Byg indeholder nogle enzymer, der er uønsket i øl, fordi de danner nogle smagskomponenter, man ikke vil have i øl. De smager ganske enkelt ikke godt. Derfor har Carlsberg arbejdet målrettet med at fjerne dem, og efter et omfattende arbejde med at mutere og screene et stort antal planter, er det lykkedes. Men kan man patentere den nye plante?
Ja, mente man hos Carlsberg – og hos den Europæiske Patentmyndighed EPO, der har givet patentet. Men der ligger særlige grunde bag patentet, for umiddelbart kan man nemlig ikke patentere en plante.
Det handler om, hvorvidt planten er fremkommet via en klassisk planteforædling, det som tidligere blev kaldt “i det væsentlige biologiske processer” eller om man f.eks. benytter sig af bestråling. I juli påpegede EPO i øvrigt, at man ikke kan få patent på en plante, der udelukkende er tilvejebragt af de væsentlige biologiske processer.
Alle er ikke begejstret for udsigten til patenter på planter – uagtet hvordan de er fremkommet. NGO’en “No patents on seeds” har gjort indsigelse, men det er højst usikkert, om de får held til at stoppe patentet.
Læs mere om patent og øl i Dansk Kemi udgave 11/12, side 12.