
Juletræet er vel det mest ikoniske omkring julen. Men det rummer på en klimamæssig hemmelighed, der ikke bør gå til spilde.
Harpiks.
Selvom man ikke skulle tro det, har nåletræer en højere brandværdi end løvtræer, der ellers traditionelt anses for at være bedre brændsel. Brandværdi måles i energi pr. vægt, og her kommer harpiksen nåletræet til hjælp. Stoffet sikre, at selvom nåletræer er lettere end løvtræer, ender de mest at have en højere brandværdi.
Og hvorfor nu al den snak om brandværdig. Joh, det handler om vores juletræer. De kan med fordel sendes til fjernvarmeværkerne, der anvender biomasse. Der er energi i et standard-størrelse juletræ til godt og vel 2 brusebade, og da det forventeligt er cirka 1,5 mio. juletræer, bliver det ikke mindre end 3,5 mio. brusebade.
Harpiksen sidder fordelt i både bark, ved og nåle, men indholdet er højt i nålene, så det er en fordel at så mange nåle som muligt kommer med ind i fyret. Det kan blandt andet gøres ved ikke at have træet i stuen alt for lang tid.
Med denne lille klima-opfordring, ønsker redaktionen bag Kemifokus alle en glædelig jul og et godt nytår.
På gensyn i 2024.