• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

BioteknologiNanoteknologi01. 08. 2003 | Katrine Meyn

Label-free molekylær målemetode

BioteknologiNanoteknologi01. 08. 2003 By Katrine Meyn

Nyudviklet chip til måling og analyse af molekylære interaktioner. Teknologien tillader måling af reaktion mellem alle slags molekyler.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 8, 2003 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af udviklingsingeniør Jacob Thaysen, Michael Kerrn-Jespersen og Lars Kildemark Nielsen, Cantion A/S

Cantion har udviklet biochippen Canti4, der kan bruges til måling og analyse af molekylære interaktioner uden brug af mærkning som f.eks. fluoroscens eller radioaktivitet.
Teknologien tillader i princippet måling af en reaktion mellem alle slags molekyler, hvis det er muligt at binde det ene molekyle til sensorens overflade. De molekylære reaktioner kan f.eks. være antigen-antistof-, protein-protein-, protein-ligand eller DNA-hybridisering. Målingen er uafhængig af molekylemassen og kan bruges til at analysere både store og små molekyler.
Målingerne foregår real-time og er samtidig kvantitative. Det giver mulighed for simpelt og hurtigt at lave affinitets- og bindingskinetiske undersøgelser. Målemetoden egner sig både til væske og gas, og da der kan fremstilles op til 100 sensorer på samme chip, kan der laves undersøgelser på forskellige molekylære interaktioner samtidigt.
Chippen bruger meget lidt reagens- (pL-volumen) og prøvemængde (µL-volumen), hvilket gør målemetoden specielt interessant ved undersøgelser, hvor prøve- eller reagensmængden er kritisk.
Teknologien er velegnet til brug for forskningsinstitutioner og udviklingsafdelinger, high-throughput screening i den farmaceutiske industri og endelig point-of-care-markedet, der omfatter fødevareindustrien, men specielt human diagnostik.

Måleprincip
Den følsomme sensorenhed består af en lille mikrobjælke, der er 125 µm lang og 0,5 µm tyk. Til sammenligning er et menneskehår ca. 100 µm tykt. Den lille og meget fleksible bjælke er fremstillet i silicium vha. den samme teknologi, der i dag bruges ved fremstilling af computerchips. Dvs. fremstillingsteknikken er billig og enkel og gør det muligt at producere store mængder med stor reproducerbarhed. Mikrobjælken sidder inde i en mikrokanal, hvilket er grunden til, at der kan sendes meget små prøvemængder forbi bjælken. Figur 1 viser et billede af to mikrobjælker i en mikrokanal.
Inde i mikrobjælken ligger der en piezo-modstand, der kan ændre sin modstandsværdi som funktion af modstandens udbøjning. Når bjælken udbøjes, vil piezo-modstanden derfor ændre sin værdi, og ved at monitorere denne modstandsændring kan man afgøre, hvor meget bjælken bøjer.
Ved at funktionalisere en mikrobjælkes overflade med f.eks. et antistof og sende en prøve som indeholder det tilhørende antigen igennem mikrokanalen, vil antigenet reagere med antistoffet. Når denne reaktion foregår på mikrobjælkens overflade, vil overfladeenergien på bjælken ændre sig, og dermed ændres overfladespændingen på den side, hvor reaktionen foregår. Denne ændring får mikrobjælken til at bøje. Ændringen i overfladespændingen er et almindeligt fysisk-kemisk fænomen, der normalt ikke har nogen praktisk betydning, men som her udnyttes som universelt måleprincip. Bjælkens udbøjning er en funktion af antigenkoncentrationen i prøven, og reaktionen kan følges real-time ved at monitorere ændringen i piezo-modstanden. Figur 2 viser et eksempel på, hvordan mikrobjælken kan anvendes som en meget følsom sensor.
Mikrobjælken udbøjer kun nogle få nanometre, og for at få et godt signal-støj-forhold indsættes mikrobjælkens piezo-modstand normalt i en Wheatstone-bro (figur 3). Wheatstone-broen oversætter modstandsændringen til en spændingsændring, hvilket er lettere at udlæse ved meget små værdier. Som det også fremgår af figur 3, består Wheatstone-broen af målebjælken, en referencebjælke samt to faste modstande. Referencebjælken har det formål at fjerne termisk og mekanisk støj, f.eks. fra rystelser i måleopstillingen. Ved at belægge referencebjælken med et molekyle som ligner det, der ligger på målebjælken, vil signalet pga. uspecifikke bindinger på både målebjælken og referencebjælken fjernes.
Der fremstilles chips med flere mikrobjælker i samme mikrokanal, så det er muligt at bruge en af bjælkerne som referencebjælke og de andre som målebjælker.

