• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Analytisk kemi01. 08. 2002 | Katrine Meyn

Solventfri ekstraktion med fastfase mikroekstraktion

Analytisk kemi01. 08. 2002 By Katrine Meyn

Fastfase mikroekstraktion er en alternativ ekstraktionsmetode, der kan erstatte mange ekstraktioner med organiske opløsningsmidler.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 8, 2002 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Mogens T. Jensen, Danmarks JordbrugsForskning, Johnny W. Madsen, Analycen, og Lars Petersen, Aalborg Universitet Esbjerg

Fastfase mikroekstraktion (engelsk: Solid Phase MicroExtraction – SPME) er en relativ ny solventfri ekstraktionsteknik, der er ved at vinde indpas på mange laboratorier. Teknikken blev oprindeligt udviklet til ekstraktion af pesticider fra vand, men har siden vist sig at være velegnet til mange andre stofgrupper. Ved Afdeling for Animalske Fødevarer, Danmarks JordbrugsForskning, er der arbejdet med teknikken siden 1996, og SPME er anvendt til analyse af aromastoffer i kød og mælk. Derudover er metoden brugt til analyse af flygtige forbindelser i indholdet fra mave-tarmkanalen fra grise, gødning, bakteriekulturmedie, gyllelugt og staldlugt.

SPME-teknikken
Kernen i SPME er en tynd fiber coatet med et absorberende materiale. Det absorberende materiale varieres efter, hvilke forbindelser man ønsker at analysere. Fiberen er monteret i en beskyttende hul nål (figur 1). Der kan ekstraheres fra gas- eller væskefasen.
Ekstraktionen foregår ved, at nålen føres igennem septa på prøveflasken, fiberen skubbes ud af nålen og frilægges derved i prøven. Efter absorption i f.eks. 1 minut trækkes fiberen op i nålen igen, og nålen overføres til injektionsporten på gaschromatografen, hvorefter fiberen skubbes ud igen (figur 2). Pga. den høje temperatur i injektionsporten, typisk 250°C, frigøres forbindelserne, og resultatet er et ordinært chromatogram dog uden solventtop, som kendes fra væskeinjektion (figur 3).
Ekstraktionsteknikken kan anvendes til gaschromatografi (GC) eller højtryks-væskechromatografi (HPLC), dog primært til GC. Da ekstraktionen er solventfri undgås injektionstoppen i gaschromatogrammet. Det betyder, at injektionen kan foregå uden split, hvilket øger analysens følsomhed. Samtidig bliver forbindelser, som normalt er sammenfaldende med solventtoppen, detekterbare, hvilket er specielt værdifuldt ved letflygtige forbindelser.

Ekstraktion
Selve ekstraktionen bygger på ligevægte mellem væske- og gasfase og mellem gasfase og fiber. Dvs. at analyseoptimeringen bygger på særlig hensyntagen til disse ligevægte. Parametre som omrøring, temperatur, ekvilibreringstid, ekstraktionstid, fibertype, pH og saltkoncentration (vandaktivitet) i prøven har betydning for, hvor hurtigt ligevægtene nås.
I mange tilfælde indstilles ligevægtene aldrig i praksis, hvorfor man kan benytte sig af to forskellige teknikker: Korttids- eller langtidsekstraktion/ligevægtsekstraktion. De to metoder kan bedst forklares ved at se på en såkaldt »ekstraktionstidsprofil« (figur 4).
Det ses af figuren, at man ved kvalitative analyser ofte kan vælge en kort ekstraktionstid (i starten af profilen). Ønsker man at foretage kvantitative analyser, er det en fordel for præcisionen at vælge en lang ekstraktionstid på det flade stykke af profilen, hvor små udsving i ekstraktionstid har lille indflydelse på resultatet. Alternativt kan en kortere ekstraktionstid anvendes, men det kræver en omhyggelig kontrol af ekstraktionstiden, f.eks. vha. en autosampler.
Også frigørelsestid og temperatur i injektionsporten har en vis betydning. Ligger temperaturen af injektionsporten omkring fiberens maksimumtemperatur, er frigørelsestiden mindre vigtig.

