• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

BioteknologiKemiteknik01. 03. 2008 | Katrine Meyn

Partikelanalyser optimerer industrielle procesvandsystemer

BioteknologiKemiteknik01. 03. 2008 By Katrine Meyn

En lang række industrielle processer involverer partikler suspenderet i vand. Ved at anvende partikelanalyser som basis for en grundlæggende systemforståelse er det muligt at optimere processerne og opnå et større udbytte.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2008. Teksten kan desuden læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Thomas Lundgaard, Trine-Maria Damgaard og Mikael Poulsen

Mælks hvide farve skyldes at den indeholder nanopartikler af protein suspenderet i vand. Den negative overfladeladning af partiklerne gør at de indbyrdes frastøder hinanden og forbliver suspenderet. Hvis man hælder lidt syre i mælken ændres partiklernes overfladeladning, så de ikke længere frastøder hinanden og derfor begynder at aggregere og bundfælde – mælken skiller.
En lang række industrielle systemer og processer involverer, ligesom mælk, partikler suspenderet i vand, fx fremstilling af papir og maling, slamhåndtering, olieproduktion, fødevareproduktion og enzymproduktion. Styringen af disse industrielle processer er ofte baseret på erfaringer og simple målinger som fx pH, ledningsevne eller turbiditet. Ved at måle på de parametre, der relevante for systemforståelsen – de parametre, der er knyttet til partiklerne i suspensionen, opnås en bedre forståelse af processerne. Den forbedrede systemforståelse giver mulighed for at forbedre styringen, målrette proceskontrollen, lave cost-effektiv kemikaliedosering og mindske spild.
Den praktiske implementering i processerne af fx online styring kræver robuste styringsparametre, og simple karakteriseringer er derfor at foretrække. Således er suspenderet stof, pH og ledningsevne at foretrække frem for online ladningsforbrug og partikelstørrelse. Som illustreret i figur 1 er løsningen derfor, at mere avancerede partikelanalyser anvendes i forståelsesopbygningsfasen, hvor der etableres en statistisk model baseret på simple parametre. I den reelle implementering baseres styringen herefter på disse simple parametre.

Fremtidens partikellaboratorium er en realitet
I partikellaboratoriet i Center for Kemi- og Vandteknik på Teknologisk Institut arbejdes der med at udnytte avancerede teknikker til partikelkarakterisering til optimering af industrielle systemer i en række forskellige brancher. Partikellaboratoriet rummer udstyr, der kan måle både små og store partiklers størrelse og molekylevægt, fordeling, ladning, kemiske sammensætning og overfladekarakteristika (se afsnittet; Partikelanalyser). Ved at sammenholde partiklernes størrelsesfordeling, overfladeladning mv. med procesparametre er det muligt at identificere kritiske styringsparametre og optimere processen. For eksempel giver partikelstørrelsesmålinger på stivelse, der undergår kemisk modifikation et fingerpeg om, hvordan og hvor hurtigt processen forløber (se figur 2). Denne viden kan anvendes til at identificere de kritiske parametre for processen.
Partiklernes kemiske sammensætning kan bestemmes med Raman mikroskopi og/eller Røntgenteknikker.
På Teknologisk Institut tages udgangspunkt i en 3-trins model til at identificere og implementere kritiske styringsparametre:
· Identificering af gældende sammenhænge via afprøvning af metoder i et forsimplet modelsystem
· Verifikation i produktionssystemet med efterfølgende tilpasning til systemets vilkår
· Implementering af løsning i form af styringsstrategi, procesoptimering eller lignende
Denne model har blandt andet været anvendt til optimering af processer til enzymproduktion.

Optimering af separationstrin ved oprensning af enzymprodukter
Industriel enzymproduktion foregår typisk ved batchvis opdyrkning af genetisk modificerede mikroorganismer, der producerer enzym. En udfordring i den forbindelse er oprensningen af det færdige enzymprodukt fra denne væske, der foruden enzymproduktet indeholder både levende og delvist nedbrudte mikroorganismer, substratrester som protein og kulhydrat samt salte. Alle disse komponenter er suspenderet i procesvandet og i forbindelse med oprensningen af enzymproduktet er der således to udfordringer: At separere produktet fra de andre komponenter samt at sikre tilstrækkelig afvanding af det resterende slam.
Under reelle procesforhold spiller naturlige variationer en væsentlig rolle. Derfor er der behov for løbende at kunne justere kemikaliedoseringen, for at fastholde en effektiv og økonomisk rentabel proces. Ved at analysere partikelstørrelsesfordelinger og ladningsforhold i samspil med traditionelle fysisk/kemiske karakteriseringer er det muligt at belyse mekanismerne i konditionerings- og separationsprocesserne. Denne viden kan klarlægge hvordan processerne kan optimeres og hvilke online processtyringsredskaber, der med fordel kan anvendes.
I figur 3 vises partiklernes overfladeladning (zetapotentiale) og en procesparameter (slamvolumen) som funktion af tilsat flokkuleringspolymer. Der er en klar sammenhæng mellem partiklernes overfladeladning og det resulterende slamvolumen. Analyser af partiklernes overfladeladning kan således anvendes til at forudsige den optimale dosering af flokkuleringspolymeren. Det er muligt at implementere en online måling af zetapotential. Alternativt kan den forbedre systemforståelse gøre det muligt et etablere en korrelation til mere simple procesparametre, som dermed kan anvendes som styringsværktøj.

Mange muligheder
Eksemplet med optimering af separationsprocesser i forbindelse med enzymproduktion er én af en række cases, hvor partikelanalyser har dannet basis for en bedre forståelse og dermed en bedre styring af industrielle processer, som involverer partikler suspenderet i vand. Som nævnt findes disse systemer i mange forskellige brancher. Selv om det umiddelbart kan være svært at se ligheder mellem offshore olieudvinding og fødevareproduktion er værktøjerne til at forstå systemerne de samme.

Figur 1. Avancerede partikelanalyser anvendes til at opbygge en bedre forståelse af det industrielle system. Systemforståelsen anvendes dernæst til at identificere kritiske styringsparametre, som kan håndteres med mere simple (online) målinger.

Figur 2. Partikelstørrelsesfordelinger af stivelseskorn suspenderet i vand målt med laser diffraktion. Den blå kurve er partikelstørrelsesfordelingen for oprindelig (nativ) stivelse, den grønne kurve er partikelstørrelsesfordelingen efter modifikation ved reaktion med trimetaphosphat (Na3P3O9), som krydsbinder stivelsen. Indsat et mikroskopibillede af stivelseskorn.

Figur 3. Overfladeladning af partiklerne (zetapotential) og slamvolumen som funktion af tilsat flokkuleringspolymer. Slamvolumet falder når overfladeladningen neutraliseres som følge af polymerdosering. Indsat mikroskopibilleder af procesvæsken før og efter polymertilsætning.

Skrevet i: Bioteknologi, Kemiteknik

Seneste nyt fra redaktionen

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

Artikler fra Dansk KemiBioteknologiTop02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

AktueltFødevarekemiKlima og miljø24. 03. 2025

Svampeangreb er en af de slemme skader, som kan ramme kartoffelproduktionen. Nu har den danske biotechvirksomhed Healthycrop lykkedes med at finde et gen, som kan styrke kartoflens naturlige modstandskræft. Og det i en sådan grad, at kartoflen bliver resistent over for svampeangreb. Allerede til

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

  • Medicin udviklet mod for højt blodtryk kan også anvendes mod – hjertesorg

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik