Patienter med covid-19 kan måske reddes ved at dæmpe deres immunforsvar. Når immunsystemet skal stoppe spredning af virus, sker det ved bremse celledeling. Nu tyder det på, at den krigsførelse betyder, at lungerne ikke kan reparere ødelagt væv, og derfor bukker mange under for sygdommen. En vej til at redde dem er derfor at dæmpe immunsystemets kemiske krigsførelse.
Den nye forskning er led i mange års forskning af de såkaldte cytokiner – små proteiner, der er meget vigtige for kommunikationen i kroppen. Specielt i immunsystemet spiller cytokiner en central rolle, og undergruppen kaldet interferoner spiller en essentiel rolle i forsvaret mod virus. Når kroppen opdager, den er inficeret med en virus, udskilles interferoner, som gør alt for at bekæmpe virus.
– Den ideelle behandling af mennesker, der er alvorligt syge af luftvejsvirus, er derfor i første omgang at hjælpe cytokiner på vej men senere at dæmpe dem, så de ikke dræber patienterne, forklarer professor Rune Hartmann, Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet.
De nye forsøg giver vigtig ny viden i forbindelse med den igangværende COVID-19-pandemi, hvor de kritisk syge patienter typisk rammes af såkaldt cytokin-storme, hvor immunsystemets interferoner i et forsøg på at bekæmpe virus i stedet svækker patienternes lunger så meget, at det ofte har døden til følge.
– Mens type 1-interferonerne skaber en voldsom inflammation af lungevævet, så patienten nærmest drukner, så bidrager type 3-interferonerne til at gøre ondt være ved at gøre, at lungevævet ikke kan repareres. Alt i alt sætter det patienternes lunger under et maksimalt pres, som mange altså bukker under overfor, forklarer Rune Hartmann.
– Vi ved nu, at vi for at hjælpe patienterne optimalt både skal stimulere med interferoner i den indledende fase, hvor kroppen udskiller for få, mens vi til gengæld i den sene fase skal forsøge at dæmpe interferon-udskillelsen, så den ikke dræber patienten, siger Rune Hartmann.
Kilde: Aarhus Universitet