faste kulstofkilder, som træ og tørv samt udnytte muligheden for at anvende organisk affald.
Fagre nye verden, glæd dig……
Fremtidens energieffektive bil, hvor der anvendes brændselsceller i forbindelse med katalytisk omdannelse af organisk materiale, er ved at se dagens lys.

Referencer
En særlig tak rettes til Energistyrelsen, som har medfinansieret forskningen under Energiministeriets Forskningsprogram EFP Journal nr. 99-0041.
1. Michael Antal and Xiaodong Xu, »Total, Catalytic, Supercritical Steam Reforming of Biomass« The Science of Biomass Pyrolysis, PyNe Workshop, Stratford upon Avon 1998, Publ in Abstracts by A.V. Bridgwater, Aston University
2. Poul Møller, »Superkritisk teknologi«, Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen, nr. 7, 1995
3. Karsten Pedersen, »Production of Hydrogen by Pressurized Thermal Gasification of Wet Biomass. DTI March 2001. EFP Project No 1383/99-0005. Præsenteret på IEA Symposium on Small Stationary Reformers for Hydrogen Production« and »Biomass to Hydrogen Production«. Novotel, Hammersmith, London 14-15 March 2001
4. Supercritical Fluid, Chromatography, Extraction, and Processing. Symposium Papers, 19-22 August 2001, Myrtle Beach, SC USA.
5.7. Aksel Hauge Pedersen, DONG, »Brint som energibærer i Danmarks fremtidige energisystem« dansk kemi 82, nr. 10, 2001
8. SuperTræ/Ndr. Snede (FLSmiljø A/S) Ingeniøren 10 august 2001
9. US-EPA Environmental Protection Agency 10. Flavex Naturextrakter 11. GT Equipment technologies 12. Siagian, U.W.R. and Grigg, R.B,»The Extraction of Hydrocarbons from Crude Oil by High Pressure CO2« 1998SPE/DOE Improved Oil Recovery Symposium Tulsa, April 19-22, 1998 billedtekster

Figur 1. Opløselighed af upolært organisk stof og uorganiske salte i superkritisk vand.
Figur 2. Forsøgsopstilling.
Figur 3. Højtryksreaktor.
Figur 4. Gassammensætning som funktion af temperaturen.
Figur 5. Temperaturens indflydelse på katalysatoraktiviteten.
Figur 6. Procestrykkets indflydelse på katalysatoraktiviteten.
Figur 7. Subkritisk (10 bar, 200°C) dampekstraktion af lignin fra træmasse ved fremstilling af papirmasse.
Figur 8. Processkema.

Skrevet i: Energi, Kemiteknik

Seneste nyt fra redaktionen

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

BranchenytTop14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik