• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Arbejdsmiljø/IndeklimaBioteknologi01. 01. 2004 | Katrine Meyn

Skimmelsvampe i vandskadede bygninger – detektion af svampe med DNA-chips

Arbejdsmiljø/IndeklimaBioteknologi01. 01. 2004 By Katrine Meyn

Anvendt Molekylær Biologi (AMB), Mykologigruppen ved Biocentrum-DTU samt By og Byg har i forskningsrådsprojektet »Skimmelsvampe i vandskadede bygninger« samarbejdet om at udvikle en DNA-chipbaseret metode til detektion af de hyppigst forekommende skimmelsvampefamilier i bygninger. 

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 1, 2004 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Lars H. Pedersen, Pernille Skouboe, Poul Erik Høiby, Dorte Lauritsen, Ida Jørring og Kim Holmstrøm, Anvendt Molekylær Biologi, Bioteknologisk Institut (BI), Hørsholm

Der har inden for de seneste år fra medie- og myndighedsside været stor fokus på en række indeklimasager i såvel offentligt som privat byggeri – især vandskadede skoler har haft og har stadig stor bevågenhed. I 1997 førte indeklimaproblemerne til, at By og Byg og Arbejdsmedicinsk Klinik, Bisbebjerg Hospital sammen med en række institutioner og virksomheder fik bevilget et tværdisciplinært forskningsprojekt, der skulle belyse skimmelsvampeproblematikken i Danmark. AMB blev sammen med Mykologigruppen inddraget i en del af projektets hurtigmetodeudvikling, idet vi havde en omfattende komplementerende morfologisk og molekylær viden om skimmelsvampedetektion.

Detektion af skimmelsvampe
Skimmelsvampevækst forekommer ofte i forbindelse med vandskader på bygninger – f.eks. på tapeter. Tilkaldte eksperter kan ofte identificere skimmelsvampene på stedet, men der tages også tit aftryk af bygningsdelene på aftryksplader med vækstmedium. Aftrykspladernes svampe identificeres efterfølgende morfologisk af specialister inden for nogle dage eller uger.
Vi ønskede at udvikle en hurtig DNA-baseret metode, der kan bruges til hurtig identifikation på familie- eller artsniveau, og som er uafhængig af svampespecialister.

DNA-chip-metoden
Med udgangspunkt i en specifik region af skimmelsvampegenomet, som koder for strukturelle RNA-molekyler, der indgår i ribosomerne, kan man gruppere svampe efter slægt og i nogen tilfælde art (figur 1). Grupperingsmuligheden opstår, fordi store dele af de ribosomale molekyler er fælles for alle svampe (de blå regioner i figur 1), mens andre dele er variable (de grå områder = ITS regionen). Vha. PCR-teknologi er det muligt at amplificere ITS PCR-produkter fra alle svampe. PCR-produkterne fra sikkert identificerede svampearter/familer (f.eks. fra Mykologigruppens stammesamling eller andre internationalt anerkendte samlinger) sekvensbestemmes og anvendes til at gruppere svampene i databaser.
By og Byg og Mykologigruppen udvalgte en række bygningsrelaterede svampeslægter og -arter. En ITS-sekvensdatabase blev etableret, og den er udgangspunkt for valg af de prober, som vores bygnings DNA-chip er udstyret med (figur 2). Afsætning og immobilisering af prober på de mikroskopslideformede glas- eller polymerchips kører i dag rutinemæssigt ved AMB. Udfordringen i en PCR-produktanalyse er den specifikke opfangning af PCR-produktet på de immobiliserede prober. ITS-produktet indeholder en række DNA-sekvenser, der gør, at produktet kan folde op, og det har derfor krævet nogen indkøring at få opfangningen til at fungere optimalt.

Identifikation af svampe fra inficerede tapeter
Fra at have opfanget blandede PCR-produkter fra forskellige svampe simultant på den samme chip, lykkedes det at demonstrere den praktiske anvendelse af en bygnings DNA-chip. En række tapeter indsamlet af By og Byg blev udleveret til BI, der efterfølgende ekstraherede DNA fra tapeterne og amplificerede ITS-produkter. Figur 3 er et eksempel på, at det var muligt at identificere en ukendt svamp (Chaetomium spp) med denne metode, og det lykkedes efterfølgende med sekvensanalyse at bekræfte resultatet.

Status
Identifikation af en given art forudsætter naturligvis, at den/de nødvendige prober er til stede på chippen, og at der ikke sker krydsreaktioner til andre arter. Det er derfor nødvendigt at teste chippen over for en række slægter/arter som led i validering af metoden, og det er nødvendigt at teste, om det er muligt at ekstrahere DNA fra en række materialer/skrab fra materialer. Det skal endvidere understreges, at chipanalysen i sin nuværende form udelukkende er kvalitativ, men der arbejdes også med udvikling af kvantitative DNA-analyser.
Tidsmæssigt tager en DNA-analyse fra ca. 8-24 timer pga. reaktionerne, dog med en kort hands-on-tid, hvilket gør metoden meget konkurrencedygtig – især hvis flere prøver skal analyseres. Anvendelsesområderne for chippen er brede (alle svampe), men der fokuseres på indeklimaproblemer (ventilation) og bygningssvampe samt fødevarebårne svampe.

Tak til samarbejdspartnere
Suzanne Gravesen (By og Byg), Birgitte Andersen, Ulf Thrane, Kristian Fog Nielsen (Mykologigruppen, Biocentrum-DTU), Svend Erik Rasmussen (Teknologisk Institut). En mindre del af projektet var finansieret af Forskningsprogrammet »Skimmelsvampe i vandskadede bygninger«.

Figur 1 viser et meget lille udsnit af et svampekromosom. De blå områder er de ribosomale RNA-molekyler, der transskriberes og som indgår i ribosomerne, mens de grå områder er »intergenic transcribed spacers« (ITS), der udsplejses efter transskription. De blå områder er i store træk meget ens for alle svampe, mens de grå områder er variable og derfor egnede til familie- eller artsgruppering af svampene.
Med PCR-primere placeret i de blå områder (pile) amplificeres fluoroformærkede PCR-produkter som indeholder de variable zoner. PCR-produkterne kan sekventeres og benyttes til at konstruere en database over svampe. Databasen er udgangspunktet for konstruktionen af DNA-chips (figur 2).

Figur 2 viser princippet i en DNA-chip. En række forskellige DNA-prober (grønne pletter) dispenseres vha. en DNA-array robot og immobiliseres kovalent eller elektrostatisk. Efterfølgende kan mærkede PCR-produkter (gul farve) amplificeret fra ukendte svampekilder opfanges på en specifik probe, hvis der er komplementaritet mellem probe og PCR-produkt. Hvis et positivt signal (gult) fremkommer, indikerer det, at en given svamp (eller en tæt beslægtet) er til stede i prøven, hvorfra PCR-produktet er mangfoldiggjort.
Figur 3 viser resultatet af en DNA-chip analyse. DNA ekstraheredes fra et tapet (billedet til højre). Et PCR-produkt blev amplificeret som indikeret i figur 1 og søgt opfanget på DNA-chippen. På dette tapet lyser 4 spots op, svarende til at svampen på tapetet med stor sandsynlighed var en Chaetomium spp. Den hvide streg på DNA-chippen svarer til 500 µm. Pletterne til højre i billedet er optiske artefakter.

Skrevet i: Arbejdsmiljø/Indeklima, Bioteknologi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Kem-En-Tec Nordic

    Opnå rent DNA/RNA på få minutter og på bæredygtig vis!

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik