Påske er mange ting. Det er kristendommens helligste tidspunkt, men ser man bort fra det religiøse, så er tiden også forbundet med æg. Både dem af sukker og chokolade og de rigtige af slagsen. Og så nærmer spørgsmålet sig. Hvordan koger man det perfekte æg?
Der er stort set lige så mange svar, som der er mennesker på jorden, men faktisk kan man gå til kogningen ad mere videnskabelig vej, som formlen beskriver.
Lidt forklaring skal der jo nok til. Blandt andet er c æggets omkreds, og man skal også vide, at blommen i et blødkogt æg er cirka 65 grader, mens den er cirka 85 i et hårdkogt, og man skal også kende æggets udgangstemperatur (T0).
Og nok så vigtigt – formlen virker kun, når ægget dumpes ned i kogende vand. Idéen med at komme ned i koldt vand og koge op derfra kan ikke anbefales – i givet fald kan formlen, der er udviklet på Kemisk Institut på Oslos Universitet, ikke bruges.
Og så er det ellers bare at ønske god påske og god “kogning”.
Kilde: Seas-NVE