• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

MedicinalkemiOrganisk kemi01. 05. 2004 | Katrine Meyn

Ny effektive syntesestrategier ved fremstilling af aromater og heteroaromater I

MedicinalkemiOrganisk kemi01. 05. 2004 By Katrine Meyn

Syntesekemien udvikler sig frodigt, og nye reaktioner opdages i højt tempo. Mere raffinerede stereoselektive reaktioner udvikles, og der sker også store fremskridt inden for den såkaldt 2-dimensionale kemi, dvs. i fremstillingen af aromatiske forbindelser. 

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 5, 2004 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Mikael Begtrup, Institut for Medicinalkemi, Danmarks Farmaceutiske Universitet

Aromatiske og heteroaromatiske ringe indgår i en betydelig del af alle organiske stoffer. Utallige lægemidler og andre vigtige forbindelser indeholder substituerede aromatiske ringe, hvor substituentens position er afgørende for stoffernes egenskaber.
Det ultimative målmolekyle er 1, der indeholder alle tænkelige udfordringer til syntesekemikeren. Det indeholder forskellige aromatiske ringe, som er lineært eller angulært annellerede. På ringene sidder forskellige substituenter i bestemte positioner.

Løsningsmodeller
Tidligere anvendtes en lineær strategi til syntesen af sådanne målmolekyler. Substituenterne blev oftest indført før ringslutninger, og molekylet blev opbygget ved cycliseringer en for en af brudstykker, hvor substituenterne allerede var bragt i stilling.
Palladiumkatalysatorerne har revolutioneret mulighederne for dannelse af både C-C-, C-N-, C-O- og C-S-bindinger. Reaktioner, der før var umulige, kan i dag gennemføres med palladiumkatalyse under milde betingelser.
Derfor benytter man en konvergent strategi til syntesen af målmolekylet, og man indfører i højere grad substituenter efter ringslutningen. Desuden benyttes krydskoblingsreaktioner til at knytte ringe direkte sammen. Endelig vil man tænke i milde ringslutningsreaktioner og effektive annulleringsreaktioner.
Ud over at være konvergent skal syntesestrategien være fleksibel, moduliseret og økonomisk. Ved en moduliseret syntese anvendes der syntesetrin, der tolererer andre funktionelle grupper end de, der deltager i selve reaktionen.
En moduliseret strategi giver mulighed for nem syntese af analoger, og strategien er velegnet til at blive udviklet til parallelsyntese og kombinatoriske synteseprotokoller. Ved synteser af målmolekyler som 1 har vi lagt særlig vægt på, at syntesesekvenserne så vidt muligt udføres i en kolbe. Filosofien har været at undgå at isolere mellemprodukter og i stedet gå direkte efter slutproduktet.
Hver gang man isolerer et mellemprodukt, skal det naturligvis renses og karakteriseres tilfredsstillende. Det kan være meget tidskrævende. Så hellere gå direkte videre og først oparbejde, når det ikke længere kan undgås. Denne tankegang har fået os til at definere begreberne »Titreringssyntese« og »Timet indfangning af reaktive mellemprodukter«.

Indføring af substituenter
Når substituenter skal indføres i en ring, skal det være med regiokontrol. Regiokontrollen kan styres af i forvejen anbragte substituenter eller af heteroatomer i ringen. De reaktioner, der anvendes, er typisk elektrofil og nukleofil aromatisk substitution samt metalleringsreaktioner.

Aktivering og regiokontrol
Pyrazol 2 er en sød lille heteroaromatisk grundstruktur, der er velegnet til at illustrere problemstillinger, løsninger og muligheder. Andre heteroaromater er undersøgt på samme måde, og de opfører sig stort set som pyrazol. I det følgende gives kun nøglereferencer til pyrazolresultater.
Pyrazol er en heteroaromatisk grundstruktur og er kun reaktivt i 4-stillingen. Molekylet er i virkeligheden symmetrisk, fordi protonen bevæger sig hurtigt mellem de to N-atomer. Pyrazol kan aktiveres, og symmetrien brydes ved oxidation [1]. Den opståede N-hydroxypyrazol kan alkyleres selektivt på det hårde O [2] eller det bløde N [3,4]. O-benzylgruppen i 4 aktiverer nabostillingen for metallering med organolithium eller magnesiumforbindelser. Den dirigerer derimod elektrofiler som halogen til næst-nabostillingen. Totalt er der således opnået kontrol over 4- og 5-stillingen. N-paramethoxybenzylgruppen i 5 styrer halogenering til nabostillingen, mens metalleringer sker ved siden af O-atomet. I 5 er der således opnået kontrol over 3- og 5-stillingen. Når substituenterne er indført, kan alkylgrupperne og N-oxygen fjernes på forskellig måde som vist i skema 2.

Regiokontrolleret indføring af substituenter
Et stort antal substituenter kan indføres ved siden af benzyloxygruppen. Den regiospecifikke metallering med f.eks. butyllithium giver en anion, der villigt reagerer med en række elektrofiler [5,6].

Lithiumionen kan udskiftes med et andet metal, hvorpå der kan udføres en palladiumkatalyseret krydskobling. Herved kan der f.eks. knyttes en ny aromatisk eller heteroaromatisk ring til pyrazolringen.
På samme måde kan der indføres substituenter i positionen næst-nabo til benzyloxygruppen [7]. Der indledes med regiospecifik iodering i næst-nabostillingen, hvorpå der foretages en halogen-metaludskiftning. Halogen-metaludskiftningen er meget hurtigere end proton-metaludskiftningen i nabostillingen til benzyloxygruppen. Halogen-metaludskiftningen foretages med Grignard-reagens, da magnesio-pyrazolen i modsætning til den tilsvarende lithio-pyrazol ikke omlejrer til den termodynamisk mere stabile 5-anion.

Titreringssyntese
Substituenter kan indføres i den sidste stilling i pyrazolringen ved at udføre en serie reaktioner i samme kolbe, idet der tilsættes nøje afmålte mængder af reagenser efter forskellige tidsintervaller [8]. Der arbejdes med titreringsnøjagtighed, da selv små mængdeafvigelser – især i begyndelsen af sekvensen – kan give markant udbyttefald. I skemaerne angiver symbolet for en kolbe, at der foretages et kolbeskift.
Først bromeres alle tre positioner i pyrazolringen. Derpå beskyttes N-OH-gruppen ved silylering med 1 eq. hindret tertiær amin som base. Basen protoneres, hvorfor der må tilsættes 2 eq. butyllithium i næste trin. Det første eq. deprotonerer ammoniumsaltet, det næste fjerner protonen ved siden af benzyloxygruppen. Ved en momentan omlejring bytter lithium og silicium plads. Derpå tilsættes 2 eq. tert-butyllithium. Det første eq. udfører en regiospecifik brom-lithiumudskiftning af bromatomet i 3-stilling. Herved frigøres 2-brom-2-methylpropan. Det tager det andet eq. tert-butyllithium sig af ved at effektuere en elimination. Herved fås 2-methylpropen og 2-methylpropan, der er inerte i det videre reaktionsforløb. Nu kan elektrofilet, i dette tilfælde dimethylformamid, tilsættes. Derpå udskiftes det sidste brom med lithium vha. overskud af n-butyllithium. Reaktionen afsluttes med tilsætning af vand, der protonerer carbanionen. Endelig fjernes silylgruppen, der under det meste af sekvensen har beskyttet stillingen ved siden af N-O-gruppen. Hele sekvensen udføres på en halv time.

Trinvis multifunktionalisering
Trinvis multifunktionalisering med regiokontrol kræver overvejelse af, i hvilken rækkefølge substituenterne skal indføres. F.eks. kan tre forskellige arylgrupper indføres i pyrazolringen ved at benytte N-oxidet xx som udgangspunkt [9].
Heromkring indsættes skema 5
Først foretages en proton-metaludskiftning af den mest reaktive position nabo til N-O-gruppen. Derefter følger en magnesium-zinkudskiftning, som åbner for en palladiumkatalyseret krydskobling. I næste trin bromeres de to tilbageblevne positioner i pyrazolringen. Herefter udføres en halogen-metaludskiftning af det mest reaktive brom. Der følges op med magnesium-zinkudskiftning og palladiumkatalyseret krydskobling. Det resterende bromatom benyttes i en palladiumkatalyseret krydskobling med en arylboronester. Krydskoblinger tolererer tilstedeværelsen af mange andre funktionelle grupper og er derfor velegnede til modulbaserede strategier. Den basefølsomme nitroaromat indføres sidst og under betingelser, der ikke kræver stærk base.
Fortsættelse følger i Dansk Kemi nr. 6/7. Her kan man bl.a. læse om, hvordan planlægningen af sådanne sekvenser forudsætter viden om de forskellige ringpositioners reaktivitet, konstruktion af ringe, timet indfangning af reaktive mellemprodukter og kaskadereaktioner.

Referencer
1. Begtrup, M.; Vedsø, P. J. Chem. Soc., Perkin Trans. 1 1995, 243-247.
2. Vedsø, P.; Begtrup, M. J. Org. Chem. 1995, 60, 4995-4998.
3. Eskildsen, J.; Vedsø, P.; Begtrup, M. Synthesis 2001, 1053.
4. Kristensen, J. L.; Eskildsen, J.; Vedsø, P.; Begtrup, M. J. Org. Chem. 2001, 66, 8654.
5. Felding, J.; Uhlmann, P.; Kristensen, J.; Vedsø, P.; Begtrup, M. Synthesis 1998, 1181.
6. Kristensen, J.; Begtrup, M.; Vedsø, P. Synthesis 1998, 1604.
7. Bjerregaard, T.; Sander, L.; Felding, J.; Kristensen, J.; Begtrup, M.; Vedsø, P. J. Org. Chem. 1999, 64, 4196.
8. Balle, T.; Begtrup, M.; Vedsø, P. J. Org. Chem. 1999, 64, 5366.
9. Paulson, A. S.; Eskildsen, J.; Vedsø, P.; Begtrup, M. J. Org. Chem. 2002, 67, 3904.

Skrevet i: Medicinalkemi, Organisk kemi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik