Normalt forbindes modermælk og humane mælkeoligosakkarider (HMOer) med babyer og opbygningen af de små poders tarmflora, men nu viser det sig, at voksne også kan have gavn af de egenskaber, som HMOer har.
HMOer, der er ukonjugerede kulhydrater, gør ikke modermælken ekstra næringsrig, selvom det er den tredjestørste faste komponent, næst efter laktose og lipider. Faktisk fordøjes under 1%. Langt størstedelen passerer ufordøjet ned til tyktarmen, hvor de fungerer som næringskilde for tarmbakterierne hos det lille barn.
Og det er den egenskab, man nu vil udnytte, hvis der er opstået ubalance i tarmmikrobiotaen. Hidtil har HMOer af oplagte årsager mest været tilgængelige for nyfødte, men det er nu muligt at fremstille HMOer i større mængder takket være bioteknologi.
Ved at anvende HMOer er det muligt at reducere antallet af bifidobakterier og overvækst af ufavorable bakterier i tarmen, der kan forårsage f.eks. antibiotika-associeret diarré, irriteret tyktarm og inflammatoriske tarmsygdomme.
Læs mere om HMOer i Dansk Kemi udgave 4, side 22