
Virksomheder bør træde ind i den nye verden med chatrobotter som ChatGPT fra udviklerne Open AI med forsigtighed.
Det handler ikke om, at man ikke skal anvende dem, men mere om, at de skal anvendes med omtanke
Det mener Jørn Guldberg, der er it-sikkerhedsekspert for Ingeniørforeningen, IDA, og kommer med et velkendt eksempel på, hvordan en slags tankeløshed kan betyde, at man serverer virksomhedens guld til virksomhederne bag chatrobotterne – i tilfældet med ChatGPT er det virksomheden OpenAI.
Det skete for tech-giganten Samsung. Her uploadede medarbejdere i flere tilfælde informationer til ChatGPT for at få den til at undersøge fejl i kildekoder til virksomhedens computerchips. Men udover at få hjælp, gav man pludselig også følsomme oplysninger fra sig.
– De nye AI-modeller har et enormt potentiale og kan gøre mange processer lettere ude på de enkelte arbejdspladser. Men vi skal lære at bruge dem med omtanke. Det er fristende at få hjælp fra ChatGPT til at gennemskrive en strategiplan eller til at optimere noget programmering, men dermed accepterer man også, at informationerne bliver overdraget til OpenAI, forklarer Jørn Guldberg.
Lige for tiden er den ChatGPT, som er i vælten, men snart kommer Bard, som er Googles svar, og Bing, Microsofts søgemaskine, har allerede koblet ChatGPT sammen.
– Lige nu er AI-modellerne omgærdet af en voldsom hype, og mange medarbejdere føler formentlig et behov for at blive fortrolige med den nye teknologi og de muligheder, den rummer. Men det er vigtigt at bevare sin kritiske sans, når man stiger ombord i den kunstige intelligens. Du skal ikke dele noget, der kan afsløre vitale informationer om din arbejdsplads, siger Jørn Guldberg.
Han opfordrer danske arbejdspladser – både store og små – til at indføre klare bestemmelser om brugen af AI-sprogmodeller, så der ikke sker brud på datasikkerheden eller deling af fortrolige oplysninger.
– Men særligt de mindre virksomheder har brug for vejledning. Derfor bør det være en hasteopgave for myndighederne at udarbejde en simpel virksomhedsguide, som i første omgang kan sikre en klog og ansvarlig udnyttelse af de nye teknologier, siger Jørn Guldberg.
Kilde: IDA