
Mange kvinder på antipsykotisk medicin er stoppet med at tage medicinen, når de er blevet gravide. Men det er der ingen grund til, viser ny forskning fra Aarhus Universitet, der er offentliggjort i JAMA Internal Medicine.
Nærmest tværtimod.
Baggrunden for at mange gravide valgte ikke at tage medicinen var en frygt for, at den kunne påvirke fostret.
Antipsykotika kan potentielt reducere overførslen af dopamin, som er et vigtigt signalstof, der gør det muligt for nerveceller at kommunikere med hinanden. Dermed har bekymringen været, at det kan have en negativ indflydelse på den betydelige udvikling, som sker i hjernen i fosterstadiet, siger Xiaoqin Liu, som er seniorforsker på Center for Registerforskning ved Aarhus Universitet, og som står bag studiet.
Det nye studie viser, at børn udsat for antipsykotika i fosterstadiet ikke klarer sig dårligere i dansk og matematik end deres klassekammerater.
Af de 667.517 børn født i Danmark fra 1997 til 2009, som indgik i studiet, blev 1442 børn født af mødre, som indløste recepter på antipsykotisk medicin under graviditeten. Baseret på 1.608.204 dansktests og 908.281 matematiktests, var der ikke en sammenhæng mellem brugen af antipsykotika hos moderen under graviditeten og børnenes scores i dansk eller i matematik, når man tog højde for andre forskelle i fx mødrenes uddannelsesniveau, rygevaner og kontakt til psykiatrien.
Vores resultater giver yderligere betryggende data i forhold til risici ved antipsykotisk behandling under graviditeten. Det kan være problematisk, hvis moderen stopper med sin medicin i forbindelse med graviditeten. For det øger markant risikoen for tilbagefald af den underliggende tilstand, der behandles (fx skizofrenien, bipolar lidelse eller depressionen) eller at den forværres både under graviditeten og perioden efter fødslen, hvilket kan have store konsekvenser for både moderen og det nyfødte barn, fortæller Xiaoqin Liu.
Forskerne bag studiet peger på, at mens man har foretaget mange test på mange børn, har man kun i begrænset omfang kunne undersøge de enkelte præparater. For nogle af de mest anvendte præparater ser resultaterne dog lovende ud.
Yderligere studier med flere data er imidlertid påkrævet for med større sikkerhed at kunne drage konklusioner vedrørende de enkelte antipsykotiske stoffer” forklarer seniorforsker Julie Werenberg Dreier, som også har været involveret i studiet.
Kilde: Aarhus Universitet