Effekten af kostfibre og de biologiske signaler de sender til tarmbakterier, mikrobiota, er kortlagt. Det er sket i en række forsøg, hvor plantefibre påvirker tarmbakterier hos mus, der har fået overført menneskelig mikrobiota, såvel som mennesker.
Fibre fra skallen af ærter og appelsiner påvirker overfladen af visse tarmbakterier og specifikke enzymer, der nedbryder kulhydrater, og påvirker værtens plasmaprotein-profil i blodet.
Vi kan måle, at kostfibre har indflydelse på mikrobiomet. Afhængigt af hvilken fiber vi tilføjer til kosten, kan vi se, at det påvirker specifikke familier af enzymer, der nedbryder komplekse kulhydrater såsom stivelse, pektin, xylan og xyloglucan. Og samtidig kan vi se i analyser af blodprøver fra forsøgspersoner, at plantefibre medfører ændringer i deres plasmaprotein-profil, herunder på markører, der normalt er forbundet med overvægt, siger professor Bernard Henrissat fra DTU Bioengineering.
For at komme videre med resultaterne, udviklede forskerne en række snacks fra de skaller, der vuiste sig mest effektive til at stimulere enzymer, der kan nedbryde kulhydrater.
Snackene blev derefter brugt i menneskeforsøg med 12 genetisk identiske tvillinger, så forskerne kunne korrigere resultaterne for personrelaterede variationer. I løbet af to forsøgsperioder på hver 49 dage, fik tvillingerne en normal vestlig diæt med højt fedtindhold og lavt fiberindhold, og efter en til to uger modtog de en ekstra fiber-snack som et supplement til deres diæt.
Forsøgspersonerne tabte ikke i vægt på grund af kosten i de tre uger, hvor de fik plantefibre i eksperimentet. Årsagen var, at forsøgspersonerne ikke var pålagt begrænsninger i den mængde af mad, de måtte spise. I stedet ønskede vi at observere, om snackene kunne fremkalde ændringer i de kemiske processer, metabolitter, i deres tarmbakterier, og i sammensætningen af de kulhydrataktive enzymer. Forsøget viste, at det faktisk er muligt at bruge kosttilskud til at påvirke tarmbakterier og patienters sundhed, Dette åbner for helt nye måder, hvorpå kostfibre kan bruges til diætinterventioner inden for en række sygdomme, siger Bernard Henrissat.
Kilde: DTU