Man skal lede længe efter de gode nyheder, som corona-tiden har medført, men de findes da. Langt færre danske fik nemlig en såkaldt fødevareoverført sygdom i 2020 – typisk dårlig mave som følge af campylobacter- eller salmonellabakterierne.
Det kan læses af tallene i den årlige rapport over forekomsten af zoonoser i Danmark, som DTU Fødevareinstituttet har udgivet sammen med Statens Serum Institut (SSI) og Fødevarestyrelsen. Zoonoser er sygdomme, der kan smitte fra dyr og fødevarer til mennesker.
Campylobacterbakterier er som regel skyld i suverænt flest fødevareoverførte sygdomstilfælde, og på den front adskildte 2020 sig ikke. Men der var dog i antal på 31 procent. Også salmonellainfektionerne, der traditionelt ligger 2 pladsen, faldt i 2020. Det med hele 45 procent.
Der er flere årsager til de store fald. Den kraftig reducerede rejseaktivitet er oplagt, da mange kommer hjem med en såkaldt turistmave, men også hangen til ikke at søge læge især i foråret har spillet ind.
Ud over ændringerne i danskernes rejsemønstre og de færre lægebesøg, som covid-19 epidemien har medført, har de generelle coronarestriktioner som nedlukning af restauranter og kantiner haft en effekt på det fald i fødevareoverførte sygdomme, der er registreret i 2020, siger epidemiolog Luise Müller fra SSI.
Langt fra alle, der får dårlig mave grundet fødevarerne, opsøger læge, så derfor er der et stort mørketal.
For at sikre mere retvisende data arbejder vi fortsat på at benytte metoder, der kan korrigere for underrapportering og underdiagnosticering – f.eks. under en pandemi – så vi kan beregne den reelle sygdomsbyrde for forskellige sygdomme, fortæller seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet Sara Monteiro Pires
Kilde: DTU