Måling på C-reaktivt protein (CRP)
CRP er et akut-fase protein der normalt findes i blodet i meget lave koncentrationer, men ved en bakteriel infektion kan stige voldsomt til koncentrationer over 100 mg/L.
I et forsøg er målebjælken blevet belagt med CRP-antistof, mens referencebjælken er belagt med bovin serum albumin (BSA). Forsøget er vist i figur 4. I forsøgets start kører der en buffer gennem mikrokanalen, men ved t=150 sekunder ændres opløsningen til buffer + 100 mg/L CRP. På den violette kurve ses det, at signalet fra Wheatstone-broen i løbet af ca. 100 sekunder ændrer sig til en ny stabil værdi, hvilket angiver at reaktionen er slut.
Forsøget blev gentaget ved at regenerere bjælkeoverfladen og sende en ny portion 100 mg/L CRP gennem kanalen. Igen ses der, fra den blå kurve, et signal med samme amplitude og stabiliseringstid. For at afgøre om der er tale om en specifik reaktion på målebjælkens overflade, blev chippen endnu engang regenereret, denne gang blev der dog ført en opløsning bestående af buffer + 100 mg/L BSA igennem. Det kan ses på den røde kurve, at dette ikke gav et signal, og hermed kunne det fastslås, at der virkelig er tale om et specifikt CRP-signal fra de to andre kurver.

Måling af DNA-hybridisering
Målebjælkeoverfladen er i dette forsøg belagt med en tynd guldfilm. Denne guldoverflade anvendes til funktionalisering vha. thiol-guldkemi. Ved at lade en thiol-modificeret enkeltstrenget DNA-oligo reagere med guldoverfladen dannes der et monolag af DNA-oligoer på målebjælkeoverfladen. Hermed er målebjælken parat til at reagere med den komplementære DNA-streng.
Figur 5 viser et forsøg, hvor to målebjælker er blevet belagt med DNA-oligoer. Først pumpes der buffer gennem kanalen, men ved t=175 sekunder introduceres der en opløsning bestående af buffer + 1 µM af den komplementære DNA-streng i mikrokanalen. Som det ses af figuren ændrer begge målebjælker signal i løbet af 150 sekunder, hvorefter et nyt stabiliseringsniveau indtræder.
Som det fremgår af disse eksempler, kan chippen bruges til real-time undersøgelser af molekylære interaktioner og derved opnås værdifuld viden om koncentration, affinitet og kinetik uden brug af mærkede molekyler. Se mere på Cantions hjemmeside http://www.cantion.com .

Figur 1. Billedet viser to mikrobjælker, der stikker ud i en mikrokanal. Bjælkerne er 125 μm lange og 50 μm brede. Kanalen er 300 μm bred.
Figur 2. Principskitse af en mikrobjælke før og efter en molekylær reaktion på bjælkens overflade. Mikrobjælken bøjes pga. en ændring i overfladeenergien. Udbøjningen kan udlæses vha. den integrerede piezo-modstand.
Figur 3. Wheatstone-bro bestående af en målebjælke, referencebjælke og to faste modstande. Den symmetriske konfiguration gør det muligt at filtrere uspecifikke bindinger samt vibrations- og temperaturændringer, som begge bjælker oplever.
Figur 4. 100 mg/L CRP er introduceret i mikrokanalen ved t=150 sekunder (angivet ved pilen). Det ses, at signalerne fra bjælkerne med CRP-antistof stabiliseres efter ca. 100 sekunder, mens signalet fra bjælken med BSA ikke reagerer på CRP.
Figur 5. Grafen viser et DNA-hybridiseringsforsøg. Den komplementære DNA-streng introduceres i kanalen ved t=150 sekunder. Det ses, at signalet fra de to bjælker stabiliseres efter ca. 150 sekunder.

Skrevet i: Bioteknologi, Nanoteknologi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Kem-En-Tec Nordic

    Opnå rent DNA/RNA på få minutter og på bæredygtig vis!

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik