Guide til ATmosphéres EXplosibles (ATEX) og EX-zoner

For hvad kan ATEX og EX-zoner betyde for din virksomhed?

 

Med denne lille guide fra DENIOS kan du hitte rundt i ATEX og EX-zoner. Guiden er især relevant for dig og dine medarbejdere, hvis I har med farlige kemikalier og olier at gøre.

 

Hvad betyder ATEX?

ATmoshéres EXplosibles eller bare ATEX i kort form er definitionen på det område eller de områder i din virksomhed, hvor der er – eller hvor der kan forekomme – en eksplosiv atmosfære. Hvis du er ligesom Dynamit-Harry fra Olsenbanden, er der måske altid en eksplosiv atmosfære omkring dig. Ellers kommer en eksplosiv atmosfære af en blanding mellem luft, brændbare gasser, dampe, tåger eller støv, som kan blive antændt af gnister fra værktøj eller andre materialer.

En eksplosion kræver tre komponenter

Dynamit-Harry fra Olsenbanden kan måske nøjes med færre, men normalvis kræver en eksplosion tre komponenter. 1. Et brændbart stof. 2. Oxygen i en påkrævet koncentration. Og 3. En tændkilde. Så det brændbare stof kan være de brændbare gasser. Oxygen kender vi alle – det er selve luften, vi indånder. Tændkilden kan meget vel være de gnister, der opstår fra værktøj, som ikke er gnistfrit.

 

Hvad skal du så gøre ved ATEX og EX-zoner?

Først og fremmest skal din virksomhed inddeles i EX-zoner, så dine medarbejdere ved, hvordan de skal forholde sig. På den måde kommer der ingen potentielle tændkilder på afveje inde i de forskellige zoner. En EX-zone kan markeres med gulvafmærkning og skiltning. Samtidig er gnistfrit udstyr en nødvendighed, når der arbejdes i EX-zonerne.

 

Eksempel på EX-zone 1 og EX-zone 2

Et lille eksempel på EX-zoner i din virksomhed kan være et skab til olier og kemikalier. EX-zone 1 vil være inde i det lukkede skab, og EX-zone 2 vil være et område udenfor det lukkede skab. Dette områdes radius varierer i forhold til, om skabet fra brandsikkert – og hvilken brandsikring skabet i så fald har (30, 60, 90 eller 120 minutter). Du kan læse mere om EX-zoner i vores guide til EX-zoner her.

Er ATEX stadig svært at hitte rundt i?

Synes du ATEX stadig er en smule for kringlet og langhåret? Er du i tvivl, om din zoneinddeling, dine brandsikre skabe og dit gnistfrit udstyr spiller på alle de rigtige tangenter? Bare rolig, vi sidder klar til at rådgive dig, så du ikke får nogle utilsigtede Dynamit-Harry’er i din virksomhed. Du kan ringe til os på 76244080 og høre nærmere.