
Trang til sukker og junkfood hænger genetisk sammen med at udvikle ADHD. Det fastslår en undersøgelse fra Örebro University, der dog også understreger, at sygdommen er et neuropsykiatrisk handicap, der ikke kommer af dårlige spisevaner.
I stedet handler det om, at patienter ADHD generelt har en større risiko for at få dårlige spisevaner.
Vi har vist, at der er en sammenhæng mellem ADHD-symptomer og spisevaner. Det betyder blandt andet, at mennesker med ADHD-symptomer spiser mere sukker og mættet fedt på samme tid som de spiser mindre frugt og grøntsager end mennesker uden ADHD-symptomer, siger Henrik Larsson, professor i epidemiologi ved Örebro Universitet til nyhedsbureauet TT.
Henrik Larsson og doktorand Lin Li har interviewet 18.000 tvillinger i Sverige om kostvaner og ADHD-symptomer for bedre at forstå, hvorfor mennesker med ADHD har større risiko for at udvikle fysiske sygdomme. Konklusionen er, at forbindelsen til en vis grad skyldes genetiske faktorer, der øger risikoen for ADHD og øger risikoen for at foretrække junkfood frem for fødevarer med mindre sukker og mættet fedt
Genetiske faktorer, der er vigtige for ADHD, er til en vis grad også vigtige for usunde spisevaner. En hypotese er, at den underliggende følsomhed handler om en slags vanedannende personlighed, som dels er almindelig blandt mennesker med ADHD og dels vigtig for mennesker, der har lyst til usunde kostvaner, siger Larsson.
Kilde: TT