Det er ingen hemmelighed, at middelhavskost kan mindske forekomsten af hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes. Nu viser et forsøg, at kost, der typisk består af store mængder olivenolie, grøntsager, frugt, nødder, fuldkorn og fisk, ændrer fordøjelsen.
– Kostomlægning for en række forsøgspersoner til middelhavskost betød, at tarmbakterierne ændrede deres aktivitet i tarmen. Ved at måle små molekyler i deltagernes afføring, blod og urin kunne vi se, at bakterierne i mindre grad nedbrød proteiner i tarmen. Tarmbakteriers nedbrydning af proteiner i tarmen er forbundet med dannelsen af en række potentielt skadelige molekyler, så det er positivt, at en kostomlægning mindskede det, forklarer adjunkt Henrik Munch Roager fra Institut for Idræt og Ernæring og fortsætter:
– Den ændrede aktivitet skyldes ikke et mindre indtag af protein, men snarere det øgede indtag af kostfibre som følge af øget indtag af grøntsager, frugt, nødder og fuldkorn. Vores resultater understreger, at tilgængeligheden af kostfibre i tarmen i høj grad bestemmer tarmbakteriernes aktivitet.
Man ved fra tidligere undersøgelser, at molekyler dannet af tarmbakterier, kan transporteres rundt i kroppen via blodet. Nogle gør ingen forskel, mens andre er signalstoffer, der kan påvirke vores helbred.
– Vi tror, at ændringer i disse små molekyler kan være fremtidens nøgle til at forstå, hvordan kosten via tarmbakterier påvirker vores sundhed. Eksempelvis så vi, at det øgede indtag af nødder gjorde, at bestemte tarmbakterier producerede en række molekyler, som menes at være gavnlige for tarmens celler og immunforsvar, forklarer adjunkt Henrik Munch Roager.
Kilde: ku.dk