Et lavt indhold af D-vitamin i blodet under graviditeten giver en øget risiko for, at børnene er overvægtige ved fødslen og har en større livvidde, og at de så at sige beholder begge tilstande senere i livet – i hvert fald frem til de er 4-6 år gamle.
Forskere fra Keck School of Medicine har fulgt 532 græske mødre og deres børn gennem de første leveår, og her viser det sig, at hvis mødrene har et lavt indhold at D-vitamin – det vil sige under 37,7 nmol/l, blev deres børn tykkede end en gruppe, hvor mødrene havde et normalt vitaminindhold.
Teorien bag sammenhængen er, at D-vitamin ødelægger dannelsen af de såkaldte fedtceller, der har betydning for, om man har en øget risiko for overvægt.
Det er især tidligt i graviditeten, der er vigtigt at have det korrekte niveau af D-vitamin. Og det er ikke bare for vægtens skyld. Andre undersøgelser syntes at påvise, at det også kan medføre en række andre sygdomme eller tilstande. F.eks. kan der være en sammenhæng med en øget risiko for at udvikle flere autoimmune sygdomme.