Kvantificering
Kvantificering af flygtige forbindelser vha. SPME foregår som ved væskeekstraktion med opsætning af standardkurver. Et specielt problem ved SPME er fibrenes følsomhed over for organiske opløsningsmidler. Disse får coatingmaterialet til at svulme op, hvorved det skrælles af, når fiberen trækkes op i nålen. Da man som regel anvender organiske opløsningsmidler til opløsning af aromastoffer og andre flygtige forbindelser, kan fiberens følsomhed over for disse være et problem, idet det er problematisk at nå tilstrækkelig høj koncentration, når man forsøger at opløse stofferne i vand. Det er især et problem, hvis stofferne forekommer i høj koncentration i prøven.
Problemet kan løses ved at fortynde prøven eller ved at bruge et solvent til opløsning af standarderne, som har et lavt damptryk. Ved at anvende et opløsningsmiddel med et lavt damptryk undgår man at opløsningsmidlet giver en stor top i chromatogrammet. Tabel 1 viser udvalgte solventer med lavt damptryk og sammenligning med almindeligt anvendte solventer.
Kvantificering ved SPME bygger, som ved væskeinjektion, på standardkurver over de stoffer, der ønskes kvantificeret. Ekstraktionen behøver ikke nødvendigvis at være optimeret, så der er opnået ligevægt mellem alle faser. Men det er vigtigt, at ekstraktionsparametrene overholdes nøje ved alle ekstraktionerne, så der anvendes samme betingelser ved standarder og ved analyse af prøverne. Brug af intern standard og autosampler er en god ide.

Måling af oxidationsforløbet i kød
I cateringbranchen, der ofte bruger genopvarmning af tilberedt kød, er der problemer med uønsket dannelse af oxidationsprodukter. Her er aldehyddannelsen fra umættede fedtsyrer særligt markant og kan anvendes som indikatorer for oxidationsprocesserne. Figur 3 viser chromatogrammer af henholdsvis friskstegt og genopvarmet kød. Det genopvarmede kød har bl.a. markante toppe af aldehyderne pentanal og hexanal. Kvantificering af aldehyderne er derfor interessant i forbindelse med måling af oxidationsforløbet af fedtsyrerne i tilberedte kødprodukter. Figur 5 viser et eksempel på standardkurver af en serie homologe aldehyder i vand i koncentrationsområdet 0 til 1 ppm med følgende ekstraktionsbetingelser: 2 ml væske i en 10 ml prøveflaske tempereret til 40oC og ekstraktion med en polydimethylsiloxan/carboxenfiber i 10 sekunder. Korrelationen mellem koncentration og topareal er lineær, og kvantificering er derfor mulig, undtagen for pentanal, som viser en svag afbøjning ved den højeste koncentration.

Fremtidig brug af SPME
SPME-fibrene holder normalt til ca. 100 analyser, hvorefter de må kasseres. Med en pris på omkring 500 kr. pr. fiber er dette overkommeligt, da væskeekstraktionstrin helt kan undgås. SPME er, pga. den simple prøveforberedelse og mulig automatisering af ekstraktion og injektion med autosampler, særlig velegnet til screening af prøver for tilstedeværelsen af specifikke forbindelser.
Til indkøring og afprøvning af teknikken kan man for et mindre beløb anskaffe fiberholdere til manuel prøvetagning og injektion.

Kilder
Pawliszyn, J. 1997. Solid Phase Microextraction, Theory and Practice. Wiley, New York. 247 pp.
Pawliszyn, J. (Red.) 1999. Applications of Solid Phase Microextraction. The Royal Society of Chemistry Chromatography Monographs. Cambridge. 655 pp.
Internetadresse med applikationer med SPME

Opbygning af holder til SPME-fiberen
Holderen består af et stempel, hvorpå en nål er monteret. I spidsen af nålen er SPME-fiberen limet på. Fiberen er beskyttet af en hul nål, som anvendes til gennemboring af septa.

Arbejdsgang – aborptions- og desorptionsprocessen
Septa på prøvebeholderen gennembores af den hule nål, og fiberen skydes ud i gasfasen over prøven. Efter en passende absorptionstid trækkes fiberen op i nålen, og nålen trækkes ud af septaet. Ved frigøring af stofferne fra fiberen gennembores septa på gaschromatografens injektionsport, og fiberen skydes ud. På grund af den høje temperatur frigøres de absorberede forbindelser.
Figur 3.
Eksempel på chromatogrammer af aromaprofiler af henholdsvis friskstegt kød og genopvarmet kød
Tre gram tilberedt kød i tynde skiver i 10 ml prøveflasker ekvilibreres ved 65oC i 5 minutter. SPME-ekstraktion i 1 minut, derefter overførsel af SPME-fiber til gaschromatografens injektionsport for desorption.

Effekt af absorptionstid på topareal
En standardblanding blev ekstraheret med en SPME-fiber i et variabelt antal minutter og toparealerne plottet som funktion af ekstraktionstiden. Først efter mere end 300 sekunder begynder fiberen at komme i ligevægt med forbindelserne i luftfasen.

Standardkurver af aldehyder i vand
En serie standardblandinger af aldehyder i vand blev ekstraheret med en polydimethylsiloxan/carboxenfiber i 10 sekunder, hvorefter de analyseredes på en gaschromatograf.

Skrevet i: Analytisk kemi

Seneste nyt fra redaktionen

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

BranchenytTop14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik