• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Fødevarekemi01. 05. 2001 | Katrine Meyn

Visse vinøse mundfølelser

Fødevarekemi01. 05. 2001 By Katrine Meyn

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 5, 2001 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden. 

Af Thorvald Pedersen

Jeg stillede jo sidste år i udsigt, at jeg ville gøre noget ved mit forhold til vin. Misforstå mig ikke, det har i og for sig aldrig skortet på lysten til at nedsvælge vin, og megen dåd er da også flydt herudaf. Men det var det med, at jeg, der jo gør det som en slags gastronom, ikke har forsøgt mig med vinsmagning, det kunne jo godt ses som lidt aparte, ja måske ligefrem lidt sært. Og noget har jeg da gjort ved det, som da jeg stillede op til vinsmagning hos min lokale Vinbonde (kæden De ved). Først løb min kone skrigende bort og snart fulgte jeg trop. Vi kunne simpelthen ikke klare al det højrøstede, indforståede blær.

Men hvad så? Ja så har jeg erhvervet og sågar læst forskellige steder i Oxfords Vinleksikon, som er udkommet i en dansk udgave (Gads Forlag, 1997), og som har den uforlignelige Jancis Robinson som redaktør. Derudover er jeg kommet i gang med at læse i Ron S. Johnsons »Wine Science«, som tålmodigt har stået og ventet i min reol i nogle år. Det var lige før, det gik mig som Leopold Bloom i James Joyce´s Ulysses, hvis bogsamling omfattede en snes bind, som udmærkede sig ved alle at have bogmærker temmelig tidligt efter omslaget. Som f.eks. »Kristi Liv, i sort pap, med et bogmærke side 7«.
Samme Johnson har et udmærket afsnit om sensorik i forbindelse med vinbedømmelse. I sensorikken er »mouthfeel« et vigtigt begreb, som jeg oversætter til »mundfølelse«. Det er det, jeg nu vil komme lidt ind på. Mundfølelsen tilskrives frie nervespidser fra den såkaldte »trigeminale nerve«, som desuden står for følelsen i ansigtshuden, tunge, svælg og gummerne. Den har derimod intet med smagssansen eller med lugtesansen at gøre, de har hver deres nerver. Når vi får ondt af en af Evas små djævelske chilier (DK00;12), så er det den trigeminale, der har ladet beskeden om, at der er capsaicin på tungen, gå videre. Men nu var det ikke chili men vin, der var emnet, her er der to slags mundfølelse, jeg gerne vil ind på. Den ene er snerpningen, som alle formodentlig kender til, den anden er følelsen for viskositet.
Snerpning hedder »astringency« på engelsk. Den beskrives også som »mundtørhed«, og det bedste eksempel, jeg kender til, er virkningen af slåen, før de har fået frost. I øvrigt skulle umodne sharonfrugter være lige så gode, det har jeg aldrig smagt. En aluminiumsulfatopløsning virker også snerpende (man benytter således en opløsning af 4 g/L (ca. 10-2 M) aluminiumsulfat som »træningsopløsning« for vinsmagere, men selvfølgelig desuden tannin: 1,3 g/L). Og hvad er det så, »tannin« er for noget? »Garvestoffer/syrer« kaldes de også på dansk, og der er tale om (poly)phenoler af typen cathecol (1,2-benzendiol) eller pyrogallol (1,2,3-benzentriol). I vinsammenhæng (og i frugter i bredere almindelighed, sikkert også i slåen) er der tale om »proanthocyaniner« – se formler i figur 1. Når man laver læder med disse garvestoffer, så er det collagenet, der »forbinder sig med« garvestofferne. Som K.A. Jensen skriver (Organisk Kemi, Gjellerup 1964): »garvestofferne omdanner collagen til et uopløseligt og mere modstandsdygtigt stof«, desværre uden at fortælle os hvad der helt præcis sker. Og jeg kan ikke gætte det. Faktisk vil garvestoffer danne bundfald med gelatine. Ja dette benyttes ligefrem til klaring af vin og til fjernelse af »for meget« tannin, af samme grund. Det viser vel samtidig, at processerne ikke er redoxprocesser, hvis de havde været det, kunne jeg bedre forestille mig noget kemi – mellem quinoner og aminer f.eks. Denne dannelse af uopløselige komplekser er også grunden til, at man må tage særlige forholdsregler, når man vil lave en gelatinebaseret gele med vin. Kommer man en tanninholdig vin i en husblasopløsning, så bliver den straks mælket af bundfaldet – en pektinbaseret gele har det ikke på samme måde, så man kan roligt lave en vinrand med råcreme – hvis man da ellers tør lave råcreme pga. salmonellafaren.
Det er også disse uopløselige protein/tanninkomplekser, der er skyld i det snerpende. Man mærker jo også, hvordan det uopløselige stof, der dannes ud af mundvandets proteiner sætter sig på tænderne, hvis tanninindholdet ellers er højt nok – som i slåen f.eks.
