• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

BranchenytKlima og miljø01. 09. 2009 | Katrine Meyn

Ukrudt og glyphosat hærger Argentina

BranchenytKlima og miljø01. 09. 2009 By Katrine Meyn

Glyphosat eller Roundup-resistent ukrudt har bredt sig i store dele af Argentinas landbrugsjord, og nu tyder alt på at herbicidformuleringen er akut giftig.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 9, 2009. Teksten kan desuden læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Carsten Christophersen

I 2002 dukkede en glyphosatresistent (GR) biotype af johnsongrass eller vild durra – Sorghum halepense op i Argentina. Den har spredt sig til praktisk talt alle landbrugsområder i Argentina og den dækker nu mindst 10.000 hektar (100 km2). Genmodificeret soja, der er gjort resistent mod glyphosat (Monsantos Roundup Ready sojabønner), blev indført i midten af 1990’erne. Nu er over 16 mio. hektar beplantet med den. Når nu vild durra, der regnes blandt de 10 værste ukrudtplanter i verden, er blevet tolerant eller ufølsom over for herbicidet, så stiger forbruget nærmest eksponentielt, hvilket illustreres ved at der i 1991 blev brugt en mio. l glyphosatformulering og i 2007 180 mio. l. Det er mellem fire og fem l for hver af de over 41 mio. indbyggere i landet.

Drømmen om diesel
I 2007 opnåede Argentina den største sojahøst på 48 mio. tons og det største økonomiske udbytte af høsten nogen sinde. Udbyttet stammede fra 16 mio. hektar, der alle var tilsåede med genetisk modificeret GR-soja. Eksporten af sojaolie stiger og vil fortsat stige, da EU, som er det primære marked for argentinsk biodiesel, har som mål at blande 5,75% biobrændstof i benzin/diesel i 2010. I 2008 nåede den argentinske produktion af biodiesel 1,07 mio. tons, der indbragte over 1,3 mia. dollars. Argentinsk lov forudsætter, at benzinderivater skal indeholde 5% biodiesel i 2010, og den argentinske efterspørgsel antages at nå 600.000 tons/år på det tidspunkt. En total overgang til ren biodiesel vil kræve mere end det nuværende dyrkede areal i Argentina.

”Den transgene trædemølle”
GM-afgrøder, der er resistente over for glyphosat fremmer udvikling af resistent ukrudt. Der kendes nu mindst 14 plantearter, der er tolerante eller modstandsdygtige over for glyphosat. Det kræver brug af stigende mængder herbicid for at bekæmpe dem. De større koncentrationer selekterer for yderligere resistens blandt ukrudtet og begunstiger en selvforstærkende effekt – ”den transgene trædemølle”. Et svar kan være at bruge de gamle miljøfjendske herbicider, som vidundermidlet glyphosat skulle erstatte, men det vil skabe en lignende situation blot med resistens mod et andet herbicid. En anden mulighed er at fremstille yderligere genmodificerede superresistente afgrøder, men det vil kun føre til en gentagelse af miseren på et højere niveau. Det kan blive en ny variation af ”den transgene trædemølle.”

Træer vokser ikke ind i himlen
Når udbyttet falder, fordi ukrudtsbekæmpelsen i sojamarkerne bliver uhåndterbar, samtidig med at udgifterne til herbicider stiger, ender de enkelte landbrug med et resultat, der er økonomisk uacceptabelt. Oven i købet er forventningerne for 2008/09-høsten nedjusteret med 16% eller omkring 10 mio. tons, angiveligt pga. tørke. I løbet af 2008 blev situationen yderligere forværret, da priserne faldt som følge af den globale recession. Eventyret om GR-soja og vild durra i Argentina leverer triste eksempler på, at når ukrudtskontrollen bliver uoverkommelig, kan landbrugere tvinges til at sælge deres land eller slet og ret til at forlade bedriften. De ser ingen fremtid i deres erhverv og det skaber social uro, frustration og utilfredshed med den politiske proces. Men samtidigt skaber det tvivl i befolkningen om det forstandige i at satse halvdelen af den opdyrkede landbrugsjord på én afgrøde. Den argentinske pampas dækker 55 mio. hektar opdyrkeligt land, men hvis de nuværende problemer ikke finder en løsning, kan selv dette enorme potentiale ikke skabe social ligevægt i landet.

Glyphosat er ikke giftigt, men det er Roundup
På trods af at glyphosat anses for ugiftigt for dyr, så påviser nye undersøgelser alarmerende giftighed i Roundup. De toksikologiske undersøgelser er for hovedpartens vedkommende udført på det rene aktivstof, men de kommercielle formuleringer indeholder overfladeaktive stoffer som f.eks. POEA (polyethoxylated tallowamine), der beskyttes som fabrikationshemmeligheder og derfor ikke deklareres. F.eks. er det tankevækkende, at giftigheden af glyphosat (som isopropylammoniumsalt) angives af Monsanto til 5400 mg/kg kropsvægt, godt nok over for rotter, men en seksårig dansk dreng døde kort efter at have sunket en lille del af en mundfuld glyphosat-trimesium (trimethylsulfoniumsaltet af glyphosat) fra et ukrudtsmiddel. Denne eklatante forskel på forudsigelse og praksis skyldes ifølge de franske forskere N. Benachour og G.-E. Séralini fra universitetet i Caen, at der ikke tages hensyn til tilsætningsstoffer i de kommercielle formuleringer. De finder, at additivet POEA i sig selv er mere giftigt end glyphosat og AMPA, og at blandingerne udviser giftvirkninger over for cellekulturer selv i doser, der er sammenlignelige med niveauer i fødevarer og foderstoffer fra Roundup-behandlede afgrøder.

Kilder
“Transgenic treadmill”: Responses for the emergence and spread of glyphosate-resistant johnsongrass in Argentina. R. Binimelis, W. Pengue og I. Monterroso Geoforum 2009, doi: 10.1016/j.geoforum.2009.03.009
Glyphosate Formulations Induce Apoptosis and Necrosis in Human Umbilical, Embryonic, and Placental Cells. N. Benachour og G.-E. Séralini Chemical Research in Toxicology 2009, Bind 22, side 97-105.
Forgiftninger med ukrudtsbekæmpelsesmidlerne glyphosat og glyphosat-trimesium. O. S. Mortensen, F. W. Sørensen, M. Gregersen og K. Jensen Ugeskrift for Læger 2000, Bind 162, Side 4656-9.
I Danmark blev der i 2007 brugt over 1000 tons glyphosat alene i landbruget, hvilket var 52% af landbrugets samlede herbicidmængde (Miljøstyrelsens bekæmpelsesmiddelstatistik, 2008)
http://www.monsantoinfo.dk/roundup/ld50_vardien.html Information fra Monsanto, der angiver LD50 værdien for rotter til 5400 mg/kg legemsvægt – altså er bordsalt 1,44 gange giftigere end glyphosat isopropylammonium salt.

Glyphosat nedbrydes i jord primært til AMPA. Begge er temmelig stabile og begge bindes kraftigt til jordpartikler, hvilket gør at de udvaskes meget langsomt.

Formodet sammensætning af det overfladeaktive stof POEA (polyethoxyleret talgamin). Sandsynligvis er R en alkyl eller alkenylkæde med over 11 carbonatomer.

Glyphosat benyttes i enorme mængder af private til ukrudtsbekæmpelse og det ofte i langt større mængder end nødvendigt. Det afbillede produkt har et indhold på 360 g isopropylammoniumsaltet af glyphosphat pr. l.
Foto: Carsten Christophersen, 2009.

Glyphosat er det mest solgte ukrudtsmiddel, men en lang række andre herbicider er også i handlen. Specielt til brug i svømmebassiner sælges store mængder algedræbende midler, hvor mange indeholder kobbersulfat.
Foto: Carsten Christophersen, 2009.

Skrevet i: Branchenyt, Klima og miljø

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik