• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Branchenyt01. 09. 2013 | Katrine Meyn

Nikotin forsinker Parkinson

Branchenyt01. 09. 2013 By Katrine Meyn

Risikoen for at udvikle Parkinsons sygdom nedsættes, når føden indeholder små mængder nikotin, men der mangler moderne undersøgelser over almindelige grøntsagers lave indhold af nikotin og andre indholdsstoffer.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 9, 2013. Teksten kan desuden læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på denne side.

Af Carsten Christophersen

Tobaksrygning nedsætter risikoen for Parkinsons lidelse og selv passiv rygning reducerer sandsynligvis risikoen. En ny undersøgelse konkluderer, at en kost med grøntsager fra natskyggefamilien, især grøn peber, har lignende effekt

Nikotin og Parkinsonisme
Et studium, hvor 490 diagnosticerede Parkinson-tilfælde og 644 neurologisk normale personer blev fulgt i 13 år, konkluderer, at patienter, der spiser nikotinholdige grøntsager, nedsætter risikoen for at udvikle Parkinson’s syge. Mest aktiv er grøn peber, der statistisk set nedsætter risikoen til det halve. Kost med andre grøntsager har ingen effekt.
Gruppen af rygere viser ikke nedsat risiko. Det forklares ved, at de allerede indtager langt større doser nikotin fra tobakken.
Selv små mængder nikotin fra passiv rygning er tilstrækkelig til at mætte en betydelig del af nikotinreceptorer (42) i den menneskelige hjerne. Dyremodeller viser, at 42 beskytter dopaminproducerende nerveceller og således modvirker udviklingen af sygdommen.

Grøntsager med nikotin
Det er uheldigt, at angivelserne for nikotinindhold i grøntsager i den videnskabelige litteratur varierer enormt. Parkinson-undersøgelsen anvender resultater fra den indtil videre mest følsomme bestemmelse af nikotin i spiselige grøntsager fra natskyggefamilien. Undersøgelsen er fra 1999.
Grøn peber, der viser den højeste risikonedsættelse, angives til at have et nikotinindhold på 102,1 µg/kg. I en anden undersøgelse kan nikotin end ikke påvises i grøn peber.
I Parkinson-undersøgelsen angives indholdet af nikotin i auberginer til at ligge under grænsen for kvantisering, mens andre kilder angiver 100,0 µg/kg.
Tomater mister nikotin under modningsprocessen. Det understøtter, at produktionen af nikotin beror på plantens forsvar mod insektangreb. Når tomaterne er modne, betyder yderligere forsvar ikke noget for formeringen.

Analyser for nikotin
I den nyere litteratur benyttes gaskromatografi-massespektrometri (GC-MS) som analysemetode for nikotin. Denne metode er følsom og specifik. Resultaternes pålidelighed bestemmes mest af prøvehåndtering og udgangsmaterialets kvalitet.
Det er svært at undgå den mistanke, at grøntsagernes indhold af nikotin reflekterer dyrkningsbetingelser og hvilken af de utallige variationer af dyrkede grøntsager, der analyseres. Det vil unægteligt være betryggende at vide, hvor de geografisk kommer fra, og at de ikke har været udsat for nikotinholdige pesticider eller tobaksrøg.

Nye studier efterlyses
Selvom der kan etableres en korrelation mellem nikotin og Parkinsonisme, så beviser disse resultater ikke, at det er nikotin, der nedsætter risikoen for udviklingen af sygdommen. Planterne, der anses for at være ansvarlige for virkningen, indeholder et enormt antal naturstoffer. Det kan ikke udelukkes, at nogle af disse eller synergistiske effekter kan være ansvarlige for virkningen.

Parkinsons sygdom
Lidelsen skyldes tab af nerveceller, der danner dopamin. Sygdomsbilledet karakteriseres bl.a. ved langsomme bevægelser, dårlig balance, stivhed og rysten. I de tidlige stadier kan symptomerne lindres ved medicinering med dopamin. Årsagen til sygdommen er i de fleste tilfælde ukendt. Globalt anslås det, at der er i nærheden af 10 mio. personer, der lever med Parkinsonisme. Næsten en mio. amerikanere har lidelsen og omkring 60.000 nye tilfælde dukker op hvert år.

Nikotin i natskyggefamilien
Tomater, kartofler, auberginer og peber tilhører natskyggefamilien (Solanaceae) og indeholder nikotin. Men også planter fra helt andre familier som kakao, papaya, ager-padderokke, cannabis, te og blomkål indeholder angiveligt alkaloidet. Både auberginer, grøn peber, blomkål og te har i nogle undersøgelser kun haft indhold, der lå under detektions- eller kvantifikationsgrænsen. De forskellige bestemmelser og påvisninger af nikotin er af ældre dato, og der er behov for nye og moderne undersøgelser. Indholdet i natskyggerne er generelt lavt – omkring 2–7 µg/kg og udgør ingen forgiftningsrisiko. Den dødelige dosis nikotin for en voksen ligger i området 30–60 mg.

Kilder
Nicotine from Edible Solanaceae and Risk of Parkinson Disease. S. S. Nielsen et al. Annals of Neurology 2013, DOI: 10.1002/ana.23884.
Determination of the nicotine content of various edible nightshades (Solanaceae) and their products and estimation of the associated dietary nicotine intake. B. Siegmund, E. Leitner og W. Pfannhauser. Journal of Agricultural Food Chemistry 1999, Bind 47, Side 3113-3120.
The Nicotine Content of Common Vegetables. E. F. Domino et al. The New England Journal of Medicine 1993, Bind 329, Side 437.

Skrevet i: Branchenyt

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Kem-En-Tec Nordic

    Opnå rent DNA/RNA på få minutter og på bæredygtig vis!

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik