Gensaksen Crispr-Cas9 skal forandre en af de mest udbredte fødevarer i verden, maniok-frugten. Rodfrugten er ikke så kendt på vores breddegrader, men er en af basisfødevarerne for mange mennesker i Afrika.
Det er nu ikke kun til fødevarebrug, at forskerne er begyndt at klippe i frugtens DNA. Det skyldes i højere grad også, at dens stivelse anvendes i stor stil i industrien, og her vil man gerne have lidt andre egenskaber. Men da det tager mange år, før frugten blomstrer, er det en langsommelig proces at ændre på – og se resultaterne af – genændringer.
Derfor er der blevet lagt et blomstringsgen ind, så det nu kun tager 12 uger inden blomstring, og så kan man for alvor komme i gang med at ændre på maniokens gener.
Det er første gang, at en plante med så stor betydning for Afrika kommer under “genbehandling”. Tidligere har tomater og hvede undergået en forædling. Men der kan være et aber dabei. EU har klassificeret Crispr-Cas9-forandrede afgrøder under GMO-loven, der er ret striks. I USA har man valgt at holde Crispr-Cas9-forandrede afgrøder uden for GMO-loven. I Afrika står man stadig på et vadested. Endnu er de forandrede manoik-planter kun til forskning, og altså ikke ude på markedet.
Kilde: Science Advances