
Et engelsk forskningsresultat gik tidligere verden rundt. Det viste, at en vegetarisk kost gav en øget risiko for hjerneblødninger.
Men et nyt dansk forskningsresultat fra Aarhus Universitet peger på det modsatte.
Hvis man som voksen mand eller kvinde følger en bæredygtig kost og de nordiske anbefalinger for fuldkornsindtag, så ser vi en lavere risiko for blødninger eller blodpropper i hjernen, fortæller Christina Dahm, Institut for Folkesundhed, der står bag undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskiftet Stroke.
En bæredygtigt kost er ikke nødvendigvis lig med en helt vegetarisk kost, men det kommer til at ligne mere og mere.
En vegetarisk kost ligner meget en bæredygtig kost, og eftersom vi skal til at spise mere bæredygtigt i fremtiden, var det engelske resultat ret bekymrende. Vores resultater viser, at det er sikkert at spise en bæredygtig kost, siger Daniel Ibsen, som også har bidraget til studiet.
Forskerne brugte data fra den danske befolkningsundersøgelse Kost, Kræft og Helbred. I alt deltog 57.053 voksne i alderen 50 til 64 år i undersøgelsen, hvor de blev spurgt ind til deres madvaner og livsstil i begyndelsen af 1990’erne. Forskerne har i de efterfølgende år kunne identificere, hvem der udviklede blødninger og blodpropper i hjernen..
Ifølge Christina Dahm bør studiet følges op i forhold nutidens danske kostvaner, der i højere grad indeholder nye bæredygtige fødevarer som fx havremælk og plantebaserede bøffer samt studier, som undersøger mere konkret, hvordan danskerne kan blive bedre til at efterleve klimavenlige kostråd.
Kilde: Aarhus Universitet