• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Fødevarekemi01. 09. 2017 | Katrine Meyn

Faststof-gas og væske-gas dispersioner: Røg og damp

Fødevarekemi01. 09. 2017 By Katrine Meyn

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 9, 2017 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder.

Af Jens Folke

Røgning har til formål at skabe mest mulig røg, uden at der kommer flammer. Derfor opblødes træflis i vand, før det kommer på grillkullene, og derfor bruges fint smuld til koldrygning. Ved varmrøgning (70-90°C) præpareres fødevareemnet med en blanding af røg og damp, men vanddamp spiller en lille rolle ved koldrøgning (5-15°C). Trækul fremstilles ved at opvarme træ eller kokosskaller til >450°C under meget iltfattige forhold. Derved efterlades trækullet med meget lidt anden substans end rent carbon.

Karplanter har cellevægge af cellulose, hemicellulose og pektin. Ved dampning opløses pektin og til dels hemicelluloserne, hvorved f.eks. broccolien bliver blød og lettere fordøjelig for os mennesker. Trævedsplanter adskiller sig fra andre karplanter ved sit høje indhold af lignin, en amorf polyphenolisk struktur, der limer cellulosen og hemicelluloserne sammen. Lignin kan kun nedbrydes af ganske få organismer i naturen, herunder visse svampearter, men hvis lignin opvarmes til >300°C pyrolyseres det til mere lavmolekylære forbindelser, der afgiver en aromatisk duft af tørv, tanniner, nellike og vanillin. Pyrolysatet har en antioxidant virkning, der gør madvarer, som bliver eksponeret, mere modstandsdygtige over for harskning. Den gamle fremtidsroman Fahrenheit 451 angiver denne temperatur (232,8°C) som den, hvor papir afgiver så mange røggasser, at de kan antændes af en gnist. Men uden gnist kommer kun røg. Man kan læse på nettet, at løvtræ begynder at blive plastisk ved omkring 65°C, vandet i træet bliver til damp ved 100°C, mens pyrolysegasser og tjære af organiske og uorganiske syrer begynder at aflufte ved 170-230°C, men det er ikke en ønskværdig røg til madlavning, da sod jo kan indeholde kræftfremkaldende PAHer. Lignin pyrolyserer for alvor ved 300°C, men 400°C anses for den optimale glødetemperatur mht. afgivelse af aromatiske phenolforbindelser uden tjære og for mange sure forbindelser. Træet selvantænder ved ca. 500°C.

Ved røgring i konkurrencer ser dommerne nogle gange på dannelsen af en røgring omkring kødet, altså en rødlig indfarvning af kødet [1]. I røgeprocessen skyldes dette dannelsen af nitrøse gasser fra træets indhold af kvælstofforbindelser, altså indvirkning af nitrit-forbindelser (se DK 2015(4)). Det er således grænsen for, hvor langt ind røggasserne er kommet i kødet. Men det kan selvfølgelig eftergøres ved lagesaltning i nitritsalt og efterfølgende udvanding før røgningen, og det var jo ikke meningen!

Ved røgeprocessen fremkommer altså tre hovedtyper af stof; sod-partikler (som skal minimeres), vanddampdråber af opløste pyrolysestoffer (som heller ikke skal overdrives) og usynlige dampe af organiske forbindelser. Det er dannelsen af disse sidste, de organiske dampe, som er målet for røgeprocessen, idet de kan adsorberes på overfladen af fødeemnet, f.eks. fisk eller kød, og derfra trænge ind i produktet. Koldrøgning er den mest effektive proces i så henseende, da den strækker sig over mange timer eller dage (se DK 2014(10)). Smuldet er her typisk tørt bøgesmuld, evt. med en smagsgiver fra ene, æble eller lignende. Men det er vigtigt, at temperaturen i gløden er på de ca. 400°C, med en sund, ikke sodende røgfane – hvordan man så ellers vil måle det.

Ved koldrøgning er emnet forbehandlet med lage- eller tørsaltning og bliver efterladt med en svagt fugtig overflade, der kan tage imod røgen. Jeg bruger et spiralnet til koldrøgning og det fungerer.

Ved varmrøgning omkring 70-90°C er det vigtigt at kontrollere fugtigheden i røgeovnen for, at det hele ikke bliver for tørt. I Webers smokere gøres dette med et vandfad mellem ilden og røgemnet, hvilket også forhindrer fedt i at dryppe ned og sode i kullene. Røgemnet bliver også penslet hyppigt gennem processen for, at det ikke danner en impermeabel skorpe og tørrer ud. American Barbecue er et stort emne for grillentusiaster. Der findes utrolig mange tilgange, udstyr og teknikker. Til varmrøgning bruger jeg selv enten en Helia Smoker, som jeg har fået fra Tyskland eller en Primo Kamado lerovnsgrill. Nogle gange forbehandler jeg fødeemnerne i min Sous Vide, f.eks. barbeque ribs (se DK 2014(5)).

Man kan bruge meget forskelligt til at lave røg med. Enten kan man købe (i mine øjne dyre) pakker med træ-chips i Weberafdelingen, eller også kan man sanke grene fra tjørn, ene, fuglekirsebær, vild æble osv. Skal grillbøffen have lidt hurtig røgsmag, så tag et bundt brændenælder eller hækkeklip fra tjørnehækken og put ovenpå kullene.

En af mine favoritter er Pulled Pork, som skal laves af nakkesteg/nakkekam og tilberedes over lang tid, se billeder af det færdige resultat.

Første dag
1. Afpuds svinekødet (2-3 kg), så det er fri for svær og ikke med for meget fedt på overfladen.
2. Lav en saltlage af 2 liter vand, 110 gram (nitrit) salt, 60 gram sukker med timian, laurbærblad, enebær og peberkorn.
3. Læg nakkestykket i saltlagen i 12 timer.

Anden dag
1. Tag den op og gnid den med en Basic Rub + 2 spsk. brun farin.
2. Sæt det i køleskab i mindst 12 timer.

Tredje dag
1. Lav en moppesauce om morgenen.
2. Grill med røg og indirekte varme ved ca. 80-90°C i 8-10 timer til det kan trækkes fra hinanden.
3. Sjask lidt moppesovs på en gang i timen.
4. Læg det trukne kød i en foliebakke og hæld 2-3 dl moppesauce over.
5. Hold det lunt til det skal serveres i en bolle med coleslaw og moppesauce.

Basic Rub:
5 spsk. sød paprika
3 spsk. sort peber
2-3 spsk. salt, evt. røget
2 spsk. hvidløgspulver
2 spsk. løgpulver
2 spsk. rosmarin
1-2 spsk. cayennepeber

Moppesauce:
5 dl æbleeddike
1 spsk. salt
1-2 tsk. sort peber
1 tsk. chiliflager
1 lille hakket løg i tynde skiver
1 jalapenochili i tynde skiver

Blandes sammen samme morgen og kan ikke gemmes. Kan også tilsættes øl, vin krydderurter, hvidløg, citronsaft m.m.

 

Skrevet i: Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Kem-En-Tec Nordic

    Opnå rent DNA/RNA på få minutter og på bæredygtig vis!

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik