• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Branchenyt01. 09. 2014 | Katrine Meyn

Modelbaseret design af moderne glasmaterialer

Branchenyt01. 09. 2014 By Katrine Meyn

Glasmaterialer har været anvendt i hundreder af år, men glas er på mange måder stadig et mysterium, da forståelsen af materialets grundlæggende fysik og kemi i høj grad er ukendt. Topologisk begrænsningsteori har vist sig at være et kraftfuldt værktøj til at forudsige ændringer i glasmaterialers egenskaber som følge af ændringer i den kemiske sammensætning.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 9, 2014 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Morten Mattrup Smedskjær, Institut for Kemi og Bioteknologi, Aalborg Universitet

Glasmaterialer er en forskningsmæssig udfordring, for selvom vi oplever dem som faste stoffer, opfører de sig på nogle måder som væsker. Atomerne i glas sidder ikke på rad og række som i faste, krystallinske stoffer, men derimod i en rodet struktur. Ikke desto mindre har glasmaterialer fundet en lang række anvendelser udover til almindeligt vindues- eller flaskeglas, herunder optiske fibre til telekommunikation, ridsefrit overfladeglas til smartphones og tablets, glasuld til isolering, glaskeramiske kogeplader, glasfibre til vindmøllevinger og bioaktivt glas til sygdomsbekæmpelse.

Kompliceret glasstruktur
Som glaskemiker ønsker man at kunne forudsige effekten af ændringer i den kemiske sammensætning af et glas på dets mikroskopiske struktur og makroskopiske egenskaber. En fuldstændig mikroskopisk fysisk beskrivelse af glastilstanden har dog hidtil været umulig pga. den komplicerede ikke-krystallinske struktur af glas. Teoretiske studier af glasstrukturen begyndte for alvor i 1932, da Zachariasen som 26-årig publicerede en nu meget berømt artikel i Journal of American Chemical Society, der indledtes med den ydmyge kommentar, ”It must be frankly admitted that we know practically nothing about the atomic arrangement in glasses” [1]. Et eksempel på et udsnit af glasstrukturen af en natriumsilikat er vist i figur 1.
Siden Zachariasens studie er der sket mange fremskridt, men der er stadig lang vej til en fuldstændig forståelse. Mange teoretikere benytter sig i øjeblikket af beregninger baseret på molekylær dynamik (MD) eller andre atomare simuleringsmetoder til at bestemme strukturen af forskellige glassammensætninger [2,3]. Desværre er det sådan, at selvom den tilgængelige computerkraft er steget eksponentielt i løbet af de sidste mange årtier, vil der sandsynligvis gå yderligere 20 til 30 år, før der er tilstrækkelig computerkraft til rådighed til at kunne lave realistiske MD-simuleringer af glastilstanden og glasovergangen.

Topologisk begrænsningsteori
Det er her, at såkaldt topologisk begrænsningsteori kommer ind i billedet, da denne tilgang tilbyder en anden vej frem. Denne teori fokuserer på de vigtigste elementer af glasstrukturen, der kontrollerer de termiske, rheologiske og mekaniske egenskaber af glas, mens unødvendige detaljer, der i sidste ende ikke påvirker egenskaberne, frafiltreres. Topologisk begrænsningsteori har med succes været anvendt til at forudsige, hvordan forskellige glasegenskaber ændrer sig som funktion af den kemiske sammensætning [4-6]. På industriel skala er teorien bl.a. blevet brugt til at designe Corning® Gorilla® Glass 3 [7], der anvendes som ridsefrit overfladeglas i millioner af moderne smartphones og tablets.
Topologisk begrænsningsteori blev oprindelig udviklet af Phillips og Thorpe omkring 1980 og beskriver, i hvor høj grad de enkelte atomer i glasnetværket er forbundet med hinanden (”polymerisationsgraden”) [8,9]. Hvert atom i et glas har tre translationale frihedsgrader. Disse frihedsgrader fjernes dog ved tilstedeværelsen af rigide bindingsbegrænsninger, herunder radial bindingsudstrækning (BU) og vinklet bindingsbøjning (BB). Disse to typer af bindingsbegrænsninger er illustreret i figur 2.
Antallet af bindingsbegrænsninger afhænger af atomernes koordinationstal ri, idet antallet af BU-begrænsninger er ri/2 (hver BU-begrænsning deles af to atomer) og antallet af BB-begrænsninger er 2ri – 3 (hver ny binding definerer to nye vinkler). Det gennemsnitlige antal bindingsbegrænsninger pr. atom n er således givet ved:

n = nBU + nBB = r/2 + 2r – 3

hvor r er det gennemsnitlige koordinationstal af atomer. Hvis antallet af bindingsbegrænsninger er mindre end de tilgængelige frihedsgrader (n<3), siges glasnetværket at være fleksibelt. Hvis antallet af bindingsbegrænsninger omvendt er større end antallet af frihedsgrader (n>3), bliver netværket ”overbegrænset”. Phillips og Thorpe forudsagde, at et glasnetværk er optimalt (dvs. evne til glasdannelse er maksimal), hvis antallet af rigide begrænsninger i bindingslængder og bindingsvinkler er lig med antallet af atomare frihedsgrader (n=3) [8,9]. Denne forudsigelse er siden blevet bekræftet af adskillige eksperimentelle studier [10-12].

Temperaturafhængighed
Gupta og Mauro udvidede i 2009 den oprindelige teori til også at tage hensyn til effekten af temperatur [4,13]. I den originale Phillips-Thorpe begrænsningsteori antages det, at alle BU- og BB-begrænsninger er rigide (intakte), idet teorien er for et fuldt forbundet netværk ved 0 K. Dog er det sådan, at rigiditeten af en given BU- eller BB-begrænsning afhænger af systemets temperatur, dvs. mængden af termisk energi til rådighed sammenlignet med den nødvendige energi for at bryde en bindingsbegrænsning [14]. Ved 0 K er alle bindingsbegrænsninger intakte, figur 2a, mens de alle er brudte ved uendelig høj temperatur, figur 2b.
Gupta og Mauro har kvantitativt beskrevet temperaturafhængigheden af bindingsbegrænsningerne, idet overgangstemperaturen fra intakt til brudt afhænger af kemien af den enkelte bindingsbegrænsning. Dette kan anvendes til at forudsige, hvordan bl.a. viskositet (dvs. hvor tyktflydende den glasdannende væske er) afhænger af både temperatur og kemisk sammensætning. Fordelen ved topologisk begrænsningsteori er, at beregningerne kan foretages alene med papir og blyant ved at tælle antallet af bindingsbegrænsninger. Metoden er således allerede blevet anvendt til at udlede analytiske udtryk for viskositetsafhængigheden af kemisk sammensætning for både kovalente og ioniske systemer [4,6,13,15].
Figur 3 viser et eksempel på et diagram for den beregnede glasovergangstemperatur (Tg) i det ternære Na2O-CaO-B2O3-system [15]. Glasovergangen er det temperaturområde, hvor en væske, der ved gradvis nedkøling bliver mere og mere tyktflydende, størkner og bliver til et glas. En sådan beregning af Tg som funktion af kemisk sammensætning er i øjeblikket umulig vha. de føromtalte traditionelle atomare simuleringsmetoder, da disse ikke er i stand til at redegøre for alle de strukturelle features (eksempelvis ændringen i bors koordinationstal med kemisk sammensætning) og desuden er MD-simuleringer alt for tidskrævende til sådanne studier.
Hårdhed er en vigtig mekanisk egenskab for en række anvendelser af glas, idet det er et mål for glassets modstand mod permanent deformation såsom ridser. Temperaturafhængig begrænsningsteori er med succes også blevet anvendt til at beregne hårdheden af glas [5,6,16], hvilket hidtil ikke har været muligt med andre metoder. Dette er blevet demonstreret for både borat og borosilikat glas.

Konklusion
Topologisk begrænsningsteori har selvfølgelig også nogle ulemper. Bl.a. kan teorien ikke beskrive glastilstanden med samme detaljeringsgrad som andre teknikker, og det er nødvendigt at have eksisterende viden om glasstruktur og bindingsbegrænsninger for at kunne udføre beregningerne. På trods af dette er temperaturafhængig topologisk begrænsningsteori velsagtens det mest kraftfulde værktøj til rådighed for en glaskemiker til at forudsige forholdet mellem kemisk sammensætning og strukturen af glas og dens målbare egenskaber. Det er derfor ikke overraskende, at der er stigende forskningsinteresse for området [17-21].

Referencer
1. W.H. Zachariasen, J. Am. Chem. Soc. 54, 3841 (1932).
2. A. Takada, A.N. Cormack, Phys. Chem. Glasses 49, 127 (2008).
3. A. Tilocca, Proc. R. Soc. A 465, 1003 (2009).
4. P.K. Gupta, J.C. Mauro, J. Chem. Phys. 130, 094503 (2009).
5. M.M. Smedskjaer, J.C. Mauro, Y.Z. Yue, Phys. Rev. Lett. 105, 115503 (2010).
6. M.M. Smedskjaer, J.C. Mauro, R.E. Youngman, C.L. Hogue, M. Potuzak, Y.Z. Yue, J. Phys. Chem. B 115, 12930 (2011).
7. P. Wray, “Gorilla Glass 3 explained (and it is a modeling first for Corning!)”, http://ceramics.org/ceramic-tech-today/gorilla-glass-3-explained-and-it-is-a-modeling-first-for-corning.
8. J.C. Phillips, J. Non-Cryst. Solids 34, 153 (1979).
9. J.C. Phillips, M.F. Thorpe, Solid State Commun. 53, 699 (1985).
10. D.R. Swiler, A.K. Varshneya, R.M. Callahan, J. Non-Cryst. Solids 125, 250 (1990).
11. U. Senapati, A.K. Varshneya, J. Non-Cryst. Solids 185, 289 (1995).
12. P. Boolchand, R.N. Enzweiler, R.L. Cappelletti, W.A. Kamitakahara, Y. Cai, M.F. Thorpe, Solid State Ionics 39, 81 (1990).
13. J.C. Mauro, P.K. Gupta, R.J. Loucks, J. Chem. Phys. 130, 234503 (2009).
14. M. Bauchy, M. Micoulaut, J. Non-Cryst. Solids 357, 2530 (2011).
15. M.M. Smedskjaer, J.C. Mauro, S. Sen, Y.Z. Yue, Chem. Mater. 22, 5358 (2010).
16. M.M. Smedskjaer, J.C. Mauro, S. Sen, J. Deubener, Y.Z. Yue, J. Chem. Phys. 133, 154509 (2010).
17. Q. Jiang, H. Zeng, Z. Liu, J. Ren, G. Chen, Z. Wang, L. Sun, D. Zhao, J. Chem. Phys. 139, 124502 (2013).
18. C. Hermansen, J.C. Mauro, Y.Z. Yue, J. Chem. Phys. 140, 154501 (2014).
19. B.P. Rodrigues, L. Wondraczek, J. Chem. Phys. 140, 214501 (2014).
20. M. Bauchy, M.J.A. Qomi, C. Bichara, F.-J. Ulm, R.J.M. Pellenq, J. Phys. Chem. C 118, 12485 (2014).
21. H. Zeng, Q. Jiang, Z. Liu, X. Li, J. Ren, G. Chen, F. Liu, S. Peng, J. Phys. Chem. B 118, 5177 (2014)

Skrevet i: Branchenyt

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik