Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 7, 2019 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder.
Der er i dag ca. 11 procent, dvs. mere end 800 millioner, af verdens befolkning, der er underernæret – et tal, der desværre er stigende. Målet er, at i 2030 er under- og fejlernæring udryddet globalt.
Udfordringerne hænger ikke overraskende sammen med fødevareproduktionen i områderne med høj under-/fejlernæring og ikke mindst sammen med den forventede forøgelse af verdensbefolkningen med ca. 2 milliarder mennesker frem mod 2030 og den deraf følgende forøgede efterspørgsel af fødevarer. Mere konkret er der to store udfordringer: ca. 80 procent af de fødevarer, der produceres i udviklingslandene, stammer fra små husmandsbrug, der er fuldstændigt afhængige af regn som deres eneste vandingskilde. De er dermed ekstremt sårbare overfor både tørke og oversvømmelser. Fødevareproduktionen i Ulandene er generelt ikke bæredygtig. Ca. 75 procent af afgrødediversiteten går tabt som et resultat af monokulturer, en produktion der ydermere er sårbar overfor sygdomme og angreb af skadedyr. Vandforurening fra agrokemikalier og emission af drivhusgasser er yderligere udfordringer. Samtidig er det også klart, at en øget landbrugsproduktion er nødvendig for at sikre en fornuftig adgang til fødevarer for alle.
Kemien – i bred forstand – spiller her en hovedrolle i forøgelsen af landbrugsproduktionen, så de krav en øget global befolkning stiller til en god og tilstrækkelig ernæring, kan tilgodeses. Her er en øget diversitet af afgrøderne vigtig med henblik på, at tabte afgrøder og jorderosionen begrænses, samtidig med at ernæringsværdien øges. Til dette er produkter, der sikrer mod skadedyrsangreb, og gødning, der kan sikre en øget afgrødeproduktion helt essentielle. Og helt afgørende er uddannelse, specielt af kvinder.
Som eksempler kan nævnes danske Chr. Hansen, der hjælper deres kunder med at dække fremtidens behov for fødevarer på en bæredygtig måde ved at tilbyde produkter, der er fri for pesticider og med et reduceret antibiotika-indhold med henblik på at beskytte miljøet og sikre dyrevelfærd, og Michelin tires, der udvikler dæk til store landbrugsmaskiner, der skal modvirke komprimering af jorden over tid. En effekt, der har vist sig at øge landbrugsproduktionen og reducere forureningen af landbrugsjord.
For detaljer om verdensmål 2, se https://sustainabledevelopment.un.org/sdg2
Relaterede verdensmål:
Mål 1: Afskaf fattigdom
Mål 3: Sundhed og Trivsel
Mål 4: Kvalitetsuddannelse
Mål 5: Ligestilling mellem kønnene
Mål 12: Ansvarligt forbrug og produktion
Mål 13: Klimaindsats
Mål 15: Livet på land
Mål 17: Partnerskab for handling