Vi slipper snerpningen og tager fat på viskositeten som mundfølelse. Det var i vinleksikonet, at jeg læste følgende (under opslagsordet »Vinsmagning«):
»Mundens vigtigste funktion er at bedømme vinens sødme, syre, bitterhed, viskositet og garvesyre«.
(Så hvis De har været plaget af tvivl om, hvorfor De egentlig var blevet udstyret med denne åbning lige midt i ansigtet – på den vandrette led i det mindste – så ved De det nu).
Men nu kunne jeg pludselig godt indse, at mine evner som vinsmager lod meget tilbage at ønske. Viskositeten havde jeg dog aldrig skænket så meget som en tanke i vinsmagersammenhæng. Men jeg har godt nok altid fornemmet, at viskositeten kunne være et relevant gastronomisk begreb – og tilmed skrevet om dette i denne klumme for ca. 10 år siden, nemlig i DK91;9 og 11.
Hvor kommer vins viskositet så fra? Her kom der en stor overraskelse: Fra ethanol, var (i hvert fald en del af) svaret. I tabellen ses en oversigt over de stoffer der kunne komme på tale.
10 vægt% er så nogenlunde styrken af vin, for så vidt angår ethanol. Viskositeten af vin er ud fra dette 40% højere end vands, for de to andre er jo ikke til stede i koncentrationer, der bare ligner 10 vægt%.
Ole Faurschou, vores største hydrophil (se Katrines portræt af Ole i DK00;10), sad ved siden af mig da jeg luftede denne nyhed ved frokostbordet en kold dag midt i marts. »Jeg har lige holdt 2 timers forelæsning i KemiB, så jeg hører ikke efter« sagde han, da jeg pirkede til ham. Men pludselig kom han ud af stolen og i hurtig rækkefølge fik vi et antal »nyheder« omkring vand – blandt andet den, at jeg jo selv havde været med på en afhandling om vands struktur, undersøgt ved hjælp af isotoper. Den vigtigste var dog nok, at vand måtte forstås som en pentamer – se figur 2. »Derfor kan vi ikke rigtig forstå vands lave kogepunkt«, fortsatte han med tungen i kinden. Se det var et jo velrettet spark mod vort skinneben. (For vi plejer jo at docere at vands høje kogepunkt hænger sammen med hydrogenbindingernes dominerende betydning for flydende vands egenskaber). I dagens løb indløb der så forskellige informationer om emnet på mit skrivebord. Se det er jo lykken ved at være ansat på et sted, hvor der sker noget.
Jeg havde plottet de tabellerede data (fra gummibiblen) som viskositet versus vægt%, molbrøk og molbrøk med vand opfattet som (H2O)5 – se figur 3. Og det viste sig så, at der var maksimal viskositet ved en ethanolvægtprocent på ca. 50, ved en ethanolmolbrøk på ca. 0,2, altså ved et forhold på ca. 4 mellem vand og ethanol, eller endelig ved ca. 0,6 når molbrøken af ethanol i et medium kaldet pentamervand blev afbildet. Hvad skal vi så lægge i det? Tja, den enkleste fortolkning ville jo være, at 1 ethanolmolekyle hægter sig på 1 pentamer. Den lidt mere sofistikerede, at ethanolmolekylerne hægter sig på pentamererne på en sådan måde, at der i snit er godt og vel 1 pr. pentamer. Men i hvert fald må vi forestille os noget i den retning, for at forstå at viskositeten stiger. Spørgsmålet er jo så, hvorfor den falder igen. I sidste ende skal den jo ende i de 1,2, som er ren ethanols viskositet, men undervejs må det jo gå ud over pentamererne, for alkohol har da også sin charme – i form af en OH-gruppe.
Se Ole er blevet så tændt på sagen, at han synes, vi skal kigge nærmere på den gennem hans Ramanspektrometer. Og det er vel ret beset sådan videnskabelig erkendelse opstår – gennem spiritus – åndens virke.
Nå ja så var der det, at da jeg læste om brugen af gelatine ved klaringen af vin, så  var der en parentetisk bemærkning: »hvoraf nogle små mængder desværre bliver i vinen efter klaringen«, som fik mig til at tænke: »Måske er det bare husblas de gode smagere kan føle i munden – og kalder viskositet«??

Figur 1a. Proanthocyanidiner kaldes sådan fordi de oxideres (ad omveje) til anthocyanidiner (1b). Hvis R = H har vi en cathecolring, hvis R = OH en pyrogallolring.
Figur 1b. Anthocyanidinerne svarende til de ovennævnte pro-do.
Figur 2. Sådan ser pentamert vand ud (det kan man kun se i Ramanspektre!).
Figur 3a. Viskositeten af ethanol/vand med ethanols vægtprocent som uafhængig variabel.
Figur 3b. Do. med ethanols molbrøk.
Figur 3c. Her er pentamert vand tænkt som opløsningsmiddel, nu er det ethanols molbrøk i pentamert vand.

Skrevet i: Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

BranchenytTop14